Ruokareseptejä

Ahvenseläkkeitä

Menu

Pähkinämarinoitua parsaa ja Westfalenin kinkkua

*******

Loimutettuja ahvenseläkkeitä ja tattikäristystä

*******

Juustoja

*******

Marjasalaattia ja valkosuklaajäätelöä


 

Pähkinämarinoitua parsaa ja Westfalenin kinkkua
neljälle hengelle:

  • 200 g vihreää parsaa
  • 200 g valkoista parsaa
  • 1/2 dl maapähkinäöljyä
  • 2 rkl hasselpähkinäöljyä
  • 1 punasipuli
  • 4 rkl leikattua ruohosipulia
  • 2 rkl valkoviinietikkaa
  • suolaa
  • valkopippuria
  • 4 viipaletta Westfalenin kinkkua tai muuta kylmäsavustettua kinkkua
  • saksanpähkinöitä
  • krassia

Kuori parsat ja höyrytä ne kypsiksi. Jäähdytä ja leikkaa parsat. Valmista marinadi öljyistä, viinietikasta, leikatusta punasipulista, suolasta ja pippurista. Marinoi parsoja muutama tunti. Kokoa annos parsasta ja kinkusta ja koristele ruohosipulilla ja krassilla.

Viinisuositus: parsa on hienostunut kasvis, jonka maku ja hapokkuus ovat varsin mietoja, jolloin viinikin saa olla sen mukainen - esim. kuiva Riesling Kabinett trocken tai mineraalinen, ryhdikäs, puolikuiva Riesling

 

Loimutettuja ahvenseläkkeitä ja tattikäristystä
neljälle hengelle:

  • 600 g nahallisia, suomustettuja ahvenseläkkeitä
  • 1 dl valkoviiniä
  • voita
  • suolaa
  • valkopippuria
  • 500 g voita
  • tilliä
  • punasipuli
  • 400 g tatteja
  • keltasipuli
  • voita
  • mustapippurirouhetta
  • suolaa

Leikkaa tatit ja keltasipuli paloiksi. Käristä niitä voissa ja mausta suolalla ja mustapippurirouheella. Voitele uunipelti ja laita ahvenseläkkeet sille, nahkapuoli ylöspäin. Mausta kala suolalla ja pippurilla. Laita jokaisen kalan päälle nokare voita. Kypsennä kalat salamanterissa tai uunissa grillivastuksen alla. Valele kaloja kypsennyksen aikana valkoviinillä ja uunipellille kertyvällä liemellä.

Kun kalat ovat kypsiä, kaada uunipannulla kertynyt liemi kattilaan. Vatkaa voi (50 g) joukkoon ja tarkista kastikkeen maku.
Laita sienikäristystä lautasille ja nosta ahvenseläkkeet päälle. Kaada kastiketta kalan ympärille. Koristele annos tillin oksalla ja hienoksi leikatulla punasipulilla.

Viinisuositus: kalan kanssa sopii mainiosti kuiva tai puolikuiva Riesling, Weiss- tai Grauburgunder, Rivaner (Müller-Thurgau)