Riesling-kakkukilpailun reseptit 2019

Marjamousse-kakku

Marjamousse-kakku

Laura Lappalainen, Porvoo

Marjamoussekakku

Kakkupohja

4 munaa
1 1/2 dl perunajauhoja
1 1/2 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita perunajauhot ja leivinjauhe keskenään ja sitten lusikalla munien ja sokerin sekaan.

Paista n. 35min uunin alatasolla kakkuvuoassa. 180c.

Täytä marjamoussella:

1 purkki maustettua rahkaa (esim metsämarja)
1 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
0,5dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
4 liivatetta
2 dl kermaa
2 dl marjoja soseena

Vaahdota kerma ja vaniljakastike. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen viideksi minuutiksi. Vatkaa marjarahka ja sokerit. Lisää soseutetut marjat. Liuota puristetut liivatteet tilkkaan kiehuvaa vettä. Kaada liivatteet rahkan sekaan. Lisää kerma/vaniljakastikevaahto ja sekoita hyvin.

Täytä kakku moussella. Se voi hyvin tekeytyä seuraavaan päivään. Koristele kermavaahdolla ja mielen mukaan 🙂

Passion-verigreippijuustokakku

Passion-verigreippijuustokakku

Hanna Laasonen, Turku

Passion-verigreippikakku

Pohja:

100g Fazer Murokekesejä
100g Jyväshyvä kaukakeksejä
90g Kultarypsi margariinia

-nämä keksit murskataan hienoksi yhteen ja sulatetaan rasva joukkoon, sekä painellaan 24cm irtopohjavuokaan leivinpaperin päälle.

Täyte:

3rs (a` 200g) appelsiinituorejuustoa (Valio)
2prk (a`200g) vaniljarahkaa (Valio)
1prk (a` 200g) appelsiinijukurttia (Valio)
8 liivatetta
1 verigreipin kuori+mehu
4 passionhedelmää
1 1/2dl siro hienosokeria
2tl vaniljasokeria

-Ainekset yhdistetään, pestään hyvin greippi ja kuoritaan sen raaste ja puristetaan mehu joukkoon, passionhedelmät puolitetaan ja koverretaan hedelmälihat joukkoon. Liivatelehdet liuotetaan kylmässä vedessä noin 5min, ja laitetaan kiehuvaan pieneen tilkkaan greippimehua. Lisätään täytteeseen ohuena nauhana. Täyte kaadetaan nyt keksipohjan päälle ja laitetaan pakkaseen jähmettymään noin tunniksi.

Seuraava vaihe on kiille.

Kiille;

3,5dl mustikkakeittoa (Valio)
5 liivatetta
Loraus vettä

Liivatteet pidetään kylmässä vedessä kuten aiemminkin, ja sitten kiehuvaan mustikkakeittoon liuotetaan pehmenneet liivatteet. Kyseinen seos annetaan jäähtyä pakkasessa hetken ennekuin yhdistetään jo viilentyneen kakun päälle. Rauhaisasti kaataen kiille kakun päälle ja takaisin pakkaseen. Otetaan pois noin 1/2h päästä.

Koristelut:

Karhunvatukoita, viinirypäleitä( tummia&vaaleita), keltaisia syötäviä orvokeita, sulasta valkosuklaasta piirretty/pursotettu viinirypäleköynnös, sekä sitruunamelissan lehtiä.

Lopputulos raikas juustokakku, ylellisen hienostunut viinimäinen koristelu kynttilän kera.

Ruusukakku

Ruusukakku

Vuoden 2019 Riesling-kakkukilpailun hopeamitalisti!

Hanna-Leena Tikka, Mäntsälä

Ruusukakku

Pohja
200 g digestive-keksejä
75 g voita
0,5 dl mantelijauhetta

Murskaa keksit ja sulata voi. Sekoita pohjan aineet keskenään. Painele seos vuoan pohjalle.

Ruusutäyte
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2,5 dl kermaa
1 rkl ruusuhilloa (herkkukaupoista löytyvää ruusunterälehtihilloa)
sokeria maun mukaan
3 kpl liivatelehtiä
noin 5 isoa mansikkaa
tilkka vadelma- tai muuta punaista mehua

Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita tuorejuustoon. Soseuta mansikat. Sekoita mansikat ja ruusuhillo tuorejuusto-kermaseokseen. Lisää sokeria maun mukaan. Laita liivatelehdet kylmään veteen hetkeksi. Purista sitten vesi pois ja sulata kiehuvaan mehuun. Sekoita täytteeseen ja kaada pohjan päälle. Tasoita pinta. Anna hyytyä 3 tuntia.

