Aasialaiset reseptit

Valitessasi valkoviiniä aasialaisille ruoille avainsanoja ovat hyvä hedelmäisyys, pieni jäännössokeri ja raikas pirteä hapokkuus. Kuulostaa saksalaiselta Rieslingiltä. Hedelmäisyys ja pieni määrä sokeria tukevat viiniä mausteisten ja tulisten ruokien kanssa. Mitä mausteisempaan ja tulisempaan suuntaan ruoissa edetään, sitä paremmin toimii viinin pieni makeus.

Muut saksalaiset valkoviinit, kuten Weissburgunder sopii yhdistettäväksi kalaan, äyriäisiin ja kasviksiin, Grauburgunderissa puolestaan riittää täyteläisyyttä aasialaisille kana- ja liharuoille. Tyylikäs, vivahteikas, mutta usein hieman kevyempi Silvaner taas sopii kaikkein miedompien aasialaisten kala- ja äyriäisruokien, sekä kasvisruokien kumppaniksi.

Punaviinin valinnassa aasialaiselle ruoalle huomioi viinin tanniinisuus. Aasialaiselle ruoalle sopii marjaisen maukas, raikkaan hapokas ja vähätanniininen punaviini. Tässä sarjassa saksalainen Pinot Noir eli Spätburgunder tarjoaa laajan kirjon tyylikkään keveistä, vivahteikkaampiin ja täyteläisempiin viineihin. Miedoimmille kana- ja liharuoille sopii myös pehmeän marjainen Dornfelder.

Aasialaisittain marinoitua kalaa

Aasialaisittain marinoitua kalaa

Aasialaisittain-marinoitua-kalaa

4 annosta
mieto
laktoositon, gluteeniton, lihaton

  • 600 g fileoitua lohta, siikaa ja/tai kuhaa
  • 1/2-1 dl vehnäjauhoja tai gluteenittomia vaaleita jauhoja
  • 2-3 rkl öljyä
  • 1 pieni punasipuli
  • 1 pieni porkkana
  • 1 varsi lehtiselleriä

Marinadi:

  • 1/2 dl valkoviinietikkaa tai sitruunamehua
  • 1/2 dl (gluteenitonta) soijakastiketta
  • 1/2 dl vettä
  • 1 rkl sokeria
  • 2-3 tl seesamiöljyä

1. Leikkaa kalafileet suupalan kokoisiksi paloiksi. Leikkaa kasvikset tulitikkumaisiksi suikaleiksi. Sekoita marinadin ainekset keskenään.

2. Pyöritä kalapalat vehnäjauhoissa. Kuumenna öljy pannulla ja paista kalapaloja molemmin puolin, kunnes ne saavat hieman väriä. Mikäli sinulla on air fryer-kiertoilmakypsennin, paista kalapaloja 180 asteessa 6-8 minuuttia. Pane kalapalat valumaan talouspaperille.

3. Pane kalapalat vielä kuumina marinadikastikkeeseen kasvisten kanssa ja sekoita varovasti. Anna kalan maustua viileässä vähintään kolme tuntia, mieluimmin yön yli.

4. Pane kalapaloja ja kasviksia lautaselle ja lusikoi marinadia kalalle.

Viinisuositus:

kuiva, raikas Riesling, vivahteikas Silvaner, punaisen marjainen rosé

esimerkiksi:
Dreissigacker Organic Riesling 2020
Rheinhessen
Alko 14,98 €

Brennfleck Sulzfelder Sonnenberg Silvaner Alte Reben 2019
Franken
Alko 16,38 €

That´s Neiss Pinot Noir Rosé Trocken 2019
Pfalz
Alko 14,98 €

Korealaiset lihapullat

Korealaiset lihapullat ja keitetyt nuudelit

Korealaiset lihapullat

4 annosta
keskitulinen
laktoositon

  • 400 g possu-nautajauhelihaa
  • 3-4 kevätsipulinvartta tai 20 cm pala purjoa
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 tl inkivääriä raastettuna
  • 3/4 dl korppujauhoja
  • 1 kananmuna
  • 2 tl korealaista Gochujang-chilitahnaa
  • 1/2 dl soijakastiketta
  • 1/2tl suolaa
  • ripaus mustapippuria

Lisäksi

  • 250 g nuudeleita (esim. Udon-nuudeleita)
  • 1-2 kevätsipulinvartta
  • kuorittuja seesaminsiemeniä

1. Hienonna kevätsipulit ja kuoritut valkosipulinkynnet. Sekoita kasvikset, korppujauhot, kananmuna ja mausteet jauhelihan joukkoon. Lisää chilitahnaa halutun tulisuuden mukaan.

