Mansikkakakku Riesling-pohjalla
Mansikkakakku Riesling-pohjalla
Johanna Nuutinen
POHJA:
- 285g voita (huoneenlämpöinen)
- 5dl sokeria
- 5 kananmunan valkuaista
- 2 tl vaniljauutetta
- 7,5dl vehnäjauhoja
- 3 tl leivinjauhetta
- 1,25dl maitoa
- 2,5dl valkoviiniä (Riesling)
Laita uuni lämpeämään 175-asteeseen.
Voitele ja leivinpaperoi (irtopohja)vuoka.
Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää valkuaiset ja vanilja ja jatka vatkaamista. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe ja lisää puolet muna/voi/sokerivaahtoon. Lisää maito ja viini, sekoita ja lisää loput jauhot. Sekoita. Taikinan tulisi olla paksua ja kiiltävää.
Kaada taikina vuokaan ja paista n. 30-35 min, tai kunnes hammastikkuun ei jää taikinaa. (Oma uuni on rikki ja paistaa miten sattuu, joten en osaa sanoa tarkkaa aikaa..pahoittelut)
Anna jäähtyä kunnolla ennen leikkaamista. (jääkaapissa seuraavaan päivään, helpottaa halkaisemista!)
TÄYTE:
- 1,5dl kermaa
- 1,5dl ranskankermaa
- 150g vaniljatuourejuustoa
- 1,5dl sokeria
- 225g (pakaste)mansikoita soseena
- 4,5 liivatelehteä
- 3rkl kuumaa vettä
Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita kermavaahdon joukkoon ranskankerma, tuorejuusto, sokeri ja mansikkasose. Sulata liivatteet kiehuvaan veteen, anna jäähtyä hetki ja lisää ohuena nauhana kermavaahtoseoksen joukkoon, kokoajan vatkaten.
Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan ja kasaa kakku irtopohjavuokaan. Laita jääkaappiin hyytymään vähintään kuudeksi tunniksi, mieluiten yön yli.
Kuorrutukseen käy esim. vaniljalla maustettu vispikerma (4dl) ja koristeet oman mielen mukaan.
Vadelma-valkosuklaa juustokakku
Vadelma-valkosuklaa juustokakku
Emma Oinonen
Vadelma-valkosuklaa juustokakku 20cm halkaisijan vuokaan
Pohja:
- 170g keksi kaurakeksi
- 60g voi
Vadelmatäyte
- 3dl kuohukerma
- 150g tuorejuustoa
- 200g vadelmaa
- N. 1,2dl sokeria
- 0,5dl vadelmamehua
- 3 liivatelehteä
Valkosuklaa täyte
- 3dl kuohukermaa
- 150g tuorejuustoa
- 0,5dl sokeria
- 120g valkosuklaata
- 0,5dl maitoa
- 2 liivatelehteä
Mehukiille
- 3 liivatelehteä
- 2,5dl marli vitali multivitamiini mehua
Koristeltu valkosuklaalla, vadelmilla, mantelijauheella ja tuoreella rosmariinilla.
Ohje:
Keksipohja:
murskaa keksit hienoksi muruksi joko tehosekoittimella tai käsin pussissa käyttäen lihanuijaa murskaamiseen.
Sulata voi ja sekoita se keksimurskaan.
Painele irtopohjavuokan pohjalle ja laita odottamaan jääkaappii.
Jos vuokasi on matala, voit korottaa reunoja reunakalvolla tai leivinpaperi kaistaleilla. Kiinnistä ne reunaan ruokaöljyn avulla. Sipaise öljyä myös sisäpinnoille niin kakku on helpompi irrottaa.
Vadelmatäyte:
1. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen n. 5-10 minuutiksi.
2. Vatkaa kuohukerma löysäksi vaahdoksi ja lisää siihen sitten tuorejuusto. Vatkaa seos tasaiseksi.
3. Jos käytät pakastevadelmia, sulata ne lähes sulaksi asti ja soseuta niitä hieman. Ulkomaalaiset marjat tulee kiehauttaa ennen käyttöä! Lisää vadelmat tuorejuustomassaan. Mausta sokerilla mieleisesi makuiseksi.
4. . Kuumenna vadelmamehu. Ota pois levyltä kun kiehahtanut. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja lisää kuumaan mehuun koko ajan sekoittaen.
5. Tarkista ettei liivateneste ole tulikuumaa ja lisää se ohuena nauhana juustokakkumassan joukkoon koko ajan sekoittaen.
Valkosuklaa täyte
likoamaan kylmään veteen n. 5-10 minuutiksi.
2. Vatkaa kuohukerma löysäksi vaahdoksi ja lisää siihen sitten tuorejuusto. Vatkaa seos tasaiseksi. Tuorejuusto kannattaa notkistaa ennen kermaan yhdistämistä, näin saat seoksesta helpommin tasaisen, eikä juustosta jää paakkuja massaan.
3. Sulata valkosuklaa esim. mikrossa pienellä teholla ja lisää tuorejuustomassaan koko ajan sähkövatkaimella sekoittaen. Tarkista ennen laittoa ettei suklaa ole liian kuumaa tai se voi muuttua rakeiseksi massaan yhdistettäessä. Lisää sokeri.
4. Kuumenna maito. Ota pois levyltä kun kiehahtanut. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja lisää kuumaan vesitilkkaan koko ajan sekoittaen.
5. Tarkista ettei liivateneste ole kuumaa ja lisää se ohuena nauhana juustokakkumassan joukkoon koko ajan sekoittaen.
6. Kaada massa irtopohjavuokaan vadelmapohjan ja laita hyytymään jääkaappiin. Anna hyytyä useampi tubti tai pakastimessa hyydytettynä tunti ennen kiilteen valmistusta.
