German Wine Diversity at the Vinexpo in Bordeaux

Lehdistötiedote, huhtikuu 2019

The German Wine Institute (DWI) will be presenting a fascinating selection of wines from German winegrowing regions at this year's Vinexpo in Bordeaux (13-16 May 2019). Ten German producers and their wines will receive a star turn at the German Ministry of Food and Agriculture's joint Vinexpo stand (AB 270, Hall 1), as well as at various accompanying events.

This year will also mark the debut of a dedicated stand for Generation Riesling, with German Wine Princess Klara Zehnder answering questions about this exclusive selection of wines from the rising generation of winemakers.

Lue lisää...

Mundus Vini Nordic: the First Scandinavian Award for German Wines

Lehdistötiedote, huhtikuu 2019

After the US, Scandinavia is the second most important export market for German wines. Compared to 2017, the value of German wine exports increased in 2018 in all four countries: +5.8% in Norway, +4.7% in Sweden, +6.3 % in Finland and +17.9% in Denmark.

In order to support this positive development in the future and to further promote the "German Wine" brand abroad, the leading German wine publishing house Meininger is organizing the first ever wine competition Mundus Vini Nordic in cooperation with the German Wine Institute. Every year, more than 10,000 wines enter the Mundus Vini competition held in Germany, and for the first ever Nordic edition, the organizers hope for more than 500 wines to be tasted and judged.

Lue lisää...

Riesling & Spätburgunder -viikot 13.–26.5.2019

Lehdistötiedote, maaliskuu 2019.

Rapsakkaat saksalaiset viinit juhlistavat kevättä miltei 60 huippuravintolassa ympäri Suomen

  • Saksalaisten viinien keväiseen riehaan osallistuu liki 60 ravintolaa 15 paikkakunnalta.
  • Ravintolat tarjoavat keväisen herkullisia elämyksiä, kuten teemamenuita, saksalaisten viinitilallisten vierailuja, tastingeja ja viiniharvinaisuuksia.
  • Kevätkampanja järjestetään tänä vuonna yhdeksättä kertaa.

Saksan Viinitiedotus järjestää yhdessä suomalaisten ravintoloitten kanssa toukokuussa 2019 jo yhdeksättä kertaa perinteeksi muodostuneet teemaviikot saksalaisen Rieslingin sekä Spätburgunderin eli saksalaisen pinot noirin ympärille. Riesling sopii kuin nakutettu kevään herkkujen kuten parsa- ja kala-aterioiden kumppaniksi ja pehmeä Spätburgunder eli pinot noir sopii punaista vaihtoehtoa hamuavalle.

Lue lisää...

Onneksi olkoon Riesling 13.3.2019! - Riesling-kakkukilpailun finalistit on valittu!

Tiedote 11.3.2019

  • Kilpailuun osallistuneet kauniit kakut voi nähdä https://www.instagram.com/saksanviinit/
  • Finalistien joukosta valitaan voittaja ja synttäreitä juhlitaan 13.3.2019
  • Saksan Rieslingistä löytyy ensimmäinen virallinen merkintä 13.3.1435

Saksan Viinitiedotuksen helmikuussa järjestämään Riesling-kakkukilpailuun lähetettiin upeita kakkuja, kuten ruusu- mansikka- ja juustokakkuja - kiitoksia niistä. Kakkukilpailun satoa voi tarkastella instagramissa osoitteessa https://www.instagram.com/saksanviinit/

Kakkukilpailuun tuli lähettää resepti ja kuva luomuksestaan. Tuomaristo on ruokatoimittaja Tiina Rantasen johdolla käynyt kakkukilpailun satoa läpi. Tuomaroinnissa on reseptien ja herkullisuuden lisäksi huomioitu ulkonäkö, se kun on puoli ruokaa. Myös reseptiikkaa testattiin.

