Kategoriat
Arkisto

Riesling & Co -viikot 17.–30.5.2021

Rapsakat saksalaiset viinit piristävät haastavan vuoden jälkeen 60 huippuravintolassa ympäri Suomen.

Orastavan ja toivorikkaan kevään kunniaksi Saksan Viinitiedotus järjestää jälleen yhdessä suomalaisten ravintoloiden kanssa toukokuussa 2021 Saksan Riesling & Co -viikot. Vuosi 2021 on yhdestoista vuosi, jolloin perinteeksi muodostuneet teemaviikot järjestetään. Viime vuonna viikot jäivät koronan vuoksi tynkäviikoiksi ja upeat suunnitelmat asiakkaiden hemmottelemiseksi valuivat hiekkaan. 


Teemaravintoloita mukana 14 paikkakunnalta

Herkkusuille ja elämyksiä janoaville on jälleen suunnitteilla upeita makuelämyksiä. Myös tänä vuonna viikoille osallistuu ravintoloita, jotka ovat olleet mukana alusta lähtien, mutta myös valtavasti uusia. Kampanjaan osallistuvia ravintoloita löytyy 14 eri paikkakunnalta Helsingistä Kokkolaan, Lappeenrannasta Turkuun. Paikkakunnittain uusia ovat Kokkola, Mikkeli, Porvoo ja Vantaa. Kaikki osallistuvat ravintolat sekä heidän tarjontansa löytyvät paikkakunnittain kampanjan kotisivuilta www.rieslingviikot.fi.

Ravintolat tarjoavat viinien ympärille rakennettuja makunautintoja kukin omaan konseptiinsa parhaiten soveltuvalla tavalla. Monet ravintolat ovat varta vasten viikoille hankkineet viiniharvinaisuuksia oman maahantuontinsa kautta. Jotkut ravintolat osallistuvat riehaan viikon ajan, toisissa viikot saattavat kestää jopa parikin kuukautta. Tiedossa on siis oikea makunautintojen kavalkadi. 

Ravintolat tarjoavat parastaan

Ravintoloissa järjestetään myös erilaisia teemamuotoisia tastingeja. www.rieslingviikot.fi -ajankohtaista-osion alta löytyy erityisohjelmat, kuten tastingit sekä missä ja milloin niitä pidetään. Sivuja päivitetään pitkin kevättä.

Viikoilla on tarjolla suussa sulavia aterioita yhdistettyinä upeisiin Rieslingeihin, mutta myös muita raikkaita saksalaisia viinejä on tarjolla. Saksalaiset Rieslingit ja Silvanerit sopivat kuin nakutettu kevään herkkujen kuten parsa- ja kala-aterioiden tai aasialaisten ruokien kumppaniksi. Suosiota kasvattavat myös Weiss- ja Grauburgunderit. Saksalaiset hieman kevyemmät punaiset, kuten esimerkiksi pehmeä Spätburgunder (Pinot Noir), tai Lemberger, sopivat punaista vaihtoehtoa hamuavalle.

www.rieslingviikot.fi -sivuilta löytyy kaupungeittain ravintolat, ja ravintolan nimen alta heidän erityistarjontansa viikkojen aikana. Sivuilta löytyy myös  ravintoloittain lista saksalaisista viinitiloista, joita heillä on tarjolla. 


Teemaviikot sosiaalisessa mediassa

Kerromme sosiaalisen median kautta lähemmin ja yksityiskohtaisemmin ravintoloiden tapahtumista, joten niitä kannattaa seurata. Asiakkaat voivat jakaa kokemuksiaan sekä kuviaan somessa käyttäen viitettä #rsviikot2021.

Viikkoihin liittyy myös perinteinen kuvakilpailu

Osallistumaan pääset Instagramissa tai sähköpostilla. Kilpailuaika, ohjeet ja säännöt löytyvät: https://www.rieslingviikot.fi/kilpailu

Myös tänä vuonna arvotaan 10 lahjakorttia arvoltaan 100 euroa/kpl käytettäviksi viikoille ilmoittautuneisiin ravintoloihin. Näin olemme kaikki mukana tukemassa ravintoloita vaikean vuoden jälkeen.