Mehukiille
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen ohjeen mukaan 5-10 minuutiksi.
Laita mehu kattilaan ja kuumenna se kiehuvaksi, ota pois liedeltä ja lisää siihen liivatelehdet(purista ylimääräinen vesi pois) koko ajan sekoittaen.
Anna kiilteen jäähtyä kädenlämpöiseksi välillä sekoitellen. Liian kuuma kiille kerros sulattaa alempaa täytekerrosta lisätessä ja kiilteen joukkoon voi nousta kokkareita alemmasta täytteestä!
Lisää kiille jäähtyneenä kakun päälle ja anna kakun hyytyä vielä useampi tunti jääkaapissa. Kiillettä ei kannata hyydyttää pakastimessa, sillä sen pintaan voi tulla jäähilettä, koska se on niin nestemäistä.
Pirskahtelevan keveä sabayon-juustokakku
Pirskahtelevan keveä sabayon-juustokakku
Johanna Frilander
Pohja:
- 150g Digestivekeksejä (20cm vuoka)
- 3rkl unikonsiemeniä
- n.60g voita tai margariinia
(Mikäli teet suurempaan vuokaan, laita pohjaan 200g keksejä sekä 75g rasvaa ja 4rkl siemeniä)
Täyte:
Sabayon-vaahto:
- 4 munankeltuaista
- 1 1/3 dl erikoishieno sokeria
- 1dl (alkoholitonta) kuohuviiniä
Juustomassatäyte:
- 1 pkt (200g) sitruunatuorejuustoa
- 1 prk vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
- 1 dl jogurttia (maustamaton tai esim vanilja)
- 3/4 dl sokeria
- 6 liivatelehteä
- 1 sitruuna
- 2 tl vaniljasokeria
- 3 rkl sitruunamehua
- 4 kananmunan valkuaista
- 1 granaattiomena
Koristeeksi esim. valkosuklaata, karkkeja, granaattiomenan siemeniä jne.
Valmistusohje:
Hienonna keksit pieniksi murusiksi ja lisää joukkoon unikonsiemenet. Sulata voi tai margariini ja sekoita muruseoksen joukkoon.
Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja taputtele keksimuruseos vuoan pohjalle. Jos haluat korkeamman kakun, käytä 20cm kakkuvuokaa ja matalampaa kakkuun 22-24cm vuokaa. Laita vuoka jääkaappiin odottamaan.
Valmista viinivaahto:
Vatkaa teräskulhossa sähkövatkaimella sokeri ja keltuaiset kuohkeaksi vaaleahkoksi vaahdoksi. Lisää kuohuviini jatkaen vatkausta.
Nosta kulho kiehuvaa vettä sisältävän kattilan päälle. Vesi ei saa koskettaa kulhon pohjaan,mutta veden tulee kiehua hiljakseen. Jatka vatkaamista vesihauteen päällä n 10min tai kunnes vaahto on erittäin kuohkeaa ja sen tilavuus on kaksinkertaistunut. Jätä vaahto jäähtymään.
Valmista juustokakkumassa:
Pese sitruuna ja raasta sen kuori hienoksi raasteeksi. Halkaise sitruuna ja purista sen mehu kuppiin.
Poista granaattiomenasta siemenet ja jätä ne odottamaan.
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään runsaaseen veteen.
Vaahdota vaniljakastike melko löysäksi vaahdoksi. Vaahdota valkuaiset kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita tuorejuustoa vatkaimella hetki ja lisää jogurtti, sitruunankuoriraaste, sitruunamehu ja sokerit. Vatkaa tasaiseksi sileäksi massaksi. Sulata puristellut liivatelehdet tilkkaan kuumennettua sitruunamehua ja lisää liivateseos ohuena nauhana tuorejuustomassan sekaan sähkövatkaimella vatkaten.
Sekoita vaniljavaahto ja juustomassa keskenään tasaiseksi seokseksi. Lisää viinivaahto ja valkuaisvaahto viimeisenä kevyesti vatkaten.
Kaada viinivaahto-juustomassaseoksesta noin puolet pohjan päälle. Ripottele granaattiomenan siemenet vaahdon päälle ja lopuksi loput kakkumassasta. Jos haluat että akkun tein aina tasainen,älä laita granaattiomenan siemeniä aivan reunaan kiinni. Peitä vuoka kelmulla ja laita jääkaappiin hyytymään vähintään neljäksi tunniksi, mielellään seuraavaan päivään.
Koristele haluamallasi tavalla. Esim. valkosuklaiset koristeet sopivat hyvin kakun makumaailmaan.
Oreo-viinikakku
Oreo-viinikakku
Meia Vaittinen
Pohja:
- 20 g voita tai margariinia
- 135 g oreo-keksejä
Hyytelö:
- 4 liivatetta
- 1 dl appelsiinimehua
- 1 dl sokeria
- 1 appelsiinin kuori
- 1.25 dl alkoholitonta valkoviiniä
Täyte:
- 5 liivatetta
- 2 dl kuohukermaa
- 300 g appelsiinituorejuustoa
- 2 appelsiinin kuori ja mehu
- 2 rkl sitruunamehua
- 1 dl sokeria
- 1 dl valkoviiniä
Koristelu:
Marjoja, hedelmiä, marenkia, suklaata, ruusuja ja kultasraytä oman maun mukaan
1. Sulata voi. Hienonna keksit. Yhdistä voi ja keksinmurut. Laita irtopohjavuokaan jonka halkaisija 16 cm. Taputtele tiiviiksi. Laita jääkaappiin.
