Mitkä rypäleet sopivat millekin ruoalle?

Tietyn rypäleen suositteleminen tietylle ruoalle on vaikeata, samasta rypäleesta voi tehdä niin monenmoista viiniä. Samaten eri ruokalajit voidaan valmistaa kovin monella tavalla.

Hapokkaita ja hedelmäisiä viinejä tuottavat valkoiset rypäleet Riesling ja Kerner sekä punainen Trollinger.

Miedosti hapokkaita viinejä tuottavat valkoiset lajikkeet Silvaner, Müller-Thurgau, Gutedel ja punainen Portugieser.

Täyteläisiä, voimakasaromisia viinejä tuottavat valkoiset Scheurebe, Gewürztraminer, Morio-Muskat, Grauburgunder sekä punainen Spätburgunder.

RIESLING Riesling on Saksan – ja kenties koko maailman – tärkein rypälelajike. Mikään muu valkoviini ei ilmennä paremmin alkuperäänsä ja kasvuympäristöään. Rieslingille on tunnusomaista eleganssi, tiivis hapokkuus, vivahteikkuus, pitkäikäisyys ja erinomainen yhdisteltävyys erilaisten ruokien kanssa. Raikas omena, kypsä persikka, runsas mineraalisuus tai hunajainen jaloarominämä ovat variaatioita teemasta nimeltä Riesling.

SILVANER Silvaneria on myös viljelty Saksassa jo vuosisatojen ajan. Silvanerista tehdyt viinit voivat olla täyteläisiä ja hedelmäisen hapokkaita. Silvaner on sopivan neutraali korostamaan äyriäisten, vaalean lihan ja valkoisen parsan hentoja makuja.

RIVANER/ Müller-Thurgau. Rivaner-viineissä on kukkaisuutta ja aavistus Muscatia. Ne nautitaan nuorina, ja ne ovat kevyitä ja sopivan hapokkaita.

GRAUBURGUNDER (Pinot Gris) Tämä Saksassa suosittu lajike on tunnettu voimakkaasta, täyteläisestä mausta ja pyöreästä hapokkuudesta. Grauburgunder-lajike vaatii menestyäkseen hyvän viinitarhan, jossa köynnökset voivat kasvaa syvässä, savipitoisessa maassa. Sadonkorjuu on yleensä myöhään syyskuussa tai lokakuun alkupuolella. Grauburgunderia viljellään etupäässä Badenissa ja Pfalzissa.

WEISSBURGUNDER (Pinot Blanc) Hienostunut, raikkaan hapokas valkoviini, jossa on hienoa hedelmäisyyttä ja tuoksussa ananasta, pähkinää, aprikoosia tai sitrushedelmää.

SCHEUREBE Viime vuosina suosiotaan jälleen kasvattanut Scheurebe on aromikas viini. Scheurebestä löytyy häivähdys pomeloa tai greippiä, ja siinä on hienot, mausteiset vivahteet. Kuiva Scheurebe -valkoviini on herkullinen ja sopii yhtä lailla korostamaan aterian makuja kuin hieman makeampikin versio aasialaisen keittiön eksoottisia mausteita.

GEWÜRZTRAMINER Näissä runsaissa, täyteläisissä viineissä on voimakas tuoksu, jossa on häivähdys ruusuja tai litsiä. Ne ovat kevyen hapokkaita ja mausteisia. Rypäleistä valmistetaan niin kuivia kuin täyteläisempiä, makeampia viinejä.

SPÄTBURGUNDER (Pinot Noir) Saksan merkittävin punaviinilajike, josta saadaan täyteläisiä, samettisen pehmeitä, aromiltaan makeahkoja ja hedelmäisiä punaviinejä. Viime vuosina Pinot Noirin viljelyala on kasvanut Saksassa tasaisesti nykyiseen lähes 12 000 hehtaariin. Tämän ansiosta Saksa on maailman kolmanneksi suurin Pinot Noirin tuottaja.

DORNFELDER Tämä täyteläinen, vivahteikas viini valloittaa syvänpunaisella värillään ja pehmeillä tanniineillaan. Dornfelderin tyypillinen aromi tuo mieleen kirsikat, mustaherukat ja taatelit.

LEMBERGER (Blaufränkisch) Näissä punaviineissä on runsaasti hedelmäisyyttä, hapokkuutta ja tanniineja. Tuoksu vaihtelee marjaisesta viherpippuriin.