2. Pyörittele massasta 20-25 lihapullaa pellille leivinpaperin päälle.
Paista uunissa 225 asteessa 10-15 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä.

3. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita joukkoon lihapullat sekä hienonnettu kevätsipuli. Viimeistele seesaminsiemenillä.

Viinisuositus:

puolikuiva tai puolimakea raikas Riesling, keskitäyteläinen, vivahteikas Spätburgunder, pehmeän marjainen Dornfelder

esimerkiksi:
Barth Fructus Riesling 2019
Rheingau
Luomu
Alko 16,49 €

X-Berg Pinot Noir 2015
Pfalz
Alko 16,89 €

Bürklin-Wolf Villa Bürklin Cuvée Rot 2017
Pfalz
Luomu, biodynaaminen
Alko 17,98

Myskikurpitsaa ja tofua

Myskikurpitsaa ja tofua

Myskikurpitsaa ja tofua4-6 annosta
keskitulinen
kasvis, laktoositon, gluteeniton

  • 400 g myskikurpitsaa paloina
  • 1/2 dl öljyä
  • suolaa
  • rouhittua mustapippuria
  • 200 g marinoitua tofua
  • 1 rkl seesaminsiemenöljyä

Kung Pao -kastike

  • 1/2 dl pähkinäöljyä
  • 1 punainen chili
  • 1/2 rkl raastettua inkivääriä
  • 2-3 valkosipulinkynttä
  • 2 dl kevätsipulia tai purjoa suikaloituna
  • 1/2 dl suolapähkinöitä
  • 2 tl sokeria
  • 2 rkl vettä tai valkoviiniä
  • 1/2 dl Thai soija-kastiketta

1. Kuori ja paloittele kurpitsa 2×2 sentin kuutioiksi. Pyöräytä palat öljyssä, jonka olet maustanut suolalla ja mustapippurilla. Paahda kurpitsapaloja 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

2. Avaa tofupaketti, valuta neste, viipaloi tofu ja laita talouspaperin väliin kuivumaan painon alle 10 minuutiksi. Kuutioi viipaleet ja pane ne kuumalle ja kuivalle paistinpannulle ja anna ruskistua. Lisää lopuksi seesaminsiemenöljy. Pane kuutiot sivuun odottamaan kastikkeen valmistumista.

3. Tee Kung Pao -kastike. Raasta inkivääri ja valkosipuli, viipaloi chili. Viipaloi kevätsipulit tai purjo.

4. Kuumenna pähkinäöljy ja lisää pannulle inkivääri, valkosipuli ja chili. Kuullota kasviksia hetki. Vähennä lämpöä ja lisää pannulle kevätsipuli/purjo, suolapähkinät, sokeri, vesi/valkoviini ja soijakastike. Kiehauta kastike.

5. Lisää kastikkeen joukkoon kurpitsa- ja tofukuutiot. Sekoita varovasti.

Viinisuositus:

puolikuiva raikas Riesling, hedelmäinen Weissburgunder

esimerkiksi:
Johannishof Charta Riesling 2018
Rheingau
vegaani
Alko 18,13 €

Domäne Bergstrasse Weissburgunder 2018
Hessische Bergstrasse
vegaani
Alko 14,99 €

Nuudelikeitto

Dan Dan Miang -nuudelikeitto

Nuudelikeitto

4 annosta
keskitulinen
kasvis, laktoositon

  • 1 pkt (200 g) täysjyvänuudeleita tai riisinuudeleita (gluteeniton/vegaaninen)
  • 1 1/2 l kasvislientä (Thai-fondista)

Dan Dan Miang -kastike

  • 1 pkt kasvisjauhista tai nyhtökauraa (Nude)
  • 1/2 dl öljyä
  • 4-5 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl raastettua inkivääriä
  • 2 kevätsipulia tai pala purjoa
  • 2 rkl tahinia eli seesaminsiementahnaa
  • 2 rkl Thai-soijakastiketta
  • 1 rkl sokeria
  • 1-2 rkl Sriracha-kastiketta (chili & valkosipuli)

Koristeeksi

  • tuoretta korianteria
  • silputtua kevätsipulia

1. Kiehauta kasvisliemi ja keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan.

2. Hienonna kuoritut valkosipulinkynnet, raasta inkivääri. Suikaloi kevätsipulit tai purjo.

3. Kuumenna öljy paistinpannulla ja lisää valkosipuli ja inkivääri. Lisää kasvisjauhis ja ruskista. Jos käytät nyhtökauraa, lisää se pannulle vasta kaikkien ainesten lisäämisen jälkeen.