2. Laita liivatteet liikoomaan kylmään veteen. Laita kattilaan appelsiinin mehu ja kuori sekä sokeri. Keitä 5 minuuttia ja lisää viini. Jatka keittämistä vielä 5 Min. Lisää puristetut liivatteet ja sekoita että ne sulaa. Kaada seos 16 cm irtopohjavuokaan jonka pohjalla ja reunoilla on yhtenäinen kelmu. Laita hyytymään jääkaappiin 1-2 tunniksi.
3. Laita liivatteet likoomaan. Vaahdota kerma ja sokeri. Lisää tuorejuusto, appelsiininkuori ja mehu sekä sitruunamehu. Kuumenna valkoviini kiehuvaksi ja lisää sinne puristellut liivatelehdet. Sekoita tasaiseksi ja anna hetki jäähtyä. Lisää täytteeseen.
4. Laita tarjoiluvadille pohja ilman irtopohjavuokaa. Laita pohjan päälle vuoasta ja kelmusta poistettu hyytelö. Laita näiden ympärille kakkurengas tai irtopohjavuoan reunus jonka halkaisija 20 cm. Laita kakkurengaaseen halutessasi reunakalvoa helpottamaan kakun irrotusta. Kaada täyte päälle ja katso että menee hyvin reunoille jolloin pohja ja hyytelö jää kakun sisään piiloon. Laita hyytymään jääkaappiin vähintään 4 tunniksi, mieluiten yön yli.
5. Irrota kakkurengas ja reunakalvo. Koristele oman tyylisi mukaan.
Mansikka-punaherukkakakku
MANSIKKA-PUNAHERUKKAKAKKU
Minna Korppinen
10-12 hlö / Gluteeniton, maidoton, kananmunaton, vegaaninen
Pohja:
- 2dl gluteeniton jauhoseos
- 1dl sokeri
- 1tl vaniljasokeri
- 1tl leivinjauhe
- 1dl Riesling vegaaninen valkoviini
- 0,5dl öljy
Kostutus:
- 1/4dl Riesling vegaaninen valkoviini
Täyte:
- 2,5dl soijakerma
- 150g vegaaninen maidoton tuorejuusto
- 200g soijajogurtti vanilja
- 1,5dl tomusokeri
- 3dl mansikkaa soseena
- 1,5dl punaherukkaa soseena
- 1dl Riesling vegaaninen valkoviini
- 4pss vegegel
Kiille:
- 1 pss vegegel
- 0,5dl Riesling vegaaninen valkoviini
- 0,5dl punaherukkaa soseena
- 0,5dl mansikkaa soseena
- 1/4dl tomusokeria
Koristeena:
- Vegaaninen mansikkamacarons
- Punaherukkaa
- Sitruunamelissa
Sekoita kuivat aineet sekaisin. Lisää viini ja öljy.Vuoraa 20cm vuoan pohja ja reunat leivinpaperilla. Kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteessa noin 20-25min. Anna jäähtyä.
Laita jäähtynyt kakkupohja reunavuoan pohjalle. Vuoraa reunat reunakalvolla. Kostuta pohja.
Valmista täyte:
Vatkaa soijakerma vaahdoksi.
Sekoita vegaaninen tuorejuusto, soijajogurtti, punaherukkasose ja tomusokeri.
Sekoita kattilassa vegegel, valkoviini ja mansikkasose. Kuumenna kunnes kirkastuu. Sekoita kuuma seos suoraan tuorejuusto-jogurttiseokseen. Sekoita hyvin. Lisää viimeisenä vatkattu soijakerma.
Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä muutama tunti.
Valmista kiille:
Sekoita kattilassa vegegel, valkoviini ja mansikkasose. Kuumenna kunnes kirkastuu. Lisää punaherukkasose ja tomusokeri.
Kaada kiille vuokaan täytteen päälle.
Anna hyytyä seuraavaan päivään ja koristele haluamallasi tavalla.
Suklainen karviaiskakku
SUKLAINEN KARVIAISKAKKU
Marjut & Jussi Katajala
Schwarzwaldin kakusta inspiraationsa saaneessa suklaisessa karviaiskakussa on kirsikoiden sijaan ”kotimaisia viinirypäleitä” eli karviaisia ja kirsikkaliköörin sijaan se kostutetaan rieslingillä. Tuoreiden karviaisten puuttuessa koristelimme kakun punaherukoilla ja tyrnimarjoilla.
Kakkupohja
- 200 g voita
- 2 dl sokeria
- 1 dl fariinisokeria
- 4 kananmunaa
- 4 dl vehnäjauhoja
- 1,5 dl tummaa kaakaojauhetta
- 1 dl mantelijauhetta
- 0,5 dl perunajauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
- 2 tl vaniljasokeria
- 2 dl maitoa
Täyte
- 2 dl vispikermaa
- 250 g maitorahkaa
- mausteeksi sokeria ja vaniljasokeria
- 300-350 g karviaishilloa
(Kerma ja rahka riittää nakukakkuun. Jos haluat kuorruttaa koko kakun, kaksinkertaista niiden määrä.)
Kostutukseen
1,5 dl alkoholitonta rieslingiä
Päälle
- tummaa suklaata (rouhittuna)
- punaisia herukoita
- tyrniä (tai karviaisia)
Tee näin
1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele ja jauhota pyöreä, halkaisijaltaan noin 22-24 cm kakkuvuoka.
2. Vatkaa voi ja molemmat sokerit vaahdoksi. Vatkaa kananmunat mukaan yksitellen.
3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan vuorotellen maidon kanssa.
