Kategoriat
Reseptejä

Kuminalla maustettu tomaattibavaroise

Resepti: Ravintola Kanavaranta, keittiömestari Eero Mäkelä

4-6:lle hengelle:

  • 800 g kypsiä, punaisia tomaatteja
  • 2 rkl voita
  • 50 g hienonnettua salottisipulia
  • 1 pieni valkosipulin kynsi
  • ½ huhmareessa hierottua kuminaa
  • 2 tl tomaattisosetta
  • suolaa ja vastajauhettua mustapippuria
  • 1-2 tl hienoa sokeria
  • 2 munankeltuaista
  • 2 liivatelehteä
  • 2 dl smetanaa tai hapanta kermaa
  • salaatinlehtiä, tillinlatvoja ja kaprista

Poista tomaateista kanta, tee päälle ristiviilto ja pane ne 10 sekunniksi voimakkaasti kiehuvaan veteen. Nosta tomaatit heti jääveteen, jäähdytä ja kuori. Lohko tomaatit, poista sisus ja paloittele pieniksi.

Sulata voi, lisää joukkoon hienonnettu salottisipuli, murskattu valkosipulin kynsi ja kumina. Kypsennä, kunnes sipulit ovat pehmenneet. Lisää tomaattisose ja tomaatit ja keitä kannen alla noin 20 minuuttia. Mausta suolalla, mustapippurilla ja sokerilla. Soseuta seos sen jälkeen hienoksi tehosekoittimessa. Sekoita tomaattikastike ja keltuaiset keskenään ja saosta hieman sakeammaksi vesihauteessa.

Samalla, kun tomaatit kypsyvät, pane liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Lisää ne kuumaan tomaattikastikkeeseen ja anna jäähtyä hitaasti viileäksi sekoittaen. Vispaa smetana vaahdoksi ja sekoita se varovasti tomaattikastikkeeseen. Annostele seos heti noin 1,5 dl:n vetoisiin timbaalivuokiin, peitä talouskelmulla ja hyydytä jääkaapissa kiinteäksi.

Koristele kumottu bavaroise pienillä salaatinlehdillä ja tillin latvoilla sekä muutamalla kapriksella. Annostele smetanaa bavaroisen viereen.

Viinisuositus: Saksalainen, pirteähappoinen Silvaner.