Merja Naumanen ja Piia Perttilä
(8 HENGEN)
KAKUN VALMISTUS
- Valmista kakkupohja 20 cm irtopohjavuokaan.
- Leikkaa jäähtynyt pohja kolmeen osaan.
- Kostuta alin pohja viinillä. Levitä kerros curdia pohjan päälle ja sen jälkeen ¼ valkosuklaa täytteestä. Toista tämä.
- Kostuta päällimmäinen pohja.
- Lopuksi kuorruta kakku lopulla valkosuklaatäytteellä niin, että kakkua jää osittain näkyviin.
- Koristele kakku kultajauheella sivellellyllä viinirypäletertulla, kullan värisellä kynttilällä ja valkosuklaakoristeilla.
KAKKUPOHJA
- 4,5 DL VEHNÄJAUHOJA
- 1 TL LEIVINJAUHETTA
- 1 TL SOODAA
- 2 DL SOKERIA
- 1 TL VANILJASOKERIA
- 1,5 DL (150 G) VIINIRYPÄLESIEMEN ÖLJYÄ (MYÖS RYPSIÖLJY KÄY)
- 1 PRK (200 G) CREAM FRAICHEA
- 2 KANANMUNAA
- 1 DL TÄYSMAITOA
- Leikkaa ja pingota 20 cm:n irtopohjavuokaan leivinpaperi. Suihkuta vuoan reunaan tasaisesti vuokaspraytä.
- Sekoita kuivat aineet keskenään.
- Lisää kulhoon viinirypälesiemenöljy, cream fraiche, kananmunat ja maito. Sekoita tasaiseksi.
- Kaada taikina irtopohjavuokaan.
- Paista uunin alatasolla 200 asteessa 45-50 minuuttia (kiertoilma 180 asteessa 45-50 minuuttia) tai kunnes kakku on kypsä.
KAKUN KOSTUTUS
1 DL ALKOHOLITONTA RIESLING VIINIÄ
VIINIRYPÄLE CURD (voit valmistaa tämän edellisenä päivänä)
- 250 G KIVETTÖMIÄ VIHREITÄ VIINIRYPÄLEITÄ
- ¼ DL (PUOLI LIMEÄ) LIMEMEHUA
- 2 RKL MAISSIJAUHOA
- 4 RKL ALKOHOLITONTA RIESLING VIINIÄ
- 3 KPL KANANMUNAN KELTUAISIA
- 2 TL VANILJASOKERIA
- 100 G HUONEENLÄMPÖISTÄ VOITA
- Irrota viinirypäleet tertusta ja laita kattilaan limemehun kanssa.
- Keitä viinirypäleseosta, kunnes se on pehmennyt. Soseuta sauvasekoittimella ja siivilöi.
- Sekoita maissijauho ja viini keskenään.
- Laita siivilöity seos uudelleen paksupohjaiseen kattilaan, lisää kananmunankeltuaiset ja maissijauho-viini seos.
- Sekoita vispilällä koko ajan niin, että seos ei pääse palamaan pohjaan. Kun seos pulpahtaa kerran, ota se heti liedeltä.
- Kaada seos puhtaaseen kulhoon. Kuutioi voi ja lisää seokseen. Soseuta kaikki sileäksi sauvasekoittimella. Painele curdin pinnalle tuorekelmu ja laita jäähtymään jääkaappiin.
Viinirypälecurdia jää hieman jäljelle, voit käyttää sen paahtoleivän tai keksien päällä. Curd säilyy jääkaapissa lasipurkissa 5 päivää.
VALKOSUKLAATÄYTE JA -KUORRUTE
- 380 G TUOREJUUSTOA
- 380 G VALKOSUKLAATA
- 350 G HUONEENLÄMPÖISTÄ VOITA
- 180 G TOMUSOKERIA
- Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri yleiskoneen lapavatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi. Tämä vie aikaa noin 15 minuuttia. Kaavi reunat nuolijalla muutaman minuutin välein.
- Notkista tuorejuusto kulhossa sillä aikaa, kun voikreemi vaahtoutuu.
- Pilko valkosuklaa pieneksi ja sulata mikrossa noin 30 sekuntia kerrallaan sekoittaen välillä.
- Lisää notkistettu tuorejuusto voikreemiin.
- Lisää lopuksi lämmin sulatettu suklaa.
VALKOSUKLAAKORISTEET
100 G VALKOSUKLAATA
Tarvitset tähän lämpömittarin
- Temperoi valkosuklaa. Pilko suklaa pieneksi ja sulata mikrossa noin 30 sekuntia kerrallaan niin, että suklaan lämpötila on 40 astetta.
- Jäähdytä suklaata kylmässä vesihauteessa noin 26 asteiseksi.
- Sulata suklaa uudelleen varovasti mikrossa maximissaan 29 asteiseksi.
- Levitä suklaata lusikan kuperalla puolella leivinpaperin päälle.
Anna koristeiden jähmettyä huoneenlämmössä.