Kategoriat
Reseptejä

Riesling-juustokakku

Päivi Heimonen

@kakkulaari

Kakkupohja:

Kinuskikissan vaalea voi-sokerikakkupohja 6 munan versiona http://www.kinuskikissa.fi/voi-sokerikakkupohja?hakusivu=1

Täyte:

  • 1,5-2 dl kermaa
  • 2 dl lakkarahkaa
  • 0,5 dl vaniljakreemijauhetta
  • 1-2 dl lakkahilloa

Kostutukseen appelsiinimehua

Valkosuklaakreemi:

  • 125 g valkosuklaata
  • 50 g voita
  • 75 g tuorejuustoa
  • 2 rkl tomusokeria

Koristelu:

  • 3 pakettia valkoista sokerimassaa
  • 1/3 paketti punaista sokerimassaa
  • Keltaista ja ruskeaa (käytin myös hieman Ivoryn väristä) pastaväriä
  • Sokerikuorrutetta
  • Tuore viikuna
  • Viinirypäleitä
  • Kakkukynttilä
  1. Tee kakkutaikina Kinuskikissan ohjeella. Jaa taikina kahteen osaan ja paista kahdessa suorakaiteen muotoisessa vuoassa, esim. lasagne vuoassa. ”Leikkuulaudan” paistoin n. 20×30 cm vuoassa ja toisen pohjan hieman pienemmässä vuoassa.
  2. Kun pohjat ovat täysin jäähtyneet, halkaise  ”leikkuulauta”-kakkupohja kahteen osaan.
  3. Pese ”leikkuulaudan” vuoka ja vuoraa se tuorekelmulla kauttaaltaan.
  4. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon lakkarahka, vaniljakreemijauhe ja lakkahillo.
  5. Laita ensimmäinen pohjalevy vuoan pohjalle tuorekelmun päälle ja kostuta appelsiinimehulla.
  6. Levitä täytettä pohjan päälle ja nosta toinen pohjalevy täytteen päälle.
  7. Kostuta päällimmäinen kakkulevy ja pakkaa kakku tiiviiksi paketiksi tuorekelmun avulla. Laita kakku jääkaappiin hyytymään (mielellään yön yli).
  8. Leikkaa toisesta kakkupohjasta ”juustopalat” ja ”kynttilä. Täytä ne kuten ”leikkuulauta”, pakkaa palat tiukkaan tuorekelmupakettiin ja laita jääkaapiin asettumaan esim. yön yli.
  9. Tee valkosuklaakreemi vatkaamalla voi, sokeri ja tuorejuusto kuohkeaksi massaksi. Sulata suklaa ja vatkaa jäähtyneenä voi-tuorejuustoseokseen.
  10. Avaa kakkupohjat tuorekelmupaketista ja levitä valkosuklaakreemi ”leikkuulaudan”, ”juustopalojen”  ja ”kynttilän” pinnalle niin että koko kakku peittyy. Laita kakkupalat hetkeksi jääkaappiin jotta kreemi hieman kovettuu.
  11. Kauli 2 pakettia valkoista sokerimassaa ohueksi (n. 3 mm) levyksi ja nosta levy ”leikkuulaudan” päälle.
  12. Tee sokerimassan päälle esim. veitsellä puunsyitä mukaillen kevyitä viiltoja (ei kuitenkaan läpi asti). Maalaa sitten sokerimassa ruskealla (käytin myös ivory sävyä) pastavärillä niin että pinta muistuttaa puuta. Paras puujäljitelmä syntyy epätasaisella maalauksella. Laita ”leikkuulauta” jääkaappiin.
  13. Ota puolet valkoisesta sokerimassasta. Sävytä se keltaisella ja ivorylla juuston väriseksi ja kauli ohueksi.
  14. Päällystä juustopalat ja tee sokerimassan pintaan painaumia ja viiltoja oikeaa juustoa jäljitellen.
  15. Kauli loput valkoisesta sokerimassasta ja päällystä sillä ”Brie” ja ”kynttilä”.
  16. Kauli punaisesta sokerimassasta ohut kaistale ja päällystä sillä ”Edamjuuston” reuna.
  17. Viimeistele ”Brie” kostuttamalla hieman sokerimassapintaa ja ripottele päälle tomusokeria.
  18. Viimeistele kynttilä pursottamalla kynttilän pintaan ja kylkiin sokerikuorrutetta sulaksi steariiniksi. Sokerikuorrute näyttää hyvin aidolta jos sivelet sitä kostutetulla sormella kevyesti pursotuksen jälkeen. Upota lopuksi ”kynttilän” keskelle oikea kakkukynttilä.
  19. Halutessasi voit hieman sivellä ”juustojen” pintoja vedellä.
  20. Kokoa juustopalat, viikunat ja viinirypäleet ”leikkuulaudalle”, sytytä kynttilä ja nauti! Onnea Riesling!