Kategoriat
Lehdistötiedotteet

Odotetut Saksan Riesling & Co -Viikot saapuvat jälleen

Kevään herkullisin ravintolatapahtuma tuo raikkaat saksalaiset viinit ruokapöytään 22.5 – 4.6.2023. Saksan Viinitiedotus järjestää 16 paikkakunnalla, 60 suomalaisen ravintolan ja viinibaarin kanssa kaivatun kevätkavalkadin

Kevään herkullisin ravintolatapahtuma Riesling & Co -Viikot tuo raikkaat saksalaiset viinit ruokapöytään.

Toukokuussa 2023 Saksan Viinitiedotus järjestää 16 paikkakunnalla 60 suomalaisen ravintolan ja viinibaarin kanssa odotetun kevätkavalkadin. Ravintolat tarjoavat upeita keväisiä herkkuja yhdistettyinä rapsakkaisiin, keväisiin saksalaisiin viineihin. Pääosassa ovat Saksan rieslingit, toki myös muita saksalaisia raikkaita viinejä tarjotaan monipuolisten makuelämysten luomiseksi.

Vuosi 2023 on keväisten perinnepirskeiden 13. vuosi, ja viikkojen viralliset päivät ovat 22.5.-4.6.2023. Moni ravintola viettää viikkoja koko toukokuun ajan ja toiset sitäkin pidempään.

Ravintoloissa kevään herkut esillä – viiniharvinaisuuksia, tastingejä ja ravintolaelämyksiä

Herkkusuille ja elämyksiä janoaville on jälleen suunnitteilla upeita makuelämyksiä ja paljon ohjelmaa.

www.rieslingviikot.fi -sivuilta löytyvät osallistuvat ravintolat paikkakunnittain sekä mitä erityistä juuri he tarjoavat. Monet ravintolat ovat hankkineet erityisesti viikkoja varten viiniharvinaisuuksia valikoimiinsa esimerkiksi oman maahantuontinsa kautta. Sivuilta löytyy myös kevään mittaan tietoa siitä, mistä ravintolasta mikäkin saksalainen mielitietty viinitila löytyy. Sivuja päivitetään pitkin kevättä. Sivuilta löytyy muun muassa ajankohtaista-osio, missä ja milloin Saksan viineihin liittyviä teemamuotoisia tastingejä järjestetään.

Tiedossa on siis oikea makunautintojen kavalkadi, sillä saksalaiset rieslingit sopivat kuin nakutettu kevään herkkujen, kuten parsa- ja kala-aterioiden tai aasialaisten ruokien kumppaniksi. Suosiota kasvattavat myös Weiss- ja Grauburgunderit sekä Silvaner, joka on perinteisesti ollut saksalaisten parsaviini. Saksalaiset hieman kevyemmät punaiset kuten pehmeä Spätburgunder, eli Pinot Noir, tai Lemberger, sopivat punaista vaihtoehtoa hamuavalle.

Teemaviikot vahvasti esillä somessa

#rsviikot2023 sekä kuvakilpailu #rsviikot2023kilpailu

Kerromme sosiaalisen median kautta lähemmin ja yksityiskohtaisemmin ravintoloiden tapahtumista. Siellä jokainen voi jakaa kokemuksiaan sekä kuviaan sosiaalisessa mediassa käyttäen #rsviikot2023.

Ota upea, sykähdyttävä kuva ja osallistu kilpailuun!

Viikkoihin liittyy myös perinteinen kuvakilpailu Instagramissa, josta kerromme myöhemmin keväällä tarkemmin. Tänä vuonna arvotaan 5 lahjakorttia arvoltaan 100 €/kpl sekä 5 kpl 50 € lahjakortteja käytettäviksi viikoille ilmoittautuneisiin ravintoloihin. 

Kampanjaan osallistuvat ravintolat paikkakunnittain

(uudet ravintolat lihavoituna).

www.rieslingviikot.fi -sivuilta löytyy kaupungeittain ravintolat, ja ravintolan nimen alta heidän erityistarjontansa viikkojen aikana. Sivuja päivitetään jatkuvasti. Sieltä löytyy myös ravintoloittain lista saksalaisista viinitiloista, joita heillä on tarjolla.