Kampanjaan osallistuvat ravintolat paikkakunnittain

Kampanjassa uusien ravintoloiden nimet ovat lihavoituna. Lista on päivitetty 29.4.2021.

 • Pääkaupunkiseutu:

Espoo: Ravintola Base ja Bistro O Mat Tapiola 

Helsinki: Albina & Alexis, B.B. Badger & Co, Burgers & Wine, Fisken på Disken, Grape Wine Bar, Grotesk, Passio, Ravintola Finnjävel, Ravintola Hausman, Ravintola Kuu, Zinnkeller, Farang, Restaurant Jord, Restaurant W30, Vinkkeli, Tislaamo – Distillery BarViking Mariella sekä kaupungin viisi Sushibar&Wine -ravintolaa.

Vantaa: Deluxe Burger & Pizza

 • Kirkkonummi: Bistro O Mat Kirkkonummi
 • Kokkola: Olivette Wine & Bar Boutique
 • Kuopio: Bierstube, Gastrobar B/P ja Musta Lammas
 • Lappeenranta: ravintola Wolkoff ja Wolkoff Wine & Beer Cellar
 • Mikkeli: Bistro Holvi 
 • Mänttä:  Viinitupa Vuorenmaja
 • Porvoo: Meat District, Ravintola Ranta-Aitta, SicaPelle Wining & Dining 
 • Seinäjoki: ravintola Juurella
 • Tampere: Gastropub Nordic, Gastropub Tuulensuu, Ravintola Henriks, Ravintola Kajo, Ravintola Näsinneula, Ravintola Tampella, Ravitsemisliike Aisti, Sasor Restaurant & Winebar ja Viinit ja Viinit.
 • Turku: Ludu, Mat & Vinbar Tårget, Karu, Ravintola Viinille, Kakolanruusu, Roster, The Tasting Room sekä Viinibaari Vinho.
 • Viking Mariella välillä Helsinki – Tukholma. 

Lisätietoja: Saksan Viinitiedotus, Monika Halén, puh. 040-595 5586, monika.halen@zaraband.fiwww.saksanviinitiedotus.fi.

Lisätietoja kampanjasta: 

www.rieslingviikot.fi

facebook.com/saksanviinit

facebook.com/rieslingteemaviikot

Twitter & Insta: @saksanviinit sekä #rsviikot2021

Kuvapankkiosoite: https://www.saksanviinitiedotus.fi/kuvapankki


Taustaa – saksalaiset rypäleet

Saksalaiset rypäleet ovat tunnettuja raikkaudestaan ja hapokkuudestaan ja sopivat loistavasti eri aterioiden, kuten esimerkiksi kasvis- ja kala-aterioitten tai aasialaisten ruokien, seuraksi. 

Viinintuotannosta valkoviinejä on noin 67 prosenttia ja 33 prosenttia tuotannosta on punaviinejä, etupäässä pinot noireja. Saksan koko viinintuotannosta lähes 70% on kuivia tai puolikuivia viinejä. 

Riesling onkin saksalaisten oma rypäle ja käyntikortti maailmalla. Noin puolet maailman Riesling-viljelyalueista sijaitsee Saksassa. Maailman suurin Riesling-viljelylle omistettu alue on Pfalz, kun taas jyrkimmät viininviljelyrinteet sijaitsevat maailmankuulun Mosel-joen varrella. Riesling-viinin tuntomerkkejä ovat raikas omena ja kypsä persikka sekä jalohomeen hunajainen vivahde. Riesling soveltuu erittäin hyvin myös kellarisäilytykseen.

Riesling-rypäleellä on mielenkiintoinen tarina ja kiehtova historia, joka yltää 1400-luvulle. Tuolloin myös saksalaisia viinejä tuotiin Suomeen, Raaseporin ja Turun linnaan. Rieslingin syntymäpäivää juhlitaan maaliskuun 13.päivänä, jolloin se on mainittu kauppakirjassa.

Saksassa tuotetuista viineistä rieslingejä on noin 24 prosenttia, eli melkein neljännes

Grauburgunder (Pinot Gris) -rypäleestä on kehkeytynyt yksi Saksan merkittävimmistä valkoisista rypäleistä. Tuoksusta saattaa löytää mangoa, pähkinöitä ja manteleita. 

