Kategoriat
Arkisto

Rieslingin syntymäpäivä 13.3.2022

Rieslingin syntymäpäivän kunniaksi paljon ohjelmaa – testaa myös tietosi Riesling-tietokilpailussa!

#OnneaRiesling #Rieslingbirthday

Rieslingin syntymäpäivän kunniaksi paljon ohjelmaa – testaa myös tietosi Riesling-tietokilpailussa!

  • Riesling-tastingejä järjestetään sekä Turun Rosterissa että Helsingin Grape Wine Barissa.
  • Suomessa vierailee Weingut Emrich-Schönleberin edustaja Marvin Marx.
  • Osallistu tietovisaan ja voit voittaa 100 euron lahjakortin valitsemaasi Riesling-ravintolaan. Palkintoina myös korkinavaajia.

Rieslingin virallinen syntymäpäivä on 13.3.1435 ja nuori neito täyttää tänä vuonna mahtavat 587 vuotta. Synttäreiden kunniaksi olemme järjestäneet erinäistä ohjelmaa.

Tietokilpailu

Käynnistämme leikkimielisen tietokilpailun kotisivuillamme maanantaina 14.2.2022 ja jatkuu 7.3.2022 saakka.
Oikein arvanneiden kesken arvomme 5 korkinavaajaa. Pääpalkintona 100 euron lahjakortti Riesling-viikoille osallistuvaan ravintolaan. Lahjakortti on voimassa 31.10.2022 saakka.

Kilpailusivulle


Tapahtumia Riesling-synttärin kunniaksi:

  • Tiistai 8.3.2022 klo 16-18 Emrich-Schönleberin Marvin Marx vierailee Roster Turussa
  • Keskiviikkona 9.3.2022 klo 18-20 Emrich-Schönleberin Marvin Marx vierailee Grape Tasting Roomissa Helsingissä
  • Torstaina 10.3.2022 klo 18-20 Riesling alueittain -tasting Grape Tasting Roomissa, Helsingissä
  • Perjantaina 11.3.2022 klo 20.30 Riesling-etäviinitasting verkossa Wineandbeyond.fi:n Anniina Schreinerin johdolla
  • Sunnuntaina 13.3.2022 juhlistamme synttäreitä sytyttämällä Riesling-kakun kynttilät

Tutustu laadukkaaseen Weingut Emrich-Schönleberin Marvin Marxin johdolla sekä Turussa Rosterissa että Helsingissä Grape Tasting Roomissa. Turun Rosterissa on tiistaina 8.3.2022 mahdollisuus tutustua viinitilan neljään Frühlingsplätzchen -tarhan Riesling-viineihin. Kyseisiä viinejä voi nauttia siellä laseittain koko viikon ajan.

Keskiviikkona 9.3 Grape Tasting Roomissa Helsingissä maistellaan Weingut Emrich Schönleberin Marvin Marxin tarinoiden siivittämänä huikea kattaus tilan viinejä. Koska hyvä viini ja herkullinen ruoka kulkevat käsi kädessä, nautitaan viinien kanssa pieniä herkkuannoksia Grapen tyyliin. Tarkempia tietoja tastingistä ja ilmoittaumisista seuraa lähiaikoina.

Weingut Emrich-Schönleber on yksi nousevan Nahe-laatuviinialueen pioneereista. Gault & Millau luonnehtii tilan viinejä seuraavasti; ”Weingut Emrich-Schönleberin viinit eivät koskaan ole äänekkäitä, villejä ja myrskyisiä, vaan aina hurmaavia ja huumaavia.

Torstaina 10.3.2022 klo 18-20 järjestetään niin ikään Grape Wine Barissa Riesling alueittain-tasting, jossa on mukana kuusi viiniä, kaikki Saksan eri laatuviinialueilta. Tastingin pitää viiniasiantuntija, dipWSET, Teemu Rinta-Mänty, joka on myös nimetty saksalaisten predikaattiviinien järjestön, eli VDP:n, Ambassadoriksi. Tästä lisätietoja myöhemmin.

Tämän lisäksi järjestämme Anniina Schreinerin virtuaalisen viinitastingin verkossa perjantaina 11.3.2022 klo 20.30. Näin kaikki pääsevät mukaan nauttimaan. Anniina Schreinerin blogi Riesling kasvisruokien kumppanina julkaistaan maaliskuun alussa. Myös näistä lisätietoja myöhemmin.

Miksi juuri 13.3. on Rieslingin syntymäpäivä?

Koska Saksan Rieslingistä löytyy ensimmäinen virallinen merkintä 13.3.1435.

Klaus Kleinfisch, kreivi Johann IV von Katzenelnbogenin sijaishallitsija, osti viiniköynnöksiä istutettaviksi Rüsselsheimiin, (kaupunki, jossa valmistetaan Opel-autoja) Frankfurtin lähellä sijaitsevaan viinitarhaan. 13.3.1435 päivätyssä myyntiasiakirjassa mainitaan sana ”Riesling” virallisesti ensimmäistä kertaa.

Toki viittauksia rypäleeseen on varhaisemmastakin, mutta tästä asiakirjasta juontuu Rieslingin syntymäpäiväksi maaliskuun 13. päivä. Alkuperäinen lainaus asiakirjasta kuuluu: ”umb seczreben rießlingen in die wingarten” eli kauppa koski kuutta Riesling-viiniköynnöstä viinitarhaan.

Saksan viinit ovat tunnettuja raikkaudestaan ja ryhdikkyydestään ja niiden menestys, erityisesti Rieslingin, on jo monen vuoden ajan ollut nousujohteista. Alan asiantuntijat pitävät viinien hinta-laatusuhdetta erittäin hyvänä. Viime vuosien sadot ovat olleet erittäin laadukkaita ilmaston asettamista haasteista huolimatta.