Tuomarointitehtävä ei ollut helppo. Riesling-kakuista löytyi yhtälailla yksinkertaisuutta ja kauneutta kuin myös makujen ilotulitusta. Tässä tuomariston mietteitä kolmesta finalistista:

Riesling-hunajainen sitruuna-omenajuustokakku
”Ainesosien eli rieslingistä tuttujen makujen käyttö kakussa oli hyvä perustelu. Kaunis esillepano”.

Riesling-ruusukakku
”Mielenkiintoiset raaka-aineet, kuten ruusunterälehtihillo. Marsipaaniruusujen sijaan kakun voisi koristella myös aidoilla luomuruusuilla. Upea esillepano”.

Riesling-valkoviinikakku
”Tässä on jotain uutta ideaa. Mielenkiintoinen makumaailma, yksinkertainen ja tyylikäs toteutus! Mesiangervon käyttö täytteessä oli yllättävä oivallus. Kiva idea, että kakku tarjotaan leivoksina. Sen voi myös tarjota levynä”.

Mansikkakakku on erikoismaininnan arvoinen, toimiva klassikko - takuuvarmasti hyvää, ei mitään kikkailua”. 

Syntymäpäivää juhlimme voittaneen synttärikakun kera 13.3.2019, jolloin voittaja julkaistaan. Voittaja palkitaan 100 euron lahjakortilla, joka oikeuttaa vierailuun valitsemaansa Riesling & Spätburgunder-viikkojen ravintolaan. Toinen ja kolmas palkinto ovat kätevät, rypäleaiheiset olkalaukut.

Klaus Kleinfisch, kreivi Johann IV von Katzenelnbogenin sijaishallitsija, osti viiniköynnöksiä istutettaviksi Rüsselsheimiin, (kaupunki, jossa valmistetaan Opel-autoja) Frankfurtin lähellä sijaitsevaan viinitarhaan. 13.3.1435 päivätyssä myyntiasiakirjassa mainitaan sana "Riesling" virallisesti ensimmäistä kertaa.

Toki viittauksia rypäleeseen on varhaisemmastakin, mutta tästä asiakirjasta juontuu Rieslingin syntymäpäiväksi maaliskuun 13. päivä. Alkuperäinen lainaus asiakirjasta kuuluu: "umb seczreben rießlingen in die wingarten" eli kauppa koski kuutta Riesling-viiniköynnöstä.

Lisätietoja: Saksan Viinitiedotus, Monika Halén, 050-4001667, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., www.saksanviinitiedotus.fi www.rieslingviikot.fi fb/saksan viinit fb/rieslingteemaviikot

 

Sparkling ProWein Presence of the German Wine Institute 2019

Sekt sabrieren webLehdistötiedote, helmikuu 2019

New DWI Pavilion with Generation Riesling alongside

“Germany Sparkles – Such is the slogan of the German Wine Institute (DWI) at this year´s ProWein Trade Fair in Düsseldorf. At the completely redesigned exhibitor´s pavilion in Hall 13 (13C 100), 20 examples of German sparkling wines (Sekt) will be available for open tasting. They are the prizewinning entries - from a total of 200 submitted samples - chosen by an eleven-strong panel of judges of renowned Sekt experts from ten countries. The top three will be revealed at the DWI Stand on Sunday, 17.03.2019, at 11:00h and presented with an award certificate “Germany´s Best Sparkling Wines (Sekt)”.

Lue lisää...

Riesling-syntymäpäivä

Riesling kakku pysty Ellu rajattuTiedote 29.1.2019

Onneksi olkoon Riesling 13.3.2019!
Leivo oma Riesling-kakku Rieslingin syntymäpäivän kunniaksi ja osallistu kilpailuun!

  • Saksan Rieslingistä löytyy ensimmäinen virallinen merkintä 13.3.1435
  • Osallistu kakkukilpailuun ja voita 100 euron lahjakortti valitsemaasi ravintolaan
  • Synttäreitä juhlitaan 13.3.2019

Klaus Kleinfisch, kreivi Johann IV von Katzenelnbogenin sijaishallitsija, osti viiniköynnöksiä istutettaviksi Rüsselsheimiin, (kaupunki, jossa valmistetaan Opel-autoja) Frankfurtin lähellä sijaitsevaan viinitarhaan. 13.3.1435 päivätyssä myyntiasiakirjassa mainitaan sana "Riesling" virallisesti ensimmäistä kertaa.

