Spätburgunder (Pinot Noir)
Saksan arvostetuimpaa punaviinirypälettä on viljelty Saksassa jo 800-luvulla lähinnä Badenin alueella, kiitos Kaarle Paksun. 1200-luvulla se levisi voimakkaasti luostarien toimesta. Nykyään Saksa onkin 12 000 hehtaarillaan Ranskan ja USA:n jälkeen maailman kolmanneksi suurin pinot noir -tuottaja. Rypälettä viljelläänkin tänä päivänä kaikilla 13 laatuviinialueella.
Spätburgunderin nimi viittaa myöhäiseen sadonkorjuuseen sekä rypäleen kotikonnuille Burgundiin.
Saksalaisen Pinot Noirin arvostus on noussut huimasti sitten 1990-luvun lopun, ja siihen on monta syytä, kuten esimerkiksi muuttuvat ruokatottumukset, otollinen ilmasto ja maaperä.
Frühburgunder (Pinot Noir Précose, Pinot Madeleine)
Aikaisin syksyllä kypsyvä Pinot Noir -mutaatio, jota viljellään erityisesti Ahrin alueella. Pienet satomäärät tuottavat ensiluokkaisia viinejä, ja syvää, samettisen punaista viiniä arvostetaan harvinaisuutena.
Schwarzriesling (Pinot Meunier)
Tunnetaan myös nimellä Müllerrebe (myllärin rypäle), koska sen lehdet ovat ikään kuin jauhojen peittämiä. Nimestään huolimatta se ei ole Rieslingin sukulainen. Schwarzrieslingiä on helppo kasvattaa. Rypäleestä tuotettu viini sopii hyvin arkeen tai täyteläisen makunsa ansiosta lampaan taikka possun seuraksi. Suosittu Württembergissä.
Dornfelder
Vuonna 1955 kehitetty lajike, josta saadaan syvän punaisia viinejä.
Alkujaan Dornfelderiä käytettiin sekoituksena muissa viineissä syventämään niiden väriä ja tuomaan pehmeyttä. Nykyisin tästä Saksan toiseksi viljellyimmästä punaviinilajikkeesta tuotetaan laadukkaita lajikeviinejä.
Tästä monipuolisesta rypäleestä valmistetaan pääasiallisesti kahden tyyppisiä viinejä: rehevän marjaisia viinejä, jotka nautitaan nuorena tai hieman ikääntyneitä, tanniinisia ja täyteläisempiä viinejä. Dornfelder tarjoillaan mielellään hieman viilennettynä.
Lue lisää Dornfelderistä Ruoka & viini -osiossa.
Portugieser
Vaaleanpunaiset, matalahappoiset, Portugieser-viinit ovat mutkattomia, hurmaavia arkiviinejä. Portugieser löysi 1800-luvulla tiensä Saksaan Itävallan kautta.
Kursailematonta Portugieseriä on helppo kasvattaa ja siitä saadaan useimmiten hyvä sato. Sadonkorjuu tapahtuu varhain syksyllä. Rypälettä viljellään pääasiallisesti Rheinhessenissä ja Pfalzissa.
Marjaisa, hennosti tanniininen Portugieser sopii erinomaisesti lämpimään kesään sekä leikkeleiden ja juustojen kanssa nautittavaksi.
Trollinger
Württembergin ylpeys on teeskentelemätön, kevyt ja hedelmäinen punaviini, joka vastaa nykyajan kysyntään ja makutrendeihin. Trollinger-viiniä kutsutaan myös svaabilaisten kansallisjuomaksi. Trollinger on niinikään myöhään kypsyvä lajike, joka pitää lämpöisestä ja suojatusta kasvualustasta.
Trollinger on todennäköisesti alkujaan kotoisin joko Itävallasta tai Italian Lombardiasta.
Lue lisää Trollingerista Ruoka & viini -osiossa.
Lemberger