4. Paista 175 asteessa noin 50 minuutin ajan tai kunnes pohja on kypsä eli sen keskelle työnnettyyn tikkuun ei tartu enää taikinaa.
5. Jäähdytä kakkupohja. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan.
6. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita siihen maitorahka. Mausta sokerilla ja vaniljasokerilla makusi mukaan.
7. Kostuta kakkulevyt alkoholittomalla rieslingillä (voit käyttää myös omenamehua tai maitoa).
8. Kokoa kakku: levitä kerrosten väliin karviaishilloa ja kerma-maitorahkaseosta (ja karviaisia, jos niitä on). Levitä kakun pinnalle kerma-maitorahkaseosta ja koristele suklaarouheella, punaherukoilla ja tyrnillä (tai karviaisilla, jos niitä on).
Foodelicious-kakku
Foodelicious-kakku
Tytti Villanen
Foodelicious -blogi
- 225 g voita
- 4,75 dl sokeria
- 4 kananmunaa
- 7,25 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 0,5 tl soodaa
- 2,5 dl maitoa
- 1 tl vanilja-aromia
- 1,75 dl rieslingiä
1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele ja jauhota halkaisijaltaan 25 cm kokoinen rengasvuoka.
2. Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen ja vatkaa jokaisen lisäyksen jälkeen.
3. Yhdistä kuivat aineet. Sekoita toisessa kulhossa keskenään maito, vanilja-aromi ja viini. Vatkaa jauho- ja maitoseokset vuorotellen voi-sokerivaahtoon kolmessa erässä (aloita ja lopeta jauhoseoksella > estää taikinan juoksettumisen)
4. Kaada taikina vuokaan. Paista uunissa noin tunti tai kunnes kakku on kullanruskea.
Koristele kakku halutessasi punaiseksi värjätyllä kermavaahdolla ja hopeisilla sokerihelmillä.
Suklainen päärynäjuustokakku
Suklainen päärynäjuustokakku
Ingrid Sigrid Tasala
Tämä valkosuklainen juustokakku kätkee sisäänsä viinissä haudutettuja päärynänpalasia ja browniepohjassa rouskuvia paahdettuja pekaanipähkinöitä. Koristeena kauniit läpikuultavat karamellisoidut päärynäkoristeet.
Karamellisoidut päärynäkoristeet
- 2 kpl napakkaa päärynää
- sokeria
-Pese ja kuivaa päärynät. Leikkaa molemmista päärynöistä pystysuunnassa ohuet siivut oksan kohdalta noin 2mm.
Laita loput päärynästä hetkeksi sivuun viinissä haudutettuja päärynänpalasia varten.
-Kaada sokeria lautaselle ja painele molemmat päärynäviipaleet sokerissa molemmin puolin.
-Laita sokeroidut viipaleet uunipellille leivinpaperin päälle.
-Paista 150 asteessa noin 40-50 minuuttia välillä käännellen. Tarkkaile etteivät päärynät pala.
Jätä päärynät kuivumaan huoneenlämpöön seuraavaan päivään.
Viinissä haudutetut päärynänpalaset
- loput päärynästä
- 1,5 dl riesling-viiniä (Reseptissä käytetty Leitz Eins-Zwei-Zero Riesling Alcohol Free)
- 1 rkl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
-Kuori lopuista päärynöistä kuoret, leikkaa siemenkodat pois ja paloittele noin sentin kuutioiksi.
-Mittaa kattilaan viini ja sokerit. Sekoita ja lämmitä melkein kiehuvaksi.
-Laita päärynäkuutiot liemeen. Keitä hiljalleen noin 10min, kunnes neste on haihtunut.
-Nosta kattila pois ja anna jäähtyä.
Browniepohja pekaanipähkinöillä
- 70g pekaanipähkinöitä
- 50g voita
- 75g tummaa suklaata
- 1 tl vaniljasokeria
- 1 dl sokeria
- ripaus suolaa
- 1 kananmuna
- 1 rkl kaakaojauhetta
- 1 dl vehnäjauhoja
-Paahda pähkinät kuumalla kuivalla pannulla kunnes alkavat hieman tummua ja anna jäähtyä.
-Mittaa aineet valmiiksi
-Pingota 18cm irtopohjavuon pohjalle leivinpaperi ja voitele reunat.
-Sulata voi kattilassa ja sulata myös joukkoon suklaa sekoittaen.
-Lisää sokerit ja suola sekoittaen.
-Lisää muna ja sekoita nopeammin.
-Sihtaa kaakaojauhe ja vehnäjauho sekoittaen joukkoon
-Sekoita pekaanipähkinät joukkoon ja kaada vuokaan.
-Paista keskitasolla 175 asteessa noin 15 minuuttia.
-Anna jäähtyä kunnolla.
Valkosuklaatäyte
- 200g valkosuklaata
- 2 dl kuohukermaa
- 400g tuorejuustoa
-Asettele reunakalvo tai leivinpaperista leikatut suikaleet vuon reunoille.
-Sulata valkosuklaa vesihauteessa.
-Vatkaa kerma vaahdoksi.
-Notkista tuorejuusto ja sekoita joukkoon sulatettu suklaa ja kermavaahto.
-Kaada browniepohjan päälle vuorotellen täytettä ja viinissä haudutettuja päärynänpalasia.
Älä ripottele päärynänpalasia ihan reunaan kiinni, mikäli et halua niiden näkyvän päällepäin kakussa.
-Anna hyytyä jääkaapissa yön yli.
Koristelu
- karamellisoidut päärynäkoristeet
- eukalyptuksen oksia
-Koristeeksi sopii myös esimerkiksi pekaanipähkinät ja suklaa.