4. Lisää pannulle kevätsipulit/purjo, tahini, soijakastike, sokeri ja chilikastike. Kiehauta kastike.

5. Annostele nuudelit liemineen kulhoihin ja lisää Dan Dan -kastike päälle. Koristele tuoreella korianterilla.

Viinisuositus:

hedelmäinen, raikas Sekt, puolikuiva raikas Riesling

esimerkiksi:
Stefan Winter Riesling Brut 2018
Pfalz
Alko 14,98 €

Nik Weis Selection Urban Riesling 2019
Mosel
Alko 13,99 €

Sukiyaki

Sukiyaki

Sukiyaki

4 annosta
mieto
laktoositon, gluteeniton

  • 400 g naudan sisä- tai ulkofileetä leikattuna paperinohuiksi viipaleiksi
  • 2 purjoa
  • 200 g kiinankaalia tai vesikrassia
  • 200 g tofua
  • 2-3 tomaattia tai nippu terttukirsikkatomaatteja
  • 2-3 rkl öljyä tai pala laardia

Sukiyaki-kastike (voi ostaa myös valmiina aasialaisista kaupoista)

  • 1 dl (gluteenitonta) soijakastiketta
  • 1 dl miriniä
  • 1 dl sakea tai riesling-viiniä
  • 2-3 rkl muscavadosokeria

1. Sekoita sukiyaki-kastikkeen ainekset keskenään.

2. Leikkaa liha paperinohuiksi viipaleiksi. Parhaiten se onnistuu, mikäli liha on kohmeista. Suikaloi kiinankaali ja viipaloi purjot, lohko tomaatit. Kuutioi tofu suupaloiksi.

3. Voitele valurautapannu öljyllä tai sulata siinä pala laardia, anna kuumentua. Lisää liha ja lihan päälle ruokosokeria ja hieman sukiyaki-kastiketta. Ruskista, mutta älä paista läpikypsäksi.

4. Lisää joukkoon loputkin kastikkeesta. Kasaa kasvikset ja tofu lihan rinnalle omiin kasoihin ja peitä kannella. Kypsennä 5-10 minuuttia tai kunnes kasvikset pehmenevät. Tomaatti tuo sukijakiin kevyesti happamuutta, joka rakentaa makusiltaa viinille.

5. Riko jokaiselle syöjälle oma kananmuna annoskulhoon ja dippaa padasta nostamiasi raaka-aineita munaan ennen syömistä. Muna pehmentää makua ja on olennainen osa sukiyakia.

Viinisuositus:

keskitäyteläinen marjainen Spätburgunder, ryhdikäs Grauburgunder

esimerkiksi:
Thörle Saulheim Spätburgunder Kalkstein 2016
Rheinhessen
Alko 19,99 €

Bertram Isele Grauer Burgunder Achkarrer Schlossberg Spätlese 2017
Baden
Luomu, biodynaaminen
Alko 18,91 €

Sushikulhot

Sushikulhot

Sushikulhot

4 annosta
mieto
maidoton, gluteeniton, lihaton

Suhiriisi neljään kulhoon

  • 350 g (4 dl) sushiriisiä
  • 5 dl vettä

Sushietikka

  • 1 dl riisiviinietikkaa
  • 3 1/2 rkl sokeria
  • 1/2 rkl suolaa

Jokaiseen kulhoon

  • 50 g marinoitua lohta/ graavikalaa/marinoitua tofua
  • 2 retiisiä viipaleina
  • pikkelöityjä kurkkuviipaleita
  • vesikrassia tai versoja
  • 1/4 avokado viipaleina
  • mustia seesaminsiemeniä tai norileväsuikaleita
  • garia eli sushi-inkivääriä
  • soijakastiketta

1. Mittaa riisi kattilaan. Täytä kattila kylmällä vedellä ja kaada vesi pois. Toista, kunnes vesi on kirkasta. Valuta lopuksi riisi lävikössä.
Kaada riisi kattilaan ja lisää kylmä vesi. Nosta kattila liedelle.

