Ainekset kuudelle
- 600-800g hirvenkäristystä
- 200g lanttua
- 6 pientä porkkanaa
- 1 palsternakka
- 3 dl metsäsieniä maun mukaan (hirvipataa voi maustaa myös tryffelillä)
- 2-3 dl lihalientä
- 3 dl saksalaista, keskitäyteläistä Pinot Noiria (mielellään ilman tammea)
- 3 rkl voita
- 2 tl vehnäjauhoja
- 1 rkl tomaattipyreetä
- 1-2 tl suolaa
- 1 tl jauhettua mustapippuria
- 2 laakerinlehteä
- 1 rkl kokonaisia rosepippureita
- tuoretta timjamia
Annokseen mukaan
- karpaloita tai karpalohilloa
- tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa
Ota pakasteinen hirvikäristys hyvissä ajoin sulamaan. Valitse valurautapata (tai vastaava) liedelle lämpenemään.
Paista lihojen pintaan väriä valurautapadassa, ruokalusikallisessa voita. Jauhota lihat kevyesti ja mausta suolalla sekä mustapippurilla.
Kaada viini pataan, lisää pari ruokalusikallista voita ja anna poreilla hiljalleen kannen alla vartin verran. Lisää sitten lihaliemi, tomaattipyree, roseepippurit, laakerinlehdet ja reilu nippu timjamia. Anna taas hautua kannen alla vartin verran.
Kuori ja kuutio sillä välin kasvikset melko pieneksi palaksi. Lisää ne pataan ja sekoita kunnolla. Lisää lihalientä niin, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät.
Siirrä hirvipata 150C uuniin ja hauduta tunti kannen alla. Pilko sienet ja lisää pataan.
Kun sienet ovat kypsiä ja liha mureaa, nosta hirvipatapata pöytään tekeytymään vartiksi. Tarjoa karpaloiden ja keitettyjen perunoiden kanssa.
Viinisuositus:
Saksalainen keskitäyteläinen Pinot Noir (Spätburgunder).