Riesling-juustokakku
Riesling-juustokakku
Päivi Heimonen
Kakkupohja:
Kinuskikissan vaalea voi-sokerikakkupohja 6 munan versiona http://www.kinuskikissa.fi/voi-sokerikakkupohja?hakusivu=1
Täyte:
- 1,5-2 dl kermaa
- 2 dl lakkarahkaa
- 0,5 dl vaniljakreemijauhetta
- 1-2 dl lakkahilloa
Kostutukseen appelsiinimehua
Valkosuklaakreemi:
- 125 g valkosuklaata
- 50 g voita
- 75 g tuorejuustoa
- 2 rkl tomusokeria
Koristelu:
- 3 pakettia valkoista sokerimassaa
- 1/3 paketti punaista sokerimassaa
- Keltaista ja ruskeaa (käytin myös hieman Ivoryn väristä) pastaväriä
- Sokerikuorrutetta
- Tuore viikuna
- Viinirypäleitä
- Kakkukynttilä
- Tee kakkutaikina Kinuskikissan ohjeella. Jaa taikina kahteen osaan ja paista kahdessa suorakaiteen muotoisessa vuoassa, esim. lasagne vuoassa. “Leikkuulaudan” paistoin n. 20×30 cm vuoassa ja toisen pohjan hieman pienemmässä vuoassa.
- Kun pohjat ovat täysin jäähtyneet, halkaise “leikkuulauta”-kakkupohja kahteen osaan.
- Pese “leikkuulaudan” vuoka ja vuoraa se tuorekelmulla kauttaaltaan.
- Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon lakkarahka, vaniljakreemijauhe ja lakkahillo.
- Laita ensimmäinen pohjalevy vuoan pohjalle tuorekelmun päälle ja kostuta appelsiinimehulla.
- Levitä täytettä pohjan päälle ja nosta toinen pohjalevy täytteen päälle.
- Kostuta päällimmäinen kakkulevy ja pakkaa kakku tiiviiksi paketiksi tuorekelmun avulla. Laita kakku jääkaappiin hyytymään (mielellään yön yli).
- Leikkaa toisesta kakkupohjasta “juustopalat” ja “kynttilä. Täytä ne kuten “leikkuulauta”, pakkaa palat tiukkaan tuorekelmupakettiin ja laita jääkaapiin asettumaan esim. yön yli.
- Tee valkosuklaakreemi vatkaamalla voi, sokeri ja tuorejuusto kuohkeaksi massaksi. Sulata suklaa ja vatkaa jäähtyneenä voi-tuorejuustoseokseen.
- Avaa kakkupohjat tuorekelmupaketista ja levitä valkosuklaakreemi “leikkuulaudan”, “juustopalojen” ja “kynttilän” pinnalle niin että koko kakku peittyy. Laita kakkupalat hetkeksi jääkaappiin jotta kreemi hieman kovettuu.
- Kauli 2 pakettia valkoista sokerimassaa ohueksi (n. 3 mm) levyksi ja nosta levy “leikkuulaudan” päälle.
- Tee sokerimassan päälle esim. veitsellä puunsyitä mukaillen kevyitä viiltoja (ei kuitenkaan läpi asti). Maalaa sitten sokerimassa ruskealla (käytin myös ivory sävyä) pastavärillä niin että pinta muistuttaa puuta. Paras puujäljitelmä syntyy epätasaisella maalauksella. Laita “leikkuulauta” jääkaappiin.
- Ota puolet valkoisesta sokerimassasta. Sävytä se keltaisella ja ivorylla juuston väriseksi ja kauli ohueksi.
- Päällystä juustopalat ja tee sokerimassan pintaan painaumia ja viiltoja oikeaa juustoa jäljitellen.
- Kauli loput valkoisesta sokerimassasta ja päällystä sillä “Brie” ja “kynttilä”.
- Kauli punaisesta sokerimassasta ohut kaistale ja päällystä sillä “Edamjuuston” reuna.
- Viimeistele “Brie” kostuttamalla hieman sokerimassapintaa ja ripottele päälle tomusokeria.
- Viimeistele kynttilä pursottamalla kynttilän pintaan ja kylkiin sokerikuorrutetta sulaksi steariiniksi. Sokerikuorrute näyttää hyvin aidolta jos sivelet sitä kostutetulla sormella kevyesti pursotuksen jälkeen. Upota lopuksi “kynttilän” keskelle oikea kakkukynttilä.
- Halutessasi voit hieman sivellä “juustojen” pintoja vedellä.
- Kokoa juustopalat, viikunat ja viinirypäleet “leikkuulaudalle”, sytytä kynttilä ja nauti! Onnea Riesling!
Mangojuustokakku
Mangojuustokakku
Jenna Manninen
Tarvitaan kaksi irtopohjavuokaa halkaisijaltaan n.18 cm ja 24 cm.
Ohje 24cm irtopohjavuokaan
Keksi osuus n.18 cm irtopohjavuoka
Pohja:
- 150 g digestive-keksejä
- 75 g voita
Mangokiille:
- 3 dl mangososetta
- 6 rkl sitruunamehua
- 3 liivatelehteä
Mousse:
- 5 dl mangososetta
- 300 g tuorejuustoa
- 2 dl vispikermaa
- 3 dl kuohukermaa
- 0,5 dl sokeria
- 1 tl vanilijasokeria
- 7 liivatelehteä
Mirror glaze
- 150 g vettä
- 300 g sokeria
- 300 g glukoosisiirappia
- 300 g valkosuklaata
- 20 g liivatejauhetta (+pakkauksen ohjeen mukaan vesi)
- 200g kondensoituamaitoa
VALMISTUSOHJE
KEKSIPOHJA JA KIILLE
1. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan.
