Saksalaisia laatuviinejä runsaasti maisteltavana lokakuisilla VRHE-messuilla

  • Saksan Viinitiedotus osallistuu Viini, Ruoka ja hyvä elämä 2015 -messuille osastolla 5k49
  • Osastolla voi kokeilla eri laatuviinialueilta ja eri rypälelajikkeista valmistettuja laadukkaita valko- ja punaviinejä sekä Sektiä.
  • Mukana osastolla on myös Wineconsalen runsas valikoima viinejä, joita on Suomessa saatavilla.

Suomalaisissa ravintoloissa vietetään keväisin jo perinteeksi muodostuneita Riesling & Spätburgunder -viikkoja, ja sen kunniaksi Viinitiedotuksen osastolla on laaja repertuaari näitä viinejä maisteltavana. Viinit toimivat oivina esimerkkeinä siitä, mitä Saksassa nykyään tuotetaan. Osa osaston viineistä on myös listattu Alkossa.

Osastolla on mukana myös saksalaisten viinien vientiorganisaatio Wineconsale, joka tutustuttaa messuvieraat Saksan uuden aallon viinitaloihin kuten Jochen Dreissigackeriin ja Axel Neissiin. Kummatkin ovat olleet ehdolla tai valittu Saksan parhaiden viinintekijöiden joukkoon. Molempien viinejä on tarjottu maailman merkittävimmille valtiojohtajille valtiovierailuilla ja G8-maiden kokouksissa. Lisäksi Wineconsale tutustuttaa Frankfurter Allgemeine -lehden vuoden viinintuottajan 2013, Martin Teschin, moderneihin Riesling-viineihin.

Saksalaisten viinien menestys on ollut pitkään nousujohteista, ja esimerkiksi sen tuonti Suomeen nousi viime vuonna peräti 30 %. Alan asiantuntijat pitävät viinien hinta-laatusuhdetta erittäin hyvänä. Saksassa tuotetuista viineistä 64 % on valkoviinejä. Saksa on Rieslingin kotimaa, ja sen osuus kokonaistuotannosta on melkein 23 %. Yli 50 % maailman rieslingeistä tulee Saksasta. Saksan koko viinituotannosta yli 60 % on kuivia tai puolikuivia viinejä.

Saksassa tuotetuista viineistä 36 % on punaviinejä, ja niistä suurin osa on pinot noireja. Ranskan ja USA:n jälkeen Saksa on maailman kolmanneksi suurin Pinot Noir -tuottaja. Suomessa saksalaiset punaviinit tekevät tuloaan. Ne ovat toistaiseksi olleet tuntemattomia niiden saatavuuden ja korkeahkon hinnan takia. Tällä hetkellä punaviinien kansainväliset makutrendit ja keittiö on hieman kevyempään päin, minkä vuoksi Pinot Noirin kysyntä kasvaa.

Saksalaisten viinien suurin vientimaa on USA, ja muita merkittäviä vientimaita ovat muun muassa Alankomaat, Englanti, Norja, Kanada ja Ruotsi. Vientiä on myös muun muassa Japaniin ja Kiinaan. Suomi on saksalaisten viinien vientimaana noin 12. sijalla.

Lisätietoja: Saksan Viinitiedotus, Monika Halén (09) 241 1410, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., www.saksanviinitiedotus.fi