Toki viittauksia rypäleeseen on varhaisemmastakin, mutta tästä asiakirjasta juontuu Rieslingin syntymäpäiväksi maaliskuun 13. päivä. Alkuperäinen lainaus asiakirjasta kuuluu: "umb seczreben rießlingen in die wingarten" eli kauppa koski kuutta Riesling-viiniköynnöstä viinitarhaan.

Riesling-kakkukilpailu

Syntymäpäivän kunniaksi Saksan Viinitiedotus järjestää kakkukilpailun. Kilpailuun voi osallistua 24.2.2019 saakka. Leivo kakku, sytytä kynttilä ja lähetä kuva kakusta Instaan sekä meille reseptin kera osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.. Ohjeet ilmoittautumiseen ja kilpailun säännöt löytyvät http://www.saksanviinitiedotus.fi/riesling-kakkukilpailu. Inspiraationa toimii ruokatoimittaja Tiina Rantasen tekemä esimerkkikakku.

Lue lisää...

Eiswein Brings Perfect Close to Germany’s 2018 Vintage

Lehdistötiedote tammikuu 2019

GefroreneTraubeThanks to the frosty temperatures from January 19 – 22, numerous winemakers in nearly every German winegrowing region successfully harvested Eiswein (ice wine) grapes, reports the German Wine Institute (DWI). Eiswein-quality fruit may only be harvested at temperatures of -7°C and below. The colder it is, the more intense the concentration within the grapes, which is considered a huge benefit in very sweet berries like those of the '18 vintage. Because the grapes tended to be very large yet extraordinarily healthy, this year saw widespread willingness to leave a portion hanging in the hopes of an Eiswein harvest.

In many regions, temperatures fell to -10°C this past days, marking an appropriate window for bringing in this naturally sweet specialty that is typically made from Riesling, Spätburgunder, Silvaner or Chardonnay.

Two wineries in the Nahe winegrowing region did manage to bring in a Riesling Eiswein harvest back on December 26 at temperatures of -8°C; another winery in Erzingen, near Lake Constance in Southern Germany, harvested Spätburgunder January 9.

Yet the record for the earliest 2018 Eiswein harvest goes to an estate in the Saale-Unstrut region, which dipped to the necessary low temperatures on November 28. Those Gewürztraminer grapes brought in at -7°C temperatures are not intended for sale, however, but rather as a dosage in a sparkling wine made from the same variety.

Lush flavors and low alcohol

Eiswein is considered the crowning glory of any vintage. What makes it so special is the dense concentration of grape extracts. Frosty conditions freeze the water content within the berry, which ultimately remains in the wine press. The juice then drips into the vats as sweet as honey. Musts with these levels of sugar are difficult for the yeast to process into wine. As a result, Eiswein tends to have very high natural sugar levels, typically exceeding 100 grams per liter, yet with low alcohol levels of just seven percent by volume, a major difference from sweet wines from warmer countries.

Yet this tremendous residual sugar still has a refreshing burst of acidity that keeps the wines from being cloying. They are highly popular internationally as both a rarity and specialty.

Eiswein is a tremendous companion to festive occasions, not to mention a lovely aperitif on its own. It beautifully complements fruity deserts, ice cream and sorbet.

 

Noble-Sweet Wines Crown 2018 Vintage: Find List of Producers

Lehdistötiedote, marraskuu 2018

csm Reifegrade e7a25cdb89Nature has been very generous to German vineyards this year. Vintners are blessed with an outstanding 2018 vintage. Find the results of The German Weininstitut's (DWI) latest survey among estates that harvested Trockenbeerenauslese berries this year or still expect them to be picked.

As DWI (i.e. Wines of Germany HQ) points out, this year's 2018 noble-sweet specialties will be unique because berries were extraordinarily healthy when they dried into raisins.

