Vuoden 2019 Riesling-kakkukilpailun hopeamitalisti!
Marjut & Jussi Katajala, Espoo
loppasuut.blogspot.fi
Pohja (irtopohjavuokaan, jonka halkaisija on 24-28 cm)
n. 200 g kandisokerikeksejä (esim. Café au LU Bastogne, Pirkka Elise)
n. 80 g voita
Murskaa keksit. Sulata voi pehmeäksi. Sekoita voi ja keksimurska muruseokseksi.
Painele muruseos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle ja hieman reunoillekin.
Laita vuoka jääkaappiin siksi aikaa, kun teet täytteen.
Täyte
2 1/2 dl makeuttamatonta omenasosetta (360 g tölkki)
200 g sitruunan makuista tuorejuustoa (1 rasia)
1,5 dl tomusokeria
1 dl juoksevaa hunajaa
2 dl kuohukermaa
4,5 tl agar-agar-jauhetta tai 6 liivatelehteä
0,5-1,5 dl omenamehua (käytä agar-agar-jauheen kanssa enemmän mehua kuin liivatteen kanssa)
1. Sekoita omenasose, tuorejuusto, tomusokeri ja hunaja keskenään.
2. Vaahdota kerma.
3. Tee agar-agar- tai liivateseos.
– Jos käytät agar-agar-jauhetta: lisää myös kermavaahto täytteeseen. Sekoita agar-agar-jauhe kylmään omenamehuun (1-1,5 dl), kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin 2-3 minuuttia välillä sekoittaen. Kaada seos ohuena nauhana täytteeseen voimakkaasti vatkaten.
– Jos käytät liivatetta: laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen noin viideksi minuutiksi tai siksi aikaa, kun teet muun täytteen. Purista niistä liika vesi pois. Kuumenna omenamehu (0,5-1 dl) kiehuvaksi, mutta älä keitä. Sekoita liivatelehdet kuumaan mehuun. Anna seoksen jäähtyä hieman, ja kaada se täytteen sekaan ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Lisää lopuksi kermavaahto.
4. Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä muutaman tunnin ajan tai mielellään yön yli jääkaapissa.
Koristeluun esimerkiksi
persikkaa lohkoina
aprikoosia lohkoina
limeä viipaleina (pese hyvin kuumalla vedellä)
sitruunamelissaa
omenaruusuja
suolakinuskia
Suolakinuski
1 dl fariinisokeria
1 dl kuohukermaa
1/2 tl hienoa merisuolaa
Sulata kattilassa sokeri kerman joukkoon. Lisää suola. Keitä miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia, jotta seos paksunee. Sekoita seosta säännöllisesti ja varo, ettei se pala pohjaan tai kuohu hellalle.
Anna kinuskin jäähtyä hieman ja valuta sitä raidoiksi kakun päälle.
Laita kakku takaisin jääkaappiin, jotta kinuski jähmettyy hieman.
Omenaruusut
1 omena
2 tl sitruunamehua
(sokeria)
Leikkaa omenat puoliksi ja sen jälkeen hyvin ohuiksi viipaleiksi. Sivele viipaleet sitruunamehulla, jotta ne eivät ruskistu. Kypsennä viipaleita mikroaaltouunissa keskiteholla (650 W) noin 3-4 minuutin ajan, jotta ne pehmenevät. (Tarkista tilanne välillä, lopullinen aika riippuu mikrosta ja viipaleiden paksuudesta.) Mausta halutessasi sokerilla. Viipaleet ovat sopivan pehmeitä, kun ne taipuvat rullalle. Kierittele viipaleet ruusuiksi: kääri ensimmäinen viipale tiukalle rullalle ja sen jälkeen lisää sen ympärille uusia viipaleita, kunnes ruusu on sopivan kokoinen.