Valkosuklaatäyte
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2,5 dl kermaa
145 g valkosuklaata
vaniljasokeria maun mukaan
3 kpl liivatelehtiä

Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita tuorejuustoon. Sulata valkosuklaa varovasti mikrossa. Sekoita suklaa tuorejuusto-kermaseokseen. Lisää vaniljasokeria maun mukaan. Laita liivatelehdet kylmään veteen hetkeksi. Purista vesi pois ja sulata kiehuvaan vesitilkkaan. Lisää täytteeseen ja kaada täyte vuokaan ruusutäytteen päälle. Tasoita pinta. Anna hyytyä kolme tuntia.

Kiille
1 rkl ruusuhilloa
2,5 dl vadelma- tai muuta punaista mehua
3 kpl liivatelehtiä

Sekoita hillo ja mehu kattilassa ja kiehauta. Käsittele liivatelehdet kuten edellä ja lisää ne sitten mehuun. Sekoita huolellisesti ja kaada täytteen päälle. Anna jälleen hyytyä 2-3 tuntia.

Kermapursotukset
2,5 dl kermaa
1 tl vaniljakreemijauhetta
sokeria maun mukaan

Koristekukat
vaaleanpunaista (tai punaista ja valkoista) ja vihreää marsipaania / sokerimassaa
Tee massasta palloja ja litistä pakastepussissa. Ohenna reunat pallopäisellä sokerimassa työvälineellä. Tee ruusulle keskusta muotoilemalla yksi lehdistä nupuksi. Ala sitten lisäämään terälehtiä lomittain nupun ympärille. Tee erikokoisia ruusuja. Painele vihreästä massasta muotilla lehtiä. Huom. jos vihreä massa mielestäsi liian kirkasta voit lisätä siihen hieman vaaleanpunaista massaa. Asettele kukat kakun päälle haluamallasi tavalla.

Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää sokerit ja koristele kakku haluamallasi tavalla.

Mansikkakakku

Mansikkakakku

Vuoden 2019 Riesling-kakkukilpailun erikoismaininta!

mansikkakakku

Leivo normaali kakkupohja, leikkaa kolmeen osaan, kostuta esim. mehulla tai alkoholittomalla valkoviinillä (sopii erityisen hyvin mansikoiden makupariksi), täytä runsaalla kermavaahdolla tai rahkakermavaahdolla (mausta vaniljalla) ja mansikkasiivuilla, koristele päällinen kermavaahdolla ja mansikoilla.

Hunajainen sitruuna-omenajuustokakku

Hunajainen sitruuna-omenajuustokakku

Vuoden 2019 Riesling-kakkukilpailun hopeamitalisti!

Marjut & Jussi Katajala, Espoo
loppasuut.blogspot.fi

Hunajainen sitruuna-omenajuustokakku

Pohja (irtopohjavuokaan, jonka halkaisija on 24-28 cm)

n. 200 g kandisokerikeksejä (esim. Café au LU Bastogne, Pirkka Elise)
n. 80 g voita

Murskaa keksit. Sulata voi pehmeäksi. Sekoita voi ja keksimurska muruseokseksi.
Painele muruseos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle ja hieman reunoillekin.
Laita vuoka jääkaappiin siksi aikaa, kun teet täytteen.

Täyte

2 1/2 dl makeuttamatonta omenasosetta (360 g tölkki)
200 g sitruunan makuista tuorejuustoa (1 rasia)
1,5 dl tomusokeria
1 dl juoksevaa hunajaa
2 dl kuohukermaa
4,5 tl agar-agar-jauhetta tai 6 liivatelehteä
0,5-1,5 dl omenamehua (käytä agar-agar-jauheen kanssa enemmän mehua kuin liivatteen kanssa)

1. Sekoita omenasose, tuorejuusto, tomusokeri ja hunaja keskenään.
2. Vaahdota kerma.
3. Tee agar-agar- tai liivateseos.
– Jos käytät agar-agar-jauhetta: lisää myös kermavaahto täytteeseen. Sekoita agar-agar-jauhe kylmään omenamehuun (1-1,5 dl), kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin 2-3 minuuttia välillä sekoittaen. Kaada seos ohuena nauhana täytteeseen voimakkaasti vatkaten.
– Jos käytät liivatetta: laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen noin viideksi minuutiksi tai siksi aikaa, kun teet muun täytteen. Purista niistä liika vesi pois. Kuumenna omenamehu (0,5-1 dl) kiehuvaksi, mutta älä keitä. Sekoita liivatelehdet kuumaan mehuun. Anna seoksen jäähtyä hieman, ja kaada se täytteen sekaan ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Lisää lopuksi kermavaahto.
4. Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä muutaman tunnin ajan tai mielellään yön yli jääkaapissa.