Lue lisää...

Germany´s grape harvest 2018 delivers top qualities and quantities

Lehdistötiedote, lokakuu 2018

Trauben 1280 864The 2018 harvest will go down in history as a truly outstanding vintage. Despite the extreme water shortages, this year´s yields have turned out unexpectedly high even for the experts. After last year´s below-average crops and correspondingly depleted cellar stocks, latest estimates expect a wine must harvest nationwide of approx. 10.7 million hectolitres. According to the German Wine Institute (DWI), this would correspond to a 23 per cent rise over the 10-year mean of 8.8 million hectolitres, resulting in the largest harvest since 1999. However, the estimated volume increases vary widely between the regions, ranging from 5 per cent in Saale-Unstrut, to 36 per cent in the Mosel and up to 64 per cent in the Mittelrhein.

Lue lisää...

Viini & Ruoka 2018-messut Helsingin Messukeskuksessa 25–28.10.2018

Lehdistötiedote, lokakuu 2018

Tutustu Saksan Viinitiedotuksen osastolla 5m49 maan laadukkaaseen viinituotantoon

  • viini ja ruoka logoSaksan Viinitiedotuksen osastolla esitellään maan laadukasta viinituotantoa runsain
    valikoimin - mukana osastolla myös Wineconsale, Wineworld Finland sekä Vinum Import.
  • Tunnetut viinitilalliset Jochen Dreissigacker, Stefan Winter ja Philip Wittmann pitävät
    yhdessä Riesling Master Class -yleisöluennon torstaina 25.10. klo 16.30.
  • Lauantaina 27.10. tunnettu viinimestari, ravintola Vinkkelin Antti Uusitalo kertoo Saksan
    klassisista rypälelajikkeista ja maistattaa kuutta oivaa esimerkkiviiniä maan
    monimuotoisesta tarjonnasta.

Lue lisää...

German wine growers optimistic as main harvest gets underway

main harvest Germany optimisticLehdistötiedote, 29.8.2018

Water supply paramount in determining quality and quantity

As picking commences for Germany´s main harvest, which in most wine regions has begun exceptionally early this year, wine producers look forward to a vintage of overall very good qualities and promising crop sizes. However, the German Wine Institute (DWI) has emphasized that ripeness and yield prospects in the vineyards depend heavily on the water supply, which at this stage is extremely diverse, not only in the individual regions but even within single sites.

Lue lisää...

Germany Set For It's Earliest Ever Grape Harvest

Lehdistötiedote 30.7.2018

After a warm spring and a very sunny midsummer German grape harvest is due to begin unusually early this year. The first grapes for the young wine 'Federweißer' will be picked in the wine-growing region Rheinhessen on 6 August already, which is earlier than ever before.

Lue lisää...

Early flowering in Germany’s wine regions

20080108 01 09 037 A41

Lehdistötiedote 30.5.2018

Summery temperatures observed throughout spring in Germany's winegrowing regions lead to high hopes regarding the vintage year of 2018. At present it is estimated that the vines are developing approximately two weeks ahead of the long-standing average.

Therefore, early flowering is being observed in most of the 13 wine growing regions already. Assuming the weather conditions remain decent, the grapes will need another solid three months to achieve optimal ripeness levels.

Warmest april since year of 1881

Since weather conditions were perfect in april – in fact average temperatures were the warmest since april 1881 – vintners have seen huge growth in their vineyards during the past week. The concern is now that individual shoots might break due to heavy loads when e.g. rain hits the vineyard. Vintners will have to foster their vines carefully now.

Each year producers track the flowering stage with great anticipation as smooth flowering is a positive indicator for a good harvest to come whereas cool temperatures during flowering lead to a smaller fruit set and ultimately a smaller yield.