2. Kuumenna vesi kiehuvaksi ilman kantta. Hauduta riisiä kannen alla miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Vältä kannen nostamista, äläkä sekoita riisiä keittämisen aikana.

3. Ota kattila pois liedeltä ja anna riisin seistä kannen alla vielä noin 10 minuuttia. Sekoita sillä aikaa sushietikan ainekset keskenään.

4. Levitä riisi laakeaan vatiin ja mausta riisi etikkaseoksella. Jäähdyttele riisiä varovasti. Voit myös käyttää viuhkaa riisin jäähdyttämiseen.

5. Jaa huoneenlämpöinen sushiriisi neljään annoskulhoon. Lado riisille sektoreittain täyteaineita. Jos käytät tofua, sushikulho on vegaaninen.

6. Tarjoa gari-inkiväärin ja soijakastikkeen kanssa.

Viinisuositus:

hedelmäinen, raikas Sekt, vivahteikas Silvaner

esimerkiksi:
Dr. Loosen Riesling Extra Dry
Mosel
Alko 19,99 €

Julius Silvaner Westhofener Rotenstein Organic 2019
Rheinhessen
Luomu, vegaani
Alko 13,99 €

Hapanimelät ribsit

Hapanimelät ribsit

Hapanimelät ribsit

4 annosta
mieto
laktoositon, gluteeniton

  • 1 1/2 kg porsaan kylkiriviä eli spare ribsejä
  • 1 suolaa, mustapippuria
  • vettä

Sweet & Sour -hapanimeläkastike:

  • 1 dl punaviinietikkaa
  • 1/2 sokeria
  • 2 rkl ketsuppia
  • 4 rkl (gluteenitonta) soijakastiketta
  • 2 rkl riesling-viiniä
  • 1 rkl seesaminsiemeniä

1. Kuumenna uuni 150-asteiseksi. Pane kylkirivi uunipannulle tai -vuokaan, mausta suolalla ja pippurilla. Kaada kypsennysastian pohjalle 2 dl vettä. Peitä astia tiiviisti kaksinkertaisella foliolla. Kypsennä ribsejä 3 tuntia. Käännä ribsit kypsennyksen puolivälissä ja lisää samalla vettä tarvittaessa.

2. Mittaa kastikeainekset pieneen kattilaan. Keitä kastiketta kasaan 6-7 minuuttia.

3. Sivele kypsä kylkirivi kastikkeella ja paahda kuumaksi joko uunin grillivastusten alla tai grillissä. Leikkaa kylkirivi paloiksi luiden välistä. Mikäli omistat air fryer -ilmakypsennyslaitteen, leikkaa kylkirivi paloiksi, voitele maustekastikkeella ja kypsennä ribsejä 200 asteessa 8-10 minuuttia.

4. Ripottele pinnalle seesaminsiemeniä.

Viinisuositus:

Puolikuiva raikas Riesling, keskitäyteläinen mehevä Spätburgunder

esimerkiksi:
Domdechant Werner Hochheim Riesling Classic 2018
Rheingau
Alko 17,98 €

Philipp Kuhn Pinot Noir Laumersheimer Réserve 2016
Pfalz
Alko 24,95 €

Tempura

Tempura

Tempura

4 annosta
mieto
laktoositon, lihaton (gluteeniton)

Taikina

  • 2 dl erikoisvehnäjauhoja tai gluteenittomia vaaleita jauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 kananmuna
  • 1 3/4 dl jääkylmää vettä

Tempura-ainekset

  • 8 -12 jättirapua koristepyrstöllä
  • 8 silakkafileetä
  • 1/2 dl vehnäjauhoja tai gluteenittomia vaaleita jauhoja
  • 8 siitakesientä
  • 1 paprika
  • 8 viipaletta munakoisoa

Uppopaistamiseen

  • 1 l rypsiöljyä

Tentsuyu-kastike

  • 2 dl dashia (vettä + kombulevää) tai mietoa kanalientä
  • 1/2 dl soijaa
  • 2 rkl riesling-viiniä
  • 1 1/2 rkl sokeria
  • (1 rkl raastettua inkivääriä, raastettua retikkaa)

1. Paloittele puhdistetut kasvikset suupaloiksi.

2. Kiehauta Tentsuyu-kastikkeen ainekset.

3. Sekoita taikina-ainekset keskenään, mutta älä vatkaa voimakkaasti.

4. Kuumenna öljy 180-asteiseksi. Kasta tempura-aineksia taikinassa ja paista öljyssä pari palaa kerrallaan. Aloita paistaminen kasviksista. Jauhota jättiravut ja silakat kevyesti ennen taikinaan kastamista. Nosta ruskistuneet palat öljystä ja valuta talouspaperilla.

5. Tarjoa kuumina tentsuyu-kastikkeen kanssa. Kastikkeeseen voi lisätä raastettua inkivääriä ja retikkaa.

Viinisuositus:

kuiva hedelmäinen Riesling, punaisen marjainen rosé, kevyt tyylikäs Spätburgunder

esimerkiksi:
Carl Loewen Varidor Riesling 2019
Mosel
Alko 17,99 €

Burgerspital Steren Rosé 2018
Franken
Alko 15,90 €

Dautel Spätburgunder 2018
Württemberg
Alko 21,71 €

Thaimaalainen siika

Thaimaalainen siika

Thaimaalaainen siika

neljä annosta
keskitulinen
gluteeniton, laktoositon, lihaton

  • 800-900 g kokonainen siika
  • 2-3 kevätsipulia

Kastike:

  • 2 cm pala tuoretta inkivääriä
  • 1/2-1 punainen chili
  • 1/2 dl limettimehua
  • 1/2 dl kalakastiketta
  • 1 rkl seesamiöljyä

1. Suomusta avattu siika ja leikkaa kalan nahkaan muutama viilto terävällä veitsellä.

2. Suikaloi kevätsipuli. ,Leikkaa chili ohuiksi renkaiksi ja raasta inkivääri. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään.

3. Pane kala uunivuokaan ja pistä siian vatsaan kevätsipulisilppua ja lusikoi kastiketta niin kalan vatsaan kuin päälle. Peitä vuoka foliolla ja kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

4. Koristele kala kevätsipulisilpulla ja tuoreella korianterilla.

5. Tarjoa kala keitetyn jasmiiniriisin kanssa.

Viinisuositus:

puolikuiva tai puolimakea raikas Riesling

esimerkiksi:
Grans-Fassian Catherina Riesling 2019
Rheinhessen
Alko 14,99 €

Gunderloch Jean Babtiste Riesling Kabinett 2019
Rheinhessen,
X Cellar verkkokauppa 19,50 €

Yakitori

Yakitori-broileri ja puolikuivatut tomaatit

Yakitori

4 annosta
mieto
laktoositon, gluteeniton

  • 600 g broilerin rintafileetä
  • 1 dl (gluteenitonta) soijaa
  • 1 tl seesamiöljyä
  • 1 rkl muscavadosokeria
  • 1-2 murskattua valkosipulinkynttä
  • 2 rkl sakea tai riesling-viiniä

1. Kiehauta soija ja mausteet. Lisää viini, anna jäähtyä.

2. Leikkaa broilerin rintafileet peukalonpäänkokoisiksi paloiksi. Anna maustua liemessä pari tuntia.

3. Pujota palat puisiin varrastikkuihin. Grillaa tai paista välillä liemellä valellen. Jos haluat, voit lisätä vartaisiin myös muita vihanneksia, esimerkiksi purjoa tai paprikaa.

4. Tarjoa puolikuivattujen kirsikkatomaattien ja keitetyn riisin kanssa.

Puolikuivatut kirsikkatomaatit

4 annosta
vegaaninen, gluteeniton

  • 500 g kirsikkatomaatteja
  • 1 tl sormisuolaa
  • 1/4 tl rouhittua mustapippuria
  • 1 tl sokeria
  • 1/2 dl neitsytöljyä
  • 1 rkl Provencen yrttiseosta

1. Laita uuni lämpiämään 100 asteeseen. Halkaise kirsikkatomaatit ja laita tomaatit uunivuokaan. Pirskottele päälle hieman öljyä. Ripottele suolaa, pippuria ja sokeria päälle. Lisää yrttiseos.

2. Kuivata tomaatteja uunissa noin 4 tuntia.

Viinisuositus:

keskitäyteläinen marjaisa Spätburgunder, hedelmäinen Grauburgunder

esimerkiksi:
Becker Family Pinot Noir 2016
Pfalz
Alko 17,99 €

Klumpp Grauburgunder 2018
Baden
Alko 14,98 €, Viinikellari verkkokauppa 12,15 €