Kategoriat
Arkisto

Riesling & The Other Grapes 2018

Lehdistötiedote, tammikuu 2018

Saksalaiset viinitilalliset maistattavat laadukkaita viinejään Vanhalla Ylioppilastalolla

  •  Riesling & The Other Grapes 2018 -tapahtuma järjestetään perinteisesti Vanhalla Ylioppilastalolla maanantaina 9.4.2018
  • Tilaisuudessa voi tutustua yli 30 viinitilallisen sekä maahantuojien edustamiin laadukkaisiin valko- ja punaviineihin.
  • Norjalainen sommelier Ken Engebretsen kertoo tastingissään Silvaner-viineistä. Maisteluun on rajoitetusti paikkoja.

Vanhalla Ylioppilastalolla vietetään saksalaisten viinien päivää maanantaina 9.4.2018. Joka toinen vuosi järjestettävässä tilaisuudessa esittelevät sekä suomalaiset edustajat että Saksasta sankoin joukoin saapuvat viinitilalliset valikoimiensa parhaimmistoa. Tarkempia tietoja Vanhalla olevista valikoimista ilmestyy saksanviinitiedotus.fi -sivuille kevään aikana.

Saksalaisten viinien suurta kysyntää tähdittää riesling. Tilausta on myös muille saksalaisille viineille, kuten pinot-perheen viineille. Saksa on suurin pinot blancin, toiseksi suurin pinot gris -rypäleen sekä kolmanneksi suurin pinot noirin tuottaja maailmassa.

Koska Silvaner-viinien uutta tulemista on povattu, tilaisuuden luento-osuuksissa norjalainen sommelier Ken Engebretsen käsittelee näitä Saksan hienostuneita, hieman unhoon jääneitä viinejä.

Saksalaisten viinien raikkaus, hedelmäisyys ja hapokkuus tekevät niistä oivia parivaljakoita aterialle kuin aterialle, yhtä lailla aasialaiselle kuin myös suuressa suosiossa olevalle skandinaaviselle ruoalle. Osoitus viinien, ja erityisesti rieslingin, arvostuksesta osana ruokakulttuuriamme on myös nyt jo kahdeksatta kertaa järjestettävät Riesling & Spätburgunder -viikot toukokuussa 2018. Kaksiviikkoiseen kampanjaan osallistuu noin 40 ravintolaa Helsingin ja Kuopion, Kotkan ja Porin välillä.

Saksalaisten viinien vuoden 2017 satomääräksi arvioidaan tavallista pienempää, eli noin 7,5 miljoonaa hehtolitraa. Saksassa tuotetuista viineistä 65 prosenttia on valkoviinejä ja 35 % punaviinejä.

Tuotannosta runsas 22 prosenttia on riesling-viinejä. Punaviineistä suurin osa valmistetaan pinot noir -rypäleestä. Saksan koko viinituotannosta yli 60 prosenttia on kuivia tai puolikuivia viinejä.

Saksalaisten viinien suurin vientimaa on USA. Merkittäviä vientimaita ovat muun muassa Alankomaat, Norja, Englanti, Kiina ja Kanada. Suomi on saksalaisten viinien vientimaana yhdentenätoista.

Vanhalla järjestettävän Saksan viinien ammattilaisosuus on klo 14.00–17.00. Päivän päätteeksi myös viininharrastajat nauttivat monimuotoisista juomista klo 17.00–19.00.

Lisätietoja: Saksan Viinitiedotus, Monika Halén, monika.halen@zaraband.fi, www.saksanviinitiedotus.fi, fb/saksanviinit