 

 

Riesling & Spätburgunder -viikot 14.–26.5.2018

RS-viikot logo

Lehdistötiedote kevät 2018

Saksalaiset viinit tuovat kevään pöytään yli 50 ravintolassa ympäri Suomen

  • Keväiseen riehaan osallistuu yli 50 maineikasta ravintolaa 14 paikkakunnalta.
  • Kaksiviikkoinen kevätkampanja järjestetään tänä vuonna kahdeksatta kertaa.
  • Ravintolat tarjoavat keväisen herkullisia elämyksiä, kuten teemamenuita, viinitilallisten vierailuja, tastingeja, viiniharvinaisuuksia, valikoimien runsautta ja yllätyksiä.

Saksan Viinitiedotus järjestää toukokuussa 2018 kahdeksatta kertaa perinteeksi muodostuneet teemaviikot saksalaisen Rieslingin sekä punaisen Spätburgunderin eli saksalaisen pinot noirin ympärille. Rapsakka Saksan riesling sopii kuin nakutettu kevään herkkujen kuten parsa- ja kala-aterioiden kumppaniksi ja pehmeä Spätburgunder eli pinot noir punaista vaihtoehtoa hamuavalle.

Lue lisää...

Vote Now for Germany's Coolest Wines

Lehdistötiedote, helmikuu 2018

Who's the coolest wine of all? The German Wine Institute (DWI) will give wine aficionados and experts their say on the matter through an online voting platform.

At www.germanwines.de/online-voting (English) and www.deutscheweine.de/aktuelles/online-abstimmung (German) they can choose from 20 wines that the DWI has selected as finalists for "Germany's Coolest Wines." Until 11 March each visitor can vote for three different wines, and the top three overall favorites will be announced on

18 March 2018 at the DWI's stand at ProWein, the world's largest wine trade fair.

CoolestWines 0007reflex druck 2

Read more...

Riesling & The Other Grapes 2018

Lehdistötiedote, tammikuu 2018

Saksalaiset viinitilalliset maistattavat laadukkaita viinejään Vanhalla Ylioppilastalolla

  •  Riesling & The Other Grapes 2018 -tapahtuma järjestetään perinteisesti Vanhalla Ylioppilastalolla maanantaina 9.4.2018
  • Tilaisuudessa voi tutustua yli 30 viinitilallisen sekä maahantuojien edustamiin laadukkaisiin valko- ja punaviineihin.
  • Norjalainen sommelier Ken Engebretsen kertoo tastingissään Silvaner-viineistä. Maisteluun on rajoitetusti paikkoja.

Lue lisää...

Vintage 2017 in Germany´s 13 wine regions

Lehdistötiedote, marraskuu 2017

Early harvest, small volumes but good quality

The German 2017 grape wine harvest has yielded good to very good wine qualities with in many cases low volumes. Unusually heavy and widespread frosts in April were the key reason behind the relatively large crop losses at many estates. The year´s total intake across the country of 7.5 million hectolitres is expected to be 18 per cent down on the previous year as well as the ten-year average of 9 million hectolitres.

In most German wine regions the harvest was completed very early, with only a very few estates leaving grapes in the vineyard for a possible ice wine production. The qualities harvested are on the whole very satisfactory, resulting in a 2017 vintage of generally light, fruity wines with great finesse which match the current trend in consumers´ tastes.

Read more about how the wine year developed in Germany´s 13 wine regions (pdf)!

 

Viini & Ruoka 2017 -messut Helsingin Messukeskuksessa 26. – 29.10.2017

Tiedote, lokakuu 2017.

viini ruoka logo 2017Saksan Viinitiedotuksen osastolla 5k59 Saksan viinien laaja kirjo kokeiltavana

  • Saksan Viinitiedotuksen osastolla on runsaasti viinejä, joiden kautta voi tutustua maan laadukkaaseen viinituotantoon. Mukana osastolla myös Wineconsalen ja AMKAn edustamat Saksan valikoimat.
  • Osaston teema on Generation Riesling, joka on alle 35-vuotiaitten saksalaisten viinitilallisten verkosto. Ryhmittymä tuo nuorekkaalla ja ennakkoluulottomalla tavalla laadukkaita ja kuivia viinejään maailmankartalle.
  • Lauantaina 28.10. tunnettu viinimestari, ravintola Vinkkelin Antti Uusitalo luennoi Saksan jokilaaksojen viineistä, jolloin hän maistattaa kuutta oivaa esimerkkiviiniä maan monimuotoisesta tarjonnasta.