Weissburgunder (Pinot Blanc) on elegantti valkoviini, jossa on saksalaisille viineille tunnusomaista virkistävää hapokkuutta. Tuoksu muistuttaa ananasta, pähkinää, aprikoosia ja sitrusta. Erinomainen valkoisen lihan tai äyriäisten kanssa. Tammitynnyrissä säilytetyt viinit sopivat hyvin myös esimerkiksi riistan kaveriksi.

Silvaner-rypälettä on viljelty Saksassa runsaat 360 vuotta ja maailmanlaajuisesti Saksa on sen suurin tuottaja noin 5 % viininviljelyksellään. Saksan 13 laatuviinialueesta Franken ja Rheinhessen ovat merkittäviä Silvaner-tuottajia. 

Frankenin laatuviinialueelta löytyy varhaisimmat dokumentit Silvaner-viljelmistä 30-vuotisen sodan jälkeen Castellin kylästä, joiden mukaan Silvaneria on viljelty Casteller Schlossbergin rinteillä jo vuonna 1659. Vuonna 1665 istutettiin ensimmäiset Silvaner-köynnökset maailmankuululle Würzburger Steinin viinirinteille.

Rikkaammissa maaperissä kasvaessaan Silvanerista voi kehittyä erittäin luonteikas ja vivahteikas. Tällöin kypsän päärynän ja persikan maut saavat sen sopimaan täyteläisten, maukkaiden aterioiden seuraksi. Sitrushedelmien lisäksi Silvaneria luonnehditaan usein hennon hapokkaaksi, mineraaliseksi ja yrttiseksi. 

Myös Spätburgunderilla on pitkät perinteet Saksan maaperällä, sillä sitä on viljelty Saksassa jo 800-luvulta lähtien kiitos Kaarle III:n eli Kaarle Paksun. Saksassa Spätburgunderista valmistetaan omaperäisiä, omia makuvivahteita sekä -nautintoja tarjoavaa viiniä ja sitä kautta monipuolistetaan pinot noir -tarjontaa. 

Nykyiset makutrendit sekä skandinaavinen keittiö ovat myös Spätburgunderille otollisia. Enää ei välttämättä haluta vain tuhteja, tanniinisia punaviinejä, vaan modernin ja kevyemmän keittiön kumppaniksi halutaan usein myös kevyempiä viinejä. Spätburgunderia kuvataan usein termein sametinpehmeä, metsämarjainen ja kirsikkainen, ja siinä on hieman makeutta sekä hedelmäisyyttä. 

Dornfelderiä viljellään Saksassa toiseksi eniten, kun puhutaan punaisista rypäleistä. Se on uudempi lajike, josta syntyy syvän punaisia viinejä. Nuorekkaat, marjaisat viinit tarjotaan usein jäähdytettyinä.

Portugieser on väriltään vaalanpunainen arkiviini. Se sopii hyvin kylmien leikkeleiden ja juuston seuraksi. 

Trollinger on kevyt ja hedelmäinen punaviini. Raikkaan hapokkaan Trollingerin tuoksu muistuttaa kirsikkaa ja punaherukoita. Trollingeria löytyy laajasti Württembergin alueelta. 

Lemberger on runsaan hedelmäinen, hapokas ja tanniininen viini. Lembergeristä voi marjojen lisäksi löytää vihreän paprikan aromeja. Lembergerin viljely lisääntyy, joskin määrät ovat edelleen pienet. Lembergerin synonyymi on Blaufränkisch.

Viime vuosien viinisadot

Ilmastonmuutos ja vaihtelevat sääolosuhteet tuottavat viljelijöille usein suuria huolia, mutta kiitos aurinkoisen ja kuivan loppukesän ansiosta vuoden 2020 viinisato on laadultaan jälleen erinomainen. Satomäärä on 8,6 miljoona hehtolitraa, eli määrältään varsin normaali. Vuoden 2019 laadukas sato oli 8,4 miljoonaa hehtolitraa. Vuoden 2018 viinisato korjattiin taas ennätysaikaisin hyvin lämpimien säiden ansiosta. Myös silloin sato oli laadultaan erinomainen mutta keskimääräistä suurempi, noin 10,4 miljoonaa hehtolitraa.