Mitkä valkoiset rypäleet sopivat millekin ruoalle?

Saksalaiset viinit ovat raikkaita ja hapokkaita sekä hedelmäisiä, mikä tekee niistä oivia ruokaviinejä. Tietyn rypäleen suositteleminen tietylle ruoalle ei kuitenkaan ole ihan yksioikoista, samasta rypäleestä kun voi tehdä niin monenmoisia viinejä. Samaten eri ruokalajit voidaan valmistaa kovin monella eri tavalla.Tässä kuitenkin joitakin ohjenuoria:

Riesling

on Saksan tärkein ja maailman kuuluisimpiin lukeutuva rypälelajike. Mikään muu valkoviini ei ilmennä paremmin alkuperäänsä ja kasvuympäristöään.

Rieslingistä löytää sitrusta, omenaa, kypsää persikkaa, mineraalisuutta sekä jalohomeen hunajaista vivahdetta. Kypsemmästä Rieslingistä saattaa löytää petrolia muistuttava, upea, täyteläinen tuoksu, joka asiantuntijoille lupaa suurta nautintoa.

Ruokasuositus

Elegantti Riesling on monipuolinen ruokaviini. Se sopii yhtä lailla kala- ja äyriäisruokien, ruokaisan salaatin kuin mausteisten ja hapanimelien aasialaisruokien tai latinalasamerikkalaisten aterioiden kumppaniksi. Riesling sopii myös loistavasti pohjoismaisen keittiön pariksi.

Silvaner

on Saksassa klassikko ja sen nimi juontuu latinan kielestä Silva, mikä tarkoittaa metsää.

Silvaneria kuvataan usein sanoilla sitruksinen, päärynäinen, persikkainen ja yrttinen.

Ruokasuositus

Hienostunut Silvaner on sopivan neutraali korostamaan salaattien, äyriäisten, rapujen ja valkoisen kalan hentoja makuja. Saksassa Silvaner on perinteinen parsaviini.

Rivaner

Kuivissa Rivaner-viineissä on kukkaisuutta ja aavistus Muscatia. Nuorena nautittavat viinit ovat kevyitä ja sopivan hapokkaita.

Ruokasuositus

Rivaner sopii yrttipitoisten ruokien, salaattien ja kasvisruokien kanssa.

Grauburgunder

Kansainväliseltä nimeltään Pinot Gris. Tämä suosittu lajike on tunnettu voimakkaasta, täyteläisestä mausta ja pyöreästä hapokkuudesta. Erityisesti tammikypsytetyt Grauburgunderit ovat maultaan vahvempia ja syvällisiä.

Rypäleen tyypillisiä aromeja ovat keltainen omena, päärynä, trooppiset hedelmät ja voi. Grauburgunderia kuvataan usein myös mausteiseksi ja öljymäiseksi.

Ruokasuositus

Grauburgunder sopii maukkaiden ruokien, kuten kasvisten, kalan, vaalean lihan ja riistan kera.

Weissburgunder

kansainväliseltä nimeltään Pinot Blanc. Hienostunut, raikkaan hapokas valkoviini, jossa on hienoa hedelmäisyyttä ja tuoksussa sitruunaa, päärynää, ananasta, aprikoosia ja pähkinää.

Ruokasuositus

Ihanteellinen salaattien, kasvisten, äyriäisten, vaalean kalan ja liharuokien seuraksi.

Kerner

Rypäleen aromeista löytyy Rieslingiltä perittyä sitruunaa sekä melonia, päärynää ja pähkinää.

Ruokasuositus

Nuori Kerner sopii hyvin nautittavaksi sellaisenaan tai kala- ja kasvisruokien ja ruokaisten salaattien kanssa. Täyteläisempi, kypsempi versio on herkullinen valkoisen linnun tai lihan kanssa.

Scheurebe

Viime vuosina suosiotaan jälleen kasvattanut Scheurebe on aromikas viini.

Scheurebestä löytyy häivähdys pomeloa, mustaherukkaa, greippiä, ja siinä on hienot, mausteiset vivahteet.

Ruokasuositus

Scheurebe-valkoviini on herkullinen kumppani korostamaan eksoottisen aasialaisen keittiön runsautta ja mausteisuutta.