Lue lisää...

Dear Friends of German Wine

Wines of Germany will be back again with a strong presence at Vinexpo Bordeaux 18th-21th June. Do not miss to join the German pavilion in Hall 1 BD 308 with 15 exhibitors.

Please find attached our seminar programme at the German booth run by Romana Echensperger, Master of Wine including the list of German wineries participating at this fair. You will also find the english version of the Press release.

The guided tastings at our booth are without any registration, just come in time and enjoy German wine. Additionally, you may taste pre-selected wines from various grape varieties and regions during the whole day at our degustation booth.

June 20th will be Riesling Day at Vinexpo. To celebrate this we run different activities during that day, a Picnic, a Masterclass and we will end the day with a great White Wine Bar at the official Vinexpo-Party The Blend.

For the Masterclass Perfectly Riesling - Treasures of German Wines, Hall 3, Tasting Room 7 you can register via email: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..  

Looking forward to seeing you in Bordeaux.  
Kind regards

 

Riesling & Spätburgunder -viikot 8.–20.5.2017

logo combined

Tiedote kevät 2017

Riesling & Spätburgunder -viikot 8.–20.5.2017 tuovat kevään pöytään 44 ravintolan voimin ympäri Suomea

  • Kaksiviikkoinen kevätkampanja järjestetään tänä vuonna jo seitsemännen kerran.

  • Kevätriehaan osallistuu 44 maineikasta ravintolaa Helsingistä Kuopioon.

  • Ravintolat tarjoavat herkullisia elämyksiä, kuten teemamenuita, viinitilallisten vierailuja, tastingeja, viiniharvinaisuuksia, valikoimien runsautta ja leikkimielisiä kilpailuja.

Saksan Viinitiedotus järjestää toukokuussa 2017 seitsemännen kerran jo perinteeksi muodostuneet teemaviikot saksalaisen Rieslingin sekä punaisen Spätburgunderin eli saksalaisen pinot noirin ympärille. Rapsakka Saksan riesling sopii kuin nakutettu kevään herkkujen kuten parsa- ja kala-aterioiden kumppaniksi kuten myös pehmeä Spätburgunder eli pinot noir punaista vaihtoehtoa hamuavalle.

Lue lisää...

German Wine Institute to present aromatic varieties at ProWein

PR Wines of Germany at ProWein 2017

Lehdistötiedote, helmikuu 2017

Generation Riesling Stand with 10 producers

“Bursting with Flavor: Germany´s Aromatics” – Such is the slogan of the German Wine Institute (DWI) at this year´s ProWein Trade Fair in Düsseldorf. From 19 – 21 March, some twenty still and sparkling wines from different aromatic varieties will be available for tasting at the DWI Pavilion in Hall 13 (13A90).

Lue lisää...

Harvest Report 2016

mosel steillagenLehdistötiedote, joulukuu 2016

After a terrific ending to a very labour-intensive and turbulent season, German producers are very satisfied with the quality of the crop. Find The German Wine Institute's (DWI) detailed report below (pdf). Fully ripe and very healthy grapes could be harvested across the country thanks to the perfect late summer weather. 

Lue lisää...

Germany's 2016 Icewine Harvest Commences

Lehdistötiedote, joulukuu 2016

During early morning hours of november 30th 2016 icewine grapes were being harvested in Germany. After prior insular reports from Saxony (nov 21st) most of the other 12 wine growing regions now brought in their deeply frozen crop to produce the aromatic speciality.

Lue lisää...

Germany Expects Good Grape Harvest in 2016

Lehdistötiedote, marraskuu 2016

In most German winegrowing areas, a very relaxed 2016 harvest is drawing to a close. At the time of writing, in few regions picking is still underway for the late-ripening varieties such as Riesling and Spaetburgunder (Pinot Noir). Some estates are even hoping for an icewine.

