Laatuluokat

Refraktometerillä tarkistetaan viinin laatuKYPSYYS – LAADUN MERKKI

Saksan viininviljelyalueet käsittävät noin 100 000 hehtaaria, josta suurin osa tuottaa rypäleitä laatuviinien tuotantoon. Laatuviinit ovat aina alkuperältään jostain Saksan 13 viininviljelyalueesta; ne tuotetaan täysin kypsyneistä rypäleistä ja niillä on korkeat laatuvaatimukset.

Niin Qualitätswein-laatuluokan viinit kuin myös harmoniset ja kuivat Classic-laatuluokan viinit ovat erinomaisia arkiviinejä, jotka sopivat hienosti yhteen monien erilaisten ruokien kanssa. Ne kannattaa nauttia nuorina ja tuoreina. Näiden lisäksi tuotetaan myös pieniä määriä yksinkertaista Landweinea kuin myös muita viinejä, joiden tarkempaa alueellista alkuperää ei ole mainittu.

Saksan tärkeimmät laatuviinit, DEUTSCHE PRÄDIKATSWEINE, valmistetaan täysin kypsistä ja/tai jalohomeisista rypäleistä. Ne ovat tyylikkäitä, jaloja ja pitkäikäisiä. Predikaatti-laatuluokituksen kolme ensimmäistä luokkaa voivat olla yhtä lailla kuivia kuin myös makeita viinejä. Kolme viimeistä luokkaa edustavat aina makeita jälkiruokaviinejä. Seuraavat nimikkeet (Prädikat) kuvaavat kuutta kypsyys- ja laatuastetta nousevassa järjestyksessä:

Kabinett: Täysin kypsistä rypäleistä tehtyjä elegantteja ja notkeita viinejä. Alkoholipitoisuus on yleensä alhainen.

Spätlese: Kirjaimellisesti ”myöhäinen korjuu”. Tasapainoisia, pyöreitä viinejä, joissa tuntuu erittäin kypsien rypäleiden täyteläisyys.

Auslese: Jaloja, bukeeltaan ja maultaan voimakkaita viinejä, jotka on tehty erittäin kypsistä, tertuittain poimituista rypäleistä.

Beerenauslese: Harvinaisia, hienoja viinejä, joissa tuntuu jalohomeen hunajainen aromi. Valmistettu ylikypsistä rypäleistä, jotka on poimittu yksitellen käsin.

Eiswein: Tehty BA-laadun rypäleistä, jotka on poimittu ja puristettu jäisinä. Suurenmoisen hedelmäisen hapokkuutensa ja makeutensa ansiosta erinomaiset ikääntymisedellytykset. EISWEIN on keräilijöiden etsimä viini, jonka tuotantomäärät ovat pieniä. Arvokas viini sopii aperitiiviksi, digestiiviksi tai hedelmäisten jälkiruokien seuraksi. EISWEIN kohottaa aterian ikimuistoiseksi kokemukseksi.

Trockenbeerenauslese: Saksalaisen viininviljelyn kruunu. Nämä täyteläisen makeat viinit valmistetaan yksittäin poimituista rypäleistä, jotka ovat kuivuneet ja kutistuneet lähes rusinoiksi. Sanotaan, että yksi kerääjä poimii yhden päivän aikana riittävästi rypäleitä yhden TBA-pullollisen tuottamista varten. Arvokas harvinaisuus on täydellinen viini säilöttäväksi kellariin useiksi vuosiksi ja tarjottavaksi erityisen tärkeässä tilaisuudessa.

Jatkossa viinin alkuperä määrittää sen laadun 

Vuoden 2021 alussa Saksan uusi viinilaki hyväksyttiin, ja sitä sovelletaan tiettävästi ensimmäistä kertaa vuoden 2026 viinisatoon.

Saksalaisen viinin laatu määrittyy jatkossa rypäleiden alkuperän, ”mitä parempi kasvupaikka, sitä korkeampi laatu”, mukaan.

Lisätietoja https://www.winesofgermany.com/our-wine/quality-standards/quality-standard/462/new-origin-pyramid-for-qualität-and-prädikat-wines

Saksalaisista viineistä löytyy aina sopiva seuralainen joka tilanteeseen – rennosta illanvietosta tai piknikistä hienoimpiin päivällisiin tai juhlatilaisuuksiin.

Sekt ja Secco

Tiesitkö, että saksalaiset ovat maailmanmestareita myös kuohuviinien nauttimisessa?

Moni saksalainen viinitila valmistaa kuohuviiniä perinteitä kunnioittaen. Laatuviinien lisäksi myös kuohuviineille asetetaan hyvin korkeat laatuvaatimukset. Deutscher Sekt -kuohuviini valmistetaan vain oman viinitarhan rypäleistä perinteisen pullokäymismenetelmän mukaisesti. Tämä tekee Sekt-kuohuviineistä hyvin persoonallisia ja haluttuja juomia.

Kuohuviini ei parane vanhetessaan, vaan se on parhaimmillaan noin vuoden sisällä siitä, kun se on tullut markkinoille.

Secco on lyhenne italialaisesta Proseccosta. Kyse on viinistä, johon on hiilihappoja lisäämällä saatu aikaan helmeilyä. Saksassa Perlweiniksi nimitetty kepeän kupliva Secco on oiva kesäjuoma.