2. Laita leivinpaperi pienen (halkaisijalta n.18cm) irtopohjavuoan pohjalle.
3. Hienonna keksit ja sulata voi
4. Yhdistä keksimurut ja sulanut voi keskenään ja painele vuoan pohjalle tasaisesti
5. Kuumenna sitruunamehu ja sulata liivatteet.
6. Lisää seos mangososeen joukkoon.
7. Kaada seos keksipohjan päälle ja laita jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi
MANGOMOUSSE
1. Laita isomman irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi
2. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan.
3. Yhdistä kuohukerma ja vispikerma kulhossa ja vatkaa vaahdoksi
4. Sekoita toisessa kulhossa mangosose, tuorejuusto ja sokerit.
5. Sulata liivatelehdet tilkassa kiehuvaa vettä.
6. Kaada liivate ohuena nauhana mangotuorejuustoseoksen joukkoon kokoajan sekoittaen.
7. Lisää kermavaahto seokseen varovasti nuolijalla käännellen, jotta vaahto pysyy kuohkeana.
8. Kaada seos vuoan pohjalle. Kopauta ja ravista vuokaa muutaman kerran, jotta saat moussesta ylimääräiset ilmakuplat pois ja tasaisen.
9. Irrota keksi-kiille kakku vuoasta ja laita se moussen päälle kiille edellä. Keksipohja jää päällimmäiseksi. Anna olla jääkapissa muutama tunti.
10. Tämän jälkeen laita kakku pakkaseen muutamaksi tunniksi tai yöksi niin että kakku jäätyy.
MIRROR GLAZE
1. Laita liivatejauhe kylmään veteen turpoamaan
2. Punnitse loput aineet valmiiksi purkkeihin.
3. Pilko suklaa pienemmäksi.
4. Sekoita vesi, sokeri ja glukoosisiirappi kattilassa ja kiehauta 103°C asteiseksi.
5. Ota kattila pois liedeltä ja kaada sekaan kondensoitumaito
6. Lisää sitten liivate seos ja sekoita.
7. Kaada seos valkosuklaapalojen päälle, odota muutama minuutti ja sekoita survimella.
8. Värjää seos ja sekoita survimella.
9. Kaada seos toiseen kulhoon siivilän läpi, ilmakuplien poistamiseksi.
10. Laita tuorekelmu päälle, niin että se osuu seoksen pintaan ja anna viilentyä noin 35°c asteiseksi. Ettei pinta kovetu. Huom, jos seos viilentyy enempi, niin seosta voi lämmittää mikrossa hiukan.
11. Sekoita vielä survimella ja kaada seos vielä kerran siivilän läpi nokalliseen kulhoon, millä on helppo kaataa seos kakun päälle.
12. Ota kakku pakastimesta, lämmitä kakun sivua niin että irtopohjavuoan reunat irtoavat helposti.
13. Kakun kääntäminen. Ota lasi tai muu minkä päälle käännät kakun keksi pohja alaspäin.
14. Tämän jälkeen kaada mirror glaze seos kakun päälle keskeltä aloittaen. Anna jähmettyä muutama minuutti.
15. Siisti valumat kakun pohjasta ja nosta tarjoilualustalle.
ylijääneen mirror glazen voi purkittaa ja käyttää muutaman päivän kuluessa.
Hyvää syntymäpäivää -kakku
Hyvää syntymäpäivää -kakku
Leila Sallinen
Ota ainekset huoneenlämpöön hyvissä ajoin. Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen.
Pohja:
- 100g keksejä(digestive)
- 45g voita
Hienonna keksit ja sekoita pehmeä voi sekaan. Vuoraa irtopohjavuoka 20cm leivinpaperilla ja painele voi-keksimuru pohjalle tiukasti.
Täyte:
- 600g maustamatonta tuorejuustoa
- 2dl sokeria
- 200g ranskankermaa
- 3kananmunaa
- 1rkl riesling viiniä
- 2rkl vehnäjauhoja
- 0.25dl kinuskikastiketta
Korkista tuorejuusto, sekoita sekaan sokeri ja ranskankerma. Lisää munat yksitellen sekoittaen. Lisää viini ja vehnäjauho. Sekoita hyvin. Kaada keksimurupohjan päälle. Kopauta pöytään pari kertaa. Lisää kinuskikastiketta ohuina raitoina täyteen päälle.
Laita uuniin n.tunniksi. kun reunat jähmettyneet, mutta keskus vielä kostea, sammuta uuni, jätä luukku hiukan raolleen ja jätä kakku sinne vielä tunniksi.
Ota huoneenlämpöön jäähtymään, siirrä kylmään yön yli, nauti mansikkamelban kanssa.
Mansikkamelba:
Soseuta 200g mansikoita, lisää 2rkl sokeria ja 0,5dl riesling-viiniä. Sekoita, nauti kakun kanssa.