Lue lisää...

Viini & Ruoka 2016 -messut

Lehdistötiedote, lokakuu 2016

Viini & Ruoka 2016 -messut Helsingin Messukeskuksessa 27–30.10.2016
Saksan Viinitiedotuksen osastolla 5k39 teemana Generation Riesling!

  • ViiniRuokalogoSaksan Viinitiedotuksen osastolla on mahdollisuus tutustua oiviin esimerkkeihin maan laadukkaasta viinituotannosta.
  • Osaston teema on Generation Riesling, joka on alle 35-vuotiaitten saksalaisten viinitilallisten verkosto. Ryhmittymä tuo nuorekkaalla ja ennakkoluulottomalla tavalla laadukkaita ja kuivia viinejään maailmankartalle.
  • Mukana osastolla on myös Wineconsalen runsas valikoima viinejä, joita on Suomessa saatavilla.

Lue lisää...

German Wine Institute presents medal winners at ProWein 2016

Lehdistötiedote 11.3.2016

The German Wine Institute (DWI) will be showcasing medal winners from national and international competitions at this year´s ProWein trade fair in Duesseldorf from 13 – 15 March 2016. Under the banner “Best of the Best – Medal-winning wines of Germany”, some 20 top wines will be available to the trade for open tasting and presented in a series of guided tastings at the tasting bar in Hall 13 (13A90).

Lue lisää...

Germany puts quality before quantity in wine exports

Lehdistötiedote 7.3.2016

German wine exporters continued to focus on higher added value last year by exporting better-quality products but had to accept losses in terms of volume. As the German Wine Institute (DWI) announced in the run-up to the ProWein international trade fair in Duesseldorf, the average ex cellar price per litre of exported wine rose by 21 cents to €2.89 / litre. This corresponds to an increase of 40 percent compared with 2010. In the same period, quality wines, which constitute roughly three-quarters of the export volume, posted a 41 percent increase in value to €3.23 / litre.

Lue lisää...

Riesling & Co 2016

Lehdistötiedote 1.3.2016

IMG 4508Saksalaiset viinitilalliset maistattavat uutuuksiaan Vanhalla Ylioppilastalolla

  • Riesling & Co 2016 -tapahtuma järjestetään Vanhalla Ylioppilastalolla maanantaina 4.4.2016.

  • Tilaisuudessa voi tutustua noin 40 viinitilallisen laadukkaisiin valko- ja punaviineihin.

  • Master of Wine Anne Krebiehl esittelee iltapäivän tastingissään Saksan Pinot-rypäleet. DWI:n johtaja Steffen Schindler valottaa omassa osuudessaan Generation Rieslingin lisäksi saksalaisten viinien tuoreimpia kuulumisia.

Vanhalla Ylioppilastalolla vietetään saksalaisten viinien päivää maanantaina 4.4.2016. Tilaisuudessa sekä suomalaiset edustajat että Saksasta sankoin joukoin saapuvat viinitilalliset esittelevät yleisölle valikoimiensa parhaimmistoa.

Lue lisää...

Eiswein crowns the 2015 vintage in Germany

Lehdistötiedote 22.1.2016

Eisweintrauben am StockThe wait for the deep freeze was worth it after all. As the German Wine Institute (DWI) announced, on the 18 and 19 January many estates in almost all German wine growing regions were able to harvest grapes (mainly Riesling, Silvaner and Pinot Noir) for the production of Eiswein or ice wine. With temperatures down to minus eleven degrees Celsius, the conditions were perfect, they reported. To qualify for an Eiswein harvest, the thermometer must read at least minus 7 degrees Celsius - the colder the better, as the concentration of grape juice in the berries is increased by low temperatures. The sugar content of this year´s Eiswein was therefore high, with must weights of up to 220 degrees Oechsle. However, with yields ranging from 50 to 300 litres per estate, only relatively small quantities could be brought in.

Read more...