KYPSYYS – LAADUN MERKKI
Saksan viininviljelyalueet käsittävät noin 103 000 hehtaaria, josta suurin osa tuottaa rypäleitä laatuviinien tuotantoon. Laatu- ja predikaattiviinit tulevat aina Saksan 13 viininviljelyalueelta; ne tuotetaan täysin kypsyneistä rypäleistä ja niillä on korkeat laatuvaatimukset. Niiden täytyy alkuperän lisäksi täyttää lasissa olevan viinin laatuvaatimukset.
Qualitätswein
Qualitätswein-laatuluokan viinit sopivat hienosti yhteen monien erilaisten ruokien kanssa. Ne kannattaa nauttia nuorina ja tuoreina. Näiden lisäksi tuotetaan myös pieniä määriä yksinkertaista Landweinea kuin myös muita viinejä, joiden tarkempaa alueellista alkuperää ei ole mainittu.
Prädikate
Saksan tärkeimmät laatuviinit, eli predikaattiviinien luokitus perustuu valmistukseen käytettävien rypäleiden kypsyysasteeseen. Rypäleiden kypsyysasteet kasvavat jokaisen predikaattitason myötä ja muokkaavat siten kyseisen tason viinityyliä.
Predikaatti-laatuluokituksen kolme ensimmäistä luokkaa voivat olla yhtä lailla kuivia kuin myös makeita viinejä. Kolme viimeistä luokkaa edustavat aina makeita jälkiruokaviinejä. Seuraavat nimikkeet (Prädikat) kuvaavat kuutta kypsyys- ja laatuastetta nousevassa järjestyksessä:
Kabinett: hedelmäisiä, kevyitä, kuivia tai puolikuivia viinejä. Alkoholipitoisuus on usein alhainen.
Spätlese: Kirjaimellisesti ”myöhäinen korjuu”. Elegantteja, tasapainoisia viinejä, joissa tuntuu erittäin kypsien rypäleiden täyteläisyys.
Auslese: Jaloja, bukeeltaan ja maultaan voimakkaita viinejä, jotka on tehty tarkoin valikoiduista, hyvin pitkään kypsyneistä rypäletertuista.
Beerenauslese: Harvinaisia, hienoja viinejä, joissa tuntuu jalohomeen hunajainen aromi. Viini on valmistettu ylikypsistä, valikoiduista, käsin poimituista rypäleistä. Näitä viinejä voidaan nauttia sellaisenaan tai jälkiruokien kanssa.
Eiswein: Valmistetaan BA-laadun terveistä, jäätyneinä poimituista ja puristetuista rypäleistä. Suurenmoisen hedelmäisen hapokkuutensa ja makeutensa ansiosta erinomaiset ikääntymisedellytykset. Eiswein on keräilijöiden suosima viini, jonka tuotantomäärät ovat pieniä. Arvokas viini sopii aperitiiviksi, digestiiviksi tai hedelmäisten jälkiruokien seuraksi. Eiswein kohottaa aterian ikimuistoiseksi kokemukseksi.
Trockenbeerenauslese: Saksalaisen viininviljelyn kruunu. Nämä täyteläisen makeat viinit valmistetaan yksittäin poimituista rypäleistä, jotka ovat kuivuneet ja kutistuneet lähes rusinoiksi. Sanotaan, että yksi kerääjä poimii yhden päivän aikana riittävästi rypäleitä yhden TBA-pullollisen tuottamista varten. Arvokas harvinaisuus on täydellinen viini säilöttäväksi kellariin useiksi vuosiksi ja tarjottavaksi erityisen tärkeässä tilaisuudessa.
Jatkossa viinin alkuperä määrittää sen laadun
Vuoden 2021 alussa Saksan uusi viinilaki hyväksyttiin, ja sitä sovelletaan tiettävästi ensimmäistä kertaa vuoden 2026 viinisatoon.
Saksalaisen viinin laatu määrittyy jatkossa rypäleiden alkuperän, ”mitä parempi kasvupaikka, sitä korkeampi laatu”, mukaan.
Lisätietoja
winesofgermany.com/wine-industry/wine-law-and-regulations
Saksalaisista viineistä löytyy aina sopiva seuralainen joka tilanteeseen – rennosta illanvietosta tai piknikistä hienoimpiin päivällisiin tai juhlatilaisuuksiin.
Sekt ja Secco
Tiesitkö, että saksalaiset ovat maailmanmestareita myös kuohuviinien nauttimisessa?
Moni saksalainen viinitila valmistaa kuohuviiniä perinteitä kunnioittaen. Laatuviinien lisäksi myös kuohuviineille asetetaan hyvin korkeat laatuvaatimukset. Deutscher Sekt -kuohuviini valmistetaan vain oman viinitarhan rypäleistä perinteisen pullokäymismenetelmän mukaisesti. Tämä tekee Sekt-kuohuviineistä hyvin persoonallisia ja haluttuja juomia.
Kuohuviini ei parane vanhetessaan, vaan se on parhaimmillaan noin vuoden sisällä siitä, kun se on tullut markkinoille.
Secco on lyhenne italialaisesta Proseccosta. Kyse on viinistä, johon on hiilihappoja lisäämällä saatu aikaan helmeilyä. Saksassa Perlweiniksi nimitetty kepeän kupliva Secco on oiva kesäjuoma.