Mitkä rypäleet sopivat millekin ruoalle?

Saksalaiset viinit ovat raikkaita ja hapokkaita sekä hedelmäisiä, mikä tekee niistä oivia ruokaviinejä. Tietyn rypäleen suositteleminen tietylle ruoalle ei kuitenkaan ole ihan yksioikoista, samasta rypäleestä kun voi tehdä niin monenmoisia viinejä. Samaten eri ruokalajit voidaan valmistaa kovin monella eri tavalla.Tässä kuitenkin joitakin ohjenuoria:

RIESLING on Saksan tärkein ja maailman kuuluisimpiin lukeutuva ryälelajike. Mikään muu valkoviini ei ilmennä paremmin alkuperäänsä ja kasvuympäristöään.

Rieslingistä löytää sitrusta, omenaa, kypsää persikkaa, mineraalisuutta sekä jalohomeen hunajaista vivahdetta. Kypsemmästä Rieslingistä saattaa löytää petrolia muistuttava, upea, täyteläinen tuoksu, joka asiantuntijoille lupaa suurta nautintoa.

Ruokasuositus

Elegantti Riesling on monipuolinen ruokaviini. Se sopii yhtä lailla kala- ja äyriäisruokien, ruokaisan salaatin kuin mausteisten ja hapanimelien aasialaisruokien tai latinalasamerikkalaisten aterioiden kumppaniksi. Riesling sopii myös loistavasti pohjoismaisen keittiön pariksi.

SILVANER on Saksassa klassikko ja sen nimi juontuu latinan kielestä Silva, mikä tarkoittaa metsää.

Silvaneria kuvataan usein sanoilla sitruksinen, päärynäinen, persikkainen ja yrttinen.

Ruokasuositus

Hienostunut Silvaner on sopivan neutraali korostamaan salaattien, äyriäisten, rapujen ja valkoisen kalan hentoja makuja. Saksassa Silvaner on perinteinen parsaviini.

RIVANER (kuiva)/ Müller-Thurgau. Rivaner-viineissä on kukkaisuutta ja aavistus Muscatia. Viinit nautitaan nuorina, ja ne ovat kevyitä ja sopivan hapokkaita.

Ruokasuositus

Rivaner sopii yrttipitoisten ruokien, salaattien ja kasvisruokien kanssa.

GRAUBURGUNDER (Pinot Gris) Tämä suosittu lajike on tunnettu voimakkaasta, täyteläisestä mausta ja pyöreästä hapokkuudesta. Erityisesti tammikypsytetyt Grauburgunderit ovat maultaan vahvempia ja syvällisiä. Rypäleen tyypillisiä aromeja ovat keltainen omena, päärynä, trooppiset hedelmät ja voi. Grauburgunderia kuvataan usein myös mausteiseksi ja öljymäiseksi.

Ruokasuositus

Grauburgunder sopii maukkaiden ruokien, kuten kasvisten, kalan, vaalean lihan ja riistan kera.

WEISSBURGUNDER (Pinot Blanc) Hienostunut, raikkaan hapokas valkoviini, jossa on hienoa hedelmäisyyttä ja tuoksussa sitruunaa, päärynää, ananasta, aprikoosia ja pähkinää.

Ruokasuositus

Ihanteellinen salaattien, kasvisten, äyriäisten, vaalean kalan ja liharuokien seuraksi.

KERNERistä löytyy Rieslingiltä perittyä sitruunaa sekä melonia, päärynää ja pähkinää.

Ruokasuositus

Nuori Kerner sopii hyvin nautittavaksi sellaisenaan tai kala- ja kasvisruokien ja ruokaisten salaattien kanssa. Täyteläisempi, kypsempi versio on herkullinen valkoisen linnun tai lihan kanssa.

SCHEUREBE Viime vuosina suosiotaan jälleen kasvattanut Scheurebe on aromikas viini. Scheurebestä löytyy häivähdys pomeloa, mustaherukkaa, greippiä, ja siinä on hienot, mausteiset vivahteet.

Ruokasuositus

Scheurebe-valkoviini on herkullinen kumppani korostamaan eksoottisen aasialaisen keittiön runsautta ja mausteisuutta.

SPÄTBURGUNDER (Pinot Noir) Saksan merkittävin punaviinilajike, josta saadaan täyteläisiä, samettisen pehmeitä, aromiltaan makeahkoja ja hedelmäisiä punaviinejä. Viime vuosina Pinot Noirin viljelyala on kasvanut Saksassa tasaisesti nykyiseen lähes 12 000 hehtaariin. Tämän ansiosta Saksa on maailman kolmanneksi suurin Pinot Noirin tuottaja.

DORNFELDER Tämä täyteläinen, vivahteikas viini valloittaa syvänpunaisella värillään ja pehmeillä tanniineillaan. Dornfelderin tyypillinen aromi tuo mieleen kirsikat, mustaherukat ja taatelit.

LEMBERGER (Blaufränkisch) Näissä punaviineissä on runsaasti hedelmäisyyttä, hapokkuutta ja tanniineja. Tuoksu vaihtelee marjaisesta viherpippuriin.