Pääkaupunkiseutu:

Espoo: Villa Lilla

Helsinki: B.B. Badger & Co, Bierhaus München, Bistro Bryk, Burger & Wine, Emo, Grape Wine Bar, Kosmos, Maestro 51 (Hotel Mestari), Penélope, Ravintola Kuu, Ravintola Nokka, Ravintola Zinnkeller, Restaurant Gaijin, Tenho Restobar, Tislaamo – Distillery Bar, Vinkkeli sekä kaupungin 4 Sushibar&Wine -ravintolaa. (20 ravintolaa)

Vantaa: Deluxe Burger & Pizza

Kotka: Ravintola Vausti ja Viinibaari Jolla

Kouvola: Kymin huvila sekä Ravintola Olé

Kuopio: Musta Lammas ja Gastrobar B/P

Lahti: Bistro Kokka, Ravintola Roux, Taivaanranta Grill & Distillery

Lappeenranta: ravintola Wolkoff ja Wolkoff Wine & Beer Cellar

Mikkeli: Bistro Holvi

Mänttä: Viinitupa Vuorenmaja

Naantali: Naantalin kylpylän Le Soleil, Ravintola Metsätähti ja Snickari

Pori: La Copa Tapas & Wine

Seinäjoki: ravintola Juurella

Tampere: Gastropub Tuulensuu, Ravintola Henriks, Ravintola LiV, Ravintola Näsinneula, Ravintola Puisto, Ravitsemisliike Aisti, Sasor Restaurant & Winebar

Turku: Ravintola Agnes, Kakolanruusu, Ravintola Karu, Ravintola Mami, Ravintola Nobi, Ravintola NOOA, Ravintola Siro, Ravintola Tenlén, Ravintola Viinille, Roster Turku, The Tasting Room sekä Viinibaari Vinho (12 ravintolaa)

Vaasa: Ernst Salonger

Lisätietoja: Saksan Viinitiedotus, Monika Halén, puh. 040-595 5586, monika.halen@zaraband.fi, www.saksanviinitiedotus.fi.

Lisätietoja kampanjasta:

www.rieslingviikot.fi

facebook.com/rieslingteemaviikot

Saksan Viinitiedotuksen somekanavat

FB, IG, YouTube, Twitter: @saksanviinit

Kuvapankkiosoite: https://www.saksanviinitiedotus.fi/kuvapankki

Taustaa – saksalaiset rypäleet

Saksalaiset rypäleet ovat tunnettuja raikkaudestaan ja hapokkuudestaan ja sopivat loistavasti skandinaavisen keittiön ja eri aterioiden, kuten esimerkiksi kasvis- ja kala-aterioitten tai aasialaisten ruokien, seuraksi.

Viinintuotannosta valkoviinejä on noin 67 prosenttia. Kokonaistuotannosta rieslingejä on noin 24 prosenttia, eli melkein neljännes. Noin 33 prosenttia tuotannosta on punaviinejä, etupäässä pinot noireja. Saksan koko viinintuotannosta noin 70 % on kuivia tai puolikuivia viinejä.

Riesling onkin saksalaisten oma rypäle ja käyntikortti maailmalla. Noin puolet maailman Riesling-viljelyalueista sijaitsee Saksassa. Maailman suurin Riesling-viljelylle omistettu alue on Pfalz, kun taas jyrkimmät viininviljelyrinteet sijaitsevat maailmankuulun Mosel-joen varrella. Riesling-viinin tuntomerkkejä ovat raikas omena ja kypsä persikka sekä jalohomeen hunajainen vivahde. Riesling soveltuu erittäin hyvin myös kellarisäilytykseen.

Riesling-rypäleellä on mielenkiintoinen tarina ja kiehtova historia, joka yltää 1400-luvulle. Tuolloin myös saksalaisia viinejä tuotiin Suomeen, Raaseporin ja Turun linnaan. Rieslingin syntymäpäivää juhlitaan maaliskuun 13.päivänä, jolloin se on mainittu kauppakirjassa vuonna 1435. Katso youtube -video Rieslingin historiasta.

Lue lisää saksalaisista viinirypäleistä: www.saksanviinitiedotus.fi/rypalelajikkeet

Viime vuosien viinisadot

Ilmastonmuutos ja vaihtelevat sääolosuhteet pitkin vuotta tuottavat viljelijöille usein paljonkin päänvaivaa. Vuoden 2022 sadosta povataan kesän kuivuudesta ja kuumuudesta huolimatta laadultaan loistavaa, muistuttaen vuoden 2018 satoa.

Satomääräksi povataan 8,9 miljoonaa hehtolitraa, mikä on tavallista hieman suurempi. Viime vuoden sadot ovat laadultaan olleet varsin hyviä. Vuoden 2021 oli määrältään suhteellisen normaali, noin 8,7 miljoonaa hehtolitraa. Vuoden 2020 viinisato oli 8,5 miljoonaa hehtolitraa.