Saksassa tuotetuista viineistä noin 67 % on valkoviinejä, ja noin 33 % punaviinejä. Rieslingin osuus on yli 23 % kaikesta viljellystä. Noin puolet maailman Rieslingeistä viljellään Saksassa. Rieslingin syntymäpäivää on jo juhlittu joitakin vuosia, sekä täällä Suomessa että maailmanlaajuisesti.

Riesling – mikä oiva aihe jälleen juhlia!

Lisätietoja:
Saksan Viinitiedotus
Monika Halén, 050-4001667, monika.halen@zaraband.fi www.saksanviinitiedotus.fi
www.rieslingviikot.fi
fb/saksan viinit
fb/rieslingteemaviikot

Rieslingin taustaa

Pitkä kypsymisaika – paljon aromia

Riesling on vaativa rypäle kasvattaa, sillä se vaatii pitkän kypsymisajan. Saksa pohjoisena viljelysalueena tarjoaa sopivat olosuhteet, sillä ilmasto on perinteisesti melko viileä, mutta syksyt ovat usein kauniita ja lämpimiä. Suotuisten sääolosuhteiden vallitessa rypäleistä saadaan aromikkaita ja tasapainoisia valkoviinejä, joista löytyy myös ryhtiä antavaa hapokkuutta.

Kun rypäleet kerätään eri kypsyysvaiheissa, saadaan aikaan monen tyyppisiä viinejä aina kuivista ja hapokkaista täyteläisen makeisiin, jaloihin jälkiruokaviineihin. Monimuotoisuutensa ansiosta Riesling-viini on loistava kumppani ruoalle. Sen hedelmäisyys ja aromaattisuus miellyttää niin normaalia kuluttajaa kuin vihkiytyneitä viinintuntijoitakin. Riesling-viinit myös kestävät hyvin säilytystä, ja monet pitävätkin niitä erinomaisina investointikohteina.

Rieslingin historiaa

Riesling-rypäleellä on mielenkiintoinen tarina ja kiehtova historia, joka yltää 1400-luvulle. Rieslingin varsinainen alkuperä ja nimi ovat yhä hieman hämärän peitossa. Sen verran tiedetään, että kyseessä on alkujaan villiviiniköynnös, latinalaiselta nimeltään Vitis vinifera silvestris. Rieslingistä tai Risslingistä löytyy erilaisia tarinoita kaukaa historiasta. Joidenkin viinihistorioitsijoiden mukaan kuningas Ludvig Saksalaisella (843-876) olisi ollut ensimmäinen Riesling-viljelmä Reinin varrella. Rheingaussa sijaitsevan Eberbach-luostarin arkistoista löytyy Riesling-viinejä koskevia laskuja 1400-luvulta.
Oletetaan, että nykyinen nimi on peräisin 1400-luvulta, ja juontuu sanoista Russling (Rus = tummaa puuta) tai Rissling (rissig = repivä). Hieronymus Bockin yrttioppaassa, missä termi esiintyi ensimmäisen kerran nykyisessä muodossaan, vuodelta 1552 todetaan, että “Rieslingejä kasvaa Moselin, Reinin ja Wormsin alueilla”.

Rieslingin voittokulku alkoi jo 1600-luvulla

Rieslingiä alettiin 1600-luvulla viljellä laajemminkin, kun Saksassa haluttiin nostaa laadukkaiden viinien määrää. St. Clara -luostarissa Mainzissa päätettiin vuonna 1672 poistaa punaisten rypäleiden viiniköynnökset ja istuttaa tilalle hyvää ”Rissling-Holzia” eli Risslingpuuta. Vuonna 1720 benediktiiniläisluostari Johannisbergin viinitarhoihin Rheingaussa istutettiin noin 294 000 uutta viiniköynnöstä, joista valtaosa oli Risslingiä. Tuolloin kellarimestari totesi, että ”koko Rheingaussa ei pitäisi viljellä mitään muuta rypälettä kuin Rieslingiä”. Kardinaali Franz Christoph von Hutten Pfalzista totesi 1744, ettei Elblingiä pitäisi enempää viljellä, vaan keskittyä jaloihin lajikkeisiin, kuten Rieslingiin. Samaa julisti noin 40 vuotta myöhemmin kirkonmies, jalosukuinen Clemens Wenzeslaus Moselin Trierin kaupungista, että ”kaikki huonommat rypälelajit pitäisi poistaa ja tilalle istuttaa Rieslingiä.”

1800-luvun lopussa Riesling-viinit Rein- ja Mosel-jokien varsilta olivat Euroopassa suuressa suosiossa. Saksalaisia Rieslingejä arvostettiin Euroopan hoveissa ja kuningashuoneissa. Niiden hinnat olivatkin useasti korkeampia kuin Bordeaux’n alueelta tulevien viinien.

Suomeen saksalaisia viinejä tuotiin jo 1400–luvulla, Raaseporin ja Turun linnaan. Myös meillä Riesling-viinien suosio oli huipussaan 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa. Sotien aikaan ja osittain myös niiden vuoksi Saksassa alettiin tuottaa helpompia, puolimakeita viinejä, minkä seurauksena saksalaisten viinien maine romahti.

1990-luvulla saksalaiset alkoivat jälleen panostaa hartiavoimin laadukkaiden viinien tuotantoon. Niin nuoren kuin vanhankin sukupolven edustajat ovat tehneet kovasti töitä palauttaakseen Rieslingin maineen.

Uudella vuosituhannella saksalaisen Rieslingin uusi kultakausi alkoi USA:ssa. Aidon, herkän Rieslingin laatua arvostetaan jälleen, ja se luetaan maailman arvokkaimpien valkoviinien joukkoon.