Ruoan ja viinin harmoninen liitto

Pohjoiset makuparit – saksalaiset viinit ja pohjoinen keittiö

Lataa PDF tästä.

Gastronomian nykyinen suuntaus kevyempiin ruokiin sopii hyvin yhteen raikkaiden saksalaisviinien kanssa, joiden laajasta valikoimasta löytyy helposti kaikkiin ruokiin sopivat tyypit. Oikein valitut viinit eivät peitä ruoan omaa makua, vaan ne sointuvat yhteen eri makuvivahteiden kanssa.

Yhdistelmiä on monia, ja vanha uskomus, että punaviiniä punaiselle lihalle ja valkoista kalalle, on heitetty romukoppaan aikoja sitten. Gastronomia on kehittynyt valtavasti  liittyen tekniikkaan ja puhtaiden, tuoreiden ruoka-aineiden saatavuuteen, mikä avaa aivan uusia mahdollisuuksia.

Sopiiko viini tiettyyn ruokaan, on oikeastaan puhtaasti jokaisen makuasia, varsinaisia sääntöjä ei ole, ja parasta onkin vain kokeilla.

Tiettyjä asioita voidaan kuitenkin pitää suuntaa antavina. Valittaessa viiniä aterialle voidaan lähtökohtana pitää aterian kastiketta. Kirpeät kastikkeet vaativat hapokkaan viinin, kun taas kermaiset kastikkeet tarvitsevat seuralaisekseen täyteläisemmän, puolikuivan tai makeahkon viinin. Lisäksi on ajateltava viinin täyteläisyyttä. Viinin yhtä vähän kuin ruoan ei pidä saada yliotetta, vaan niiden on toimittava harmonisesti ja yhdessä luotava hieno gastronominen elämys.

Kevyeeseen, miedosti maustettuun ruokaan sopivat kevyet rypälelajikkeet kuten Riesling, tai Silvaner.  Kuivat laadukkaat viinit on helppo yhdistää eri ruokalajeihin, kuten esimerkiksi. kala- ja äyriäisruokiin. Kannattaa kokeilla myös salaattien kanssa.

Voimakkaiden, aromaattisten ruokalajien kanssa sopivat täyteläiset Riesling-, Müller-Thurgau-, Burgunder- tai Kerner-viinit. Koska näiden ruokien kanssa viinit mielellään saavat olla melko voimakkaita, predikaattiluokan viinit ovat tässä hyvä valinta. Saksalainen viini sopii erinomaisesti myös aasialaiseen ruokaan, esimerkiksi sushin kera. Esimerkiksi persoonallista Spätlese tai Auslese -viiniä voi myös tarjota joko ennen ateriaa tai sen jälkeen.

Jälkiruokajuustot, myös täyteläiset sinihomejuustot, muodostavat toisenlaisen nautinnon puolimakeiden ja makeiden saksalaisten valkoviinien kanssa. Mitä pehmeämpää, rasvaisempaa ja voimakkaampaa juustoa, sitä makeamman viinin voi valita. Viinin on hyvä aina olla makeampaa kuin itse jälkiruoka, muutoin viini saattaa tuntua kuivemmalta kuin se onkaan. Päärynät ja viinirypäleet ovat kauniita juustotarjottimella, mutta sopivat huonosti punaviineihin.