Koristeluun esimerkiksi

persikkaa lohkoina
aprikoosia lohkoina
limeä viipaleina (pese hyvin kuumalla vedellä)
sitruunamelissaa
omenaruusuja
suolakinuskia

Suolakinuski

1 dl fariinisokeria
1 dl kuohukermaa
1/2 tl hienoa merisuolaa

Sulata kattilassa sokeri kerman joukkoon. Lisää suola. Keitä miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia, jotta seos paksunee. Sekoita seosta säännöllisesti ja varo, ettei se pala pohjaan tai kuohu hellalle.
Anna kinuskin jäähtyä hieman ja valuta sitä raidoiksi kakun päälle.
Laita kakku takaisin jääkaappiin, jotta kinuski jähmettyy hieman.

Omenaruusut

1 omena
2 tl sitruunamehua
(sokeria)

Leikkaa omenat puoliksi ja sen jälkeen hyvin ohuiksi viipaleiksi. Sivele viipaleet sitruunamehulla, jotta ne eivät ruskistu. Kypsennä viipaleita mikroaaltouunissa keskiteholla (650 W) noin 3-4 minuutin ajan, jotta ne pehmenevät. (Tarkista tilanne välillä, lopullinen aika riippuu mikrosta ja viipaleiden paksuudesta.) Mausta halutessasi sokerilla. Viipaleet ovat sopivan pehmeitä, kun ne taipuvat rullalle. Kierittele viipaleet ruusuiksi: kääri ensimmäinen viipale tiukalle rullalle ja sen jälkeen lisää sen ympärille uusia viipaleita, kunnes ruusu on sopivan kokoinen.

Valkoviinikakku

Valkoviinikakku

Vuoden 2019 Riesling-kakkukilpailun voittaja!

Paula Merikko ja Ossi Raatikainen
www.keittotaiteilua.fi
edit: Tiina Rantanen

Valkoviinikakku

4 kananmunaa
4 dl sokeria
2 dl riesling-viiniä
2 dl rypsiöljyä
7 1/2 dl karkeita vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1/2 (luomu)appelsiinin raastettu kuori

Appelsiinisiirappi
1 1/2 (luomu)applesiinin kuori
1 vaniljatanko
2 1/2 dl ruokosokeria
6 1/2 dl riesling-viiniä

Kuorrutus
2-3 dl vispi- tai kuohukermaa
1 rkl sokeria
1 tl kuivattua mesiangervon kukkaa
1 dl pensasmustikoita

1. Valmista kakkupohja. Sekoita kananmunat, sokeri, viini, (appelsiininkuori) ja öljy kulhossa tasaiseksi seokseksi. Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola, lisää munaseoksen joukkoon. Sekoita tasaiseksi taikinaksi, mutta älä yhtään ylimääräistä. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun 35 cm x 23 cm vuokaan. Paista kakku 175-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Kokeile kakun kypsyyttä cocktailtikulla. Kakku on kypsä, kun taikinaa ei tartu tikkuun.

2. Valmista siirappi. Pese ja kuivaa appelsiini hyvin. Kuori appelsiinin oranssi osa kuorimaveitsellä ja pane se kattilaan sokerin ja valkoviinin kanssa. Halkaise vaniljatanko, irrota siemenet ja pane siemenet sekä kuoret liemen joukkoon. Keitä seosta kunnes se on haihtunut puoleen. Siivilöi ja jäähdytä siirappi.

3. Pistele cocktailtikulla kakkuun pieniä reikiä ja valuta 1 1/2 dl appelsiinisiirappia kakun päälle. Anna kakun mehustua mielellään yön yli.

4. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se sokerilla ja hienonnetulla mesiangervolla. Levitä vaahto kakun pinnalle. Leikkaa kakku halutessasi ruuduiksi. Koristele pensasmustikoilla ja appelsiinisiirapilla juuri ennen tarjoilua.