Riesling-moussekakku
Riesling-moussekakku
Annimaria Lehtonen
1. Riesling-geeli
- 2dl Heim Bouquet alkoholitonta rieslingiä
- 3kpl liivatelehteä
- Tippa elintarvikeväriä
1. Liota liivatteet kylmässä vedessä
2. Kiehauta riesling ja liuota liivatteet joukkoon, lisää väriaine
3. Kaada 21cm vuokaan, anna hyytyä ensin jääkaapissa n. 30min, sitten siirrä pakkaseen
2. Suklaapohja
- 82g kananmunia
- 127g sokeria
- 1tl vanilliinisokeria
- 0,5rkl kaakaojauhetta
- 2,25dl vehnäjauhoja
- 1tl leivinjauhetta
- 0,75dl maitoa
- 75g margariinia
1. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi
2. Sekoita kuivat aineet keskenään
3. Lisää vuorotellen siivilöidyt jauhot, maito ja sulatettu margariini munasokerivaahtoon
4. Kaada 21cm vuokaan, paista 175°C n.20min
3. Koristereunus
Massa 1
- 25g margariinia
- 25g sokeria
- 26g kananmunanvalkuaista
- 19g vehnäjauhoja
- 6g kaakaojauhetta
1. Vaahdota voi ja sokeri
2. Sekoita kuivat aineet keskenään
3. Lisää jauhot ja valkuainen, vatkaa massa tasaiseksi
4. Kaada massa kuvioidulle silikonimatolle (18cmx24,4cm) ja tasoita ylimääräinen massa niin, että se ei tule kuvioinnin yli.
5. Pakasta vähintään 30min
Massa 2
- 49g kananmunia
- 106g mantelimassaa
- 15g sokeria (1)
- 32g kananmunanvalkuaista
- 15g sokeria (2)
- 8g margariinia
- 20g vehnäjauhoja
1. Vaahdota kananmunat, mantelimassa ja sokeri 1
2. Vatkaa valkuainen ja sokeri 2
3. Vaahdot sekoitetaan keskenään
4. Lisää siivilöidyt jauhot ja sula margariini varovasti vaahdon joukkoon
5. Kaada massa 2 pakastetun massa 1 päälle
6. Paista 250°C n. 5min. Ei tavoiteta kullanruskeaa paistoväriä
7. Kun koristereuna on jäähtynyt, leikkaa se kakkuvuoan korkuisiksi nauhoiksi (23cm irtopohjavuokaan n. 5,5cmx18cm)
4. Riesling-mousse
Italialainen marenki
- 52g kananmunanvalkuaista
- 87g sokeria
- 29g vettä
1. Kiehauta sokeri ja vesi 110°C ja aloita valkuaisten vatkaus
2. Kun sokerivesi on 118°C , kaada se ohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon
3. Vatkaa vaahtoa niin kauan kunnes lämpötila on n. 30°C
Riesling-mousse
- 500g kermaa
- 290g Heim Bouquet alkoholitonta rieslingiä
- 36g tomusokeri
- 18g liivatelehtiä
- sitruunamehua
Italialainen marenki
1. Liota liivatteet kylmässä vedessä
2. Kiehauta riesling ja liuota liivatteet, anna jäähtyä
3. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi
4. Sekoita italialainen marenki ja jäähtynyt riesling varovasti keskenään
5. Lisää löysä kerma pikkuhiljaa marengin ja rieslingin sekaan
6. Mausta tomusokerilla ja sitruunamehulla
Kakun kokoaminen
1. Laita 23cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperia
2. Laita reunakalvo tai tee leivinpaperista reunasuojat
3. Laita nauhoiksi leikatut koristereunat vuoan ympärille kuvapuoli ulospäin
4. Laita tasoitettu suklaakakkupohja, kostuta
5. Laita puolet moussesta vuokaan ja sitten laita riesling geeli keskelle, kaada loput moussesta
6. Anna jähmettyä jääkaapissa vähintään 30min ja sitten siirrä pakkaseen
7. Koristele tuoreilla hedelmillä ja marjoilla
Unelmankeveä Viini-Spritzerkakku
Unelmankeveä Viini-Spritzerkakku
Heidi Saartomaa
20cm irtopohjavuokaan
Sokerikakkupohja:
- 2 munaa
- 1dl sokeria
- 1dl vehnäjauhoja
- 1/2 tl leivinjauhetta
Täyte:
- 2dl vispikermaa
- 400g maustamatonta tuorejuustoa
- 1 munanvalkuainen
- 1 lime
- 1 sitruuna
- 40g tomusokeria
- 1rkl vaniljasokeria
- 4 liivatelehteä
- 0,5dl Torres Natureo alkoholitonta valkoviiniä
- 0,5dl Spritea
Viinihyytelö:
- 1dl Torres Natureo alkoholitonta valkoviiniä
- 1 liivatelehti
Koristeluun:
- Vihreitä viinirypäleitä
- Mintunlehtiä
- Limesiivuja
Ohje:
Aloita valmistus pohjasta. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, Siivilöi joukkoon vehnäjauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Kääntele varovasti sekaisin. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun 20cm halkaisijaltaan olevaan irtopohjavuokaan ja paista pohjaa 175 asteisessa uunissa n. 30 minuuttia. Jäähdytä pohja kunnolla.
Irrota vuoasta reunat ja puhdista, sekä kuivaa ne. Leikkaa kakkupohjasta “kansi” n. 0,5cm matkalta irti ja aseta loput pohjasta tarjoilualustalle. Sekoita keskenään viini ja sprite. Ota puolet sivuun ja kostuta sillä kakkupohja. Vuoraa irtopohjavuoan reunat leivinpaperilla tai reunakalvolla ja aseta pohjan ympärille.
Laita täytteen liivatelehdet likoamaan. Pese sitruuna, sekä lime, raasta kuoret ja purista hedelmistä mehut. Vaahdota kerma ja lisää siihen sokerit. Lisää tuorejuustot, kuoriraasteet, sekä mehut. Vaahdota erillisessä kulhossa munanvalkuainen ja kääntele varovasti täytteen joukkoon. Kuumenna loppu viini-spriteseos ja sulata siihen liivatteet. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon. Kaada täyte pohjan päälle, tasoita pinta ja siirrä hyytymään jääkaappiin vähintään 4 tunniksi tai yön yli.
Laita viinihyytelön liivate likoamaan. Kuumenna viini ja sulata siihen liivatelehti. Vuoraa pieni lasinen vuoka kelmulla ja kaada liemi siihen. Siirrä kylmään hyytymään n. 1-2 tunniksi. Kumoa hyytelö leikkuulaudalle ja hienonna veitsellä.
Irroita vuoan reunat kakun ympäriltä. Poista leivinpaperi tai reunakalvo. Koristele kakku vihreillä viinirypäleillä, viinihyytelöllä, limesiivuilla, ja mintunlehdillä.
Riesling synttärikakku
RIESLING SYNTTÄRIKAKKU
Merja Naumanen ja Piia Perttilä
(8 HENGEN)
KAKUN VALMISTUS
- Valmista kakkupohja 20 cm irtopohjavuokaan.
- Leikkaa jäähtynyt pohja kolmeen osaan.
- Kostuta alin pohja viinillä. Levitä kerros curdia pohjan päälle ja sen jälkeen ¼ valkosuklaa täytteestä. Toista tämä.
- Kostuta päällimmäinen pohja.
- Lopuksi kuorruta kakku lopulla valkosuklaatäytteellä niin, että kakkua jää osittain näkyviin.
- Koristele kakku kultajauheella sivellellyllä viinirypäletertulla, kullan värisellä kynttilällä ja valkosuklaakoristeilla.
KAKKUPOHJA
- 4,5 DL VEHNÄJAUHOJA
- 1 TL LEIVINJAUHETTA
- 1 TL SOODAA
- 2 DL SOKERIA
- 1 TL VANILJASOKERIA
- 1,5 DL (150 G) VIINIRYPÄLESIEMEN ÖLJYÄ (MYÖS RYPSIÖLJY KÄY)
- 1 PRK (200 G) CREAM FRAICHEA
- 2 KANANMUNAA
- 1 DL TÄYSMAITOA
- Leikkaa ja pingota 20 cm:n irtopohjavuokaan leivinpaperi. Suihkuta vuoan reunaan tasaisesti vuokaspraytä.
- Sekoita kuivat aineet keskenään.
- Lisää kulhoon viinirypälesiemenöljy, cream fraiche, kananmunat ja maito. Sekoita tasaiseksi.
- Kaada taikina irtopohjavuokaan.
- Paista uunin alatasolla 200 asteessa 45-50 minuuttia (kiertoilma 180 asteessa 45-50 minuuttia) tai kunnes kakku on kypsä.
KAKUN KOSTUTUS
1 DL ALKOHOLITONTA RIESLING VIINIÄ
VIINIRYPÄLE CURD (voit valmistaa tämän edellisenä päivänä)
- 250 G KIVETTÖMIÄ VIHREITÄ VIINIRYPÄLEITÄ
- ¼ DL (PUOLI LIMEÄ) LIMEMEHUA
- 2 RKL MAISSIJAUHOA
- 4 RKL ALKOHOLITONTA RIESLING VIINIÄ
- 3 KPL KANANMUNAN KELTUAISIA
- 2 TL VANILJASOKERIA
- 100 G HUONEENLÄMPÖISTÄ VOITA
- Irrota viinirypäleet tertusta ja laita kattilaan limemehun kanssa.
- Keitä viinirypäleseosta, kunnes se on pehmennyt. Soseuta sauvasekoittimella ja siivilöi.
- Sekoita maissijauho ja viini keskenään.
- Laita siivilöity seos uudelleen paksupohjaiseen kattilaan, lisää kananmunankeltuaiset ja maissijauho-viini seos.
- Sekoita vispilällä koko ajan niin, että seos ei pääse palamaan pohjaan. Kun seos pulpahtaa kerran, ota se heti liedeltä.
- Kaada seos puhtaaseen kulhoon. Kuutioi voi ja lisää seokseen. Soseuta kaikki sileäksi sauvasekoittimella. Painele curdin pinnalle tuorekelmu ja laita jäähtymään jääkaappiin.
Viinirypälecurdia jää hieman jäljelle, voit käyttää sen paahtoleivän tai keksien päällä. Curd säilyy jääkaapissa lasipurkissa 5 päivää.
VALKOSUKLAATÄYTE JA -KUORRUTE
- 380 G TUOREJUUSTOA
- 380 G VALKOSUKLAATA
- 350 G HUONEENLÄMPÖISTÄ VOITA
- 180 G TOMUSOKERIA
- Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri yleiskoneen lapavatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi. Tämä vie aikaa noin 15 minuuttia. Kaavi reunat nuolijalla muutaman minuutin välein.
- Notkista tuorejuusto kulhossa sillä aikaa, kun voikreemi vaahtoutuu.
- Pilko valkosuklaa pieneksi ja sulata mikrossa noin 30 sekuntia kerrallaan sekoittaen välillä.
- Lisää notkistettu tuorejuusto voikreemiin.
- Lisää lopuksi lämmin sulatettu suklaa.
VALKOSUKLAAKORISTEET
100 G VALKOSUKLAATA
Tarvitset tähän lämpömittarin
- Temperoi valkosuklaa. Pilko suklaa pieneksi ja sulata mikrossa noin 30 sekuntia kerrallaan niin, että suklaan lämpötila on 40 astetta.
- Jäähdytä suklaata kylmässä vesihauteessa noin 26 asteiseksi.
- Sulata suklaa uudelleen varovasti mikrossa maximissaan 29 asteiseksi.
- Levitä suklaata lusikan kuperalla puolella leivinpaperin päälle.
Anna koristeiden jähmettyä huoneenlämmössä.