Pastoreiden pääsiäisruoat

Pastori & Pastori: Harrasta Saksan viiniä tastingin reseptit, suositusviinit pääsiäiseen sekä ruokasymboliikkaa pääsiäisen juhlapöydässä.

Viinitastingit

Pääsiäinen on kristinuskon vanhin ja tärkein juhla. Sen viettoon liittyy paljon erilaisia tapoja ja symboliikkaa myös ruokapöydässä.

Muna

Muna symboloi ikuista elämää. Uusi elämä on piilossa, mutta se murtautuu esiin. Munan kuoret viestivät Jeesuksen tyhjästä haudasta ja ylösnousemuksesta. Myös suklaamunan yllätys kuvastaa pääsiäisaamun iloa ylösnousemuksesta. Punaiseksi maalatun pääsiäismunan legenda Kristuksen symbolina tunnetaan jo varhaiskristillisyydestä, mutta meille tapa maalata kananmunia on tullut ortodoksisesta Karjalasta

Lammas

Lammasateria on juutalainen perinne. Muualla Euroopassa lammas on kuulunut kristilliseen pääsiäispöytään jo 600-luvulta. Se muistuttaa Jeesuksesta uhrikaritsana, joka toimi syntien anteeksiantajana ja uuden elämän lahjoittajana. Meillä Suomessa lammas on ilmestynyt pääsiäispöytään varsin myöhään, vasta viime vuosikymmeninä.

Pasha

Venäjän ortodoksien perinteinen pääsiäisen jälkiruoka on pasha. Se on levinnyt ensin Karjalaan ja yleistynyt 1900-luvun lopulla koko Suomeen. Nimi pasha onkin venäjää ja tarkoittaa pääsiäistä. Se valmistettiin pääsiäistä edeltävän paaston aikana säilyneistä kananmunista ja hapatetusta maidosta. Kartiomainen muoto kertoi Jeesuksen haudasta ja sitä koristivat kirkkoslaavin kirjaimet XB ylösnousseesta Kristuksesta. Nykyään pashasta on olemassa paljon moderneja versioita, niin koostumukseltaan, kuin muodoltaan.

Pääsiäispupu

Jänis on vanha kevään, hedelmällisyyden ja uuden elämän symboli. Se tunnetaan jo varhaisessa kirkkotaiteessa. Pääsiäiseen sen omivat saksalaiset protestantit 1500-luvulla ja 1700-luvun alussa saksalaiset sokerileipurit leipoivat ensimmäiset syötävät pääsiäispuput. Saksasta se myös levisi Amerikkaan. Lapsille kerrottiin tarinaa, että jos he ovat kilttejä, pupu tekee heille pesän, joka on täynnä värikkäitä munia.

Mämmi

Mämmi on suomalaista pääsiäisruokaa aidoimmillaan ja sitä tiedetään valmistetun jo katolisena aika. Sen esikuvana on juutalaisen pääsiäisen happamaton leipä. Hapan vastakohtana oli pahan vertauskuva, eikä sopinut juhla-aterialle. Mämmi muistuttaa Kristuksesta happamattomana leipänä eli pahuuden vallasta vapauttajana. Katolisena aikana mämmiä on nautittu pitkänäperjantaina etenkin Länsi-Suomessa. Mämmiä syötiin myös leivän päälle siveltynä. 1900-luvulla mämmi levisi koko Suomeen.

Kylmäsavulohta kahdella tapaa

Kylmäsavulohta, avokadoa ja uppomuna

neljälle

  • 4 kananmunaa
  • etikkaa
  • 300 g kylmäsavulohta
  • 2 kypsää avokadoa
  • babypinaattia
  • sitruunalla maustettua laadukasta oliiviöljyä
  • hiutalesuolaa
  • mustapippuria myllystä

Valmista ensin uppomunat. Kuumenna runsaasti vettä kattilassa lähelle kiehumispistettä. Lisää loraus etikkaa. Riko muna pieneen kahvikuppiin. Pyöräytä kauhalla veteen pyörre ja kippaa muna varovasti keskelle pyörrettä. Kypsennä 3-4 minuuttia. Nosta talouspaperille kuivumaan. Kypsennä samoin loput kananmunat.

Leikkaa kylmäsavulohi viipaleiksi ja asettele limittäin neljälle lautaselle. Halkaise avokadot ja poista kivet. Irrota hedelmäliha puolikkaista lusikalla ja viipaloi. Asettele avokadoviipaleet lohen päälle ja koristele babypinaatilla.

Nosta uppomuna kunkin annoksen päälle. Viimeistele hiutalesuolalla ja mustapippurilla.

Varaa pöytään sitruunalla maustettu oliiviöljy kastikkeeksi.

Voit kokeilla reseptiä avokadon sijaan keitetyllä vihreällä parsalla. Toteuta resepti muuten samoin, mutta jätä babypinaatti pois.

Kylmäsavulohta, vihreää parsaa ja uppomuna

neljälle

  • nippu tai kaksi vihreää parsaa
  • sitruuna tai limetti
  • voita

Leikkaa parsoista kova tyvi pois (noin 1-3 cm). Vihreää parsaa ei yleensä tarvitse kuoria, mutta tarvittaessa kuori parsan alaosa.
Keitä parsat napakan kypsiksi kevyesti suolalla maustetussa vedessä, noin 3-5 minuuttia riippuen varren paksuudesta.

Vihreän parsan kanssa kastikkeena toimii myös voisula, jota voit halutessasi hieman raikastaa sitruunalla tai limetillä.

Viinisuositukset

Viiniksi hedelmäinen, raikas ja tyylikäs Riesling

Schloss Johannisberg Bronzelack Riesling Trocken 2019
Qualitätswein Rheingau, VDP
Alko 504307, 26,98 €

Carl Loewen Quant Riesling 2019
Qualitätswein Mosel
Alko 503377, 15,49 €

Resepti vihreän parsan kanssa toteutettuna viiniksi sopii erinomaisesti myös vivahteikas Silvaner

Juliusspital Würzburger Absleite Silvaner Trocken 2016
Qualitätswein Franken, VDP Erste Lage
Alko 535727, 22,80 €

Winzergenossenschaft Herxheim am Berg Silvaner Trocken 2020
Qualitätswein Pfalz
Alko 547947, 12,98 €

Haudutettua lampaanpotkaa

Pitkään haudutettua lampaanpotkaa padassa

neljälle (potka/ruokailija)

  • 4 lampaan- tai karitsan potkaa
  • suolaa ja mustapippuria myllystä
  • voita ja öljyä ruskistamiseen
  • 4 porkkanaa
  • 3 sellerinvartta
  • 2 sipulia
  • 6 kokonaista valkosipulikynttä
  • 3-4 laakerinlehteä
  • 2 rosmariininoksaa
  • tuoretta timjamia
  • 3 rkl tomaattipyrettä
  • 1/ 2 l laadukasta lihalientä
  • 2,5 dl täyteläistä punaviintä

Ota potkat huoneenlämpöön 1-2 tuntia aiemmin. Mausta ja hiero mausteet potkien pintaan. Anna maustua.

Kuori ja paloittele kasvikset.

Ruskista potkat kuumalla pannulla voissa ja öljyssä käännellen niin, että lihan pinta sulkeutuu ja potkat saavat väriä. Siirrä potkat pataan. Lisää liemi, punaviini, kasvikset ja yrtit.

Hauduta kypsiksi 150 asteisessa uunissa noin 3-4 tuntia. Liha on kypsää ja mureaa, kun se irtoaa hyvin luista. Valele liemen yläpuolelle jääneitä potkanosia välillä ja käännä potkat kerran tai pari kypsennyksen aikana. Tarkista myös suolan ja pippurin määrä ja lisää tarvittaessa.

Paistolientä voi käyttää kastikkeena sellaisenaan tai siitä voi keittää kokoon kastikkeen. Joskin mehevä liha ei välttämättä kastiketta kaipaa.

Tarjoa kasvispyreen ja höyrytettyjen ruusukaalien kanssa.

Viinisuositukset

Viiniksi sopii hieman täyteläisempi, kypsän marjainen ja tyylikkäästi tamminen Spätburgunder (Pinot Noir)

Phillip Kuhn Pinot Noir Laumersheimer Reserve 2017
Qualitätswein Pfalz, VDP Ortswein
Alko 414627, 24.95 €

Thörle Saulheim Spätburgunder Kalkstein 2016
Qualitätswein Rheinhessen
Alko 460957, 19,99 €

Pasha

Perinteinen pasha

  • 100 g voita
  • 1 dl sokeria
  • 500 g maitorahkaa
  • 2 dl kuohu- tai vispikermaa
  • 1 kananmuna
  • puolen sitruunan mehu
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 0,5 dl mantelirouhetta
  • 0,5 dl rusinoita tai korintteja

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää rahka, vaahdoksi vatkattu kerma, muna, sitruunamehu, vaniljasokeri, mantelirouhe ja jos haluat, rusinat.

Kaada pasha valumaan ohuella kankaalla vuorattuun pashamuottiin. Voit käyttää myös siivilää tai kahvisuodatinta. Aseta muotin alle astia, johon neste voi valua. Nosta pasha jääkaappiin tekeytymään.

Kumoa se seuraavana päivänä ja koristele hedelmillä ja kermavaahdolla.

Viiniksi makea, vahvan hedelmäinen ja raikkaan hapokas Beerenauslese, Trockenbeerenauslese tai Eiswein. Viinit sopivat hienosti myös rahkaa ja marjoja / hedelmiä, sekä suklaata ja marjoja / hedelmiä sisältävien jälkiruokien kanssa.

Viinisuositukset

Becker Eiswein Pinot Blanc 2016
QmP Pfalz Eiswein
Alko 954913, 26,98 € (37,5a cl)

Noble House Beerenauslese 2016
QmP Rheinhessen Beerenauslese
Alko 942834, 20,90 € (37,5 cl)

Annokseksi makeaa ja aromikasta jälkiruokaviiniä riittää 4 cl, joten saat puolikkaastakin pullosta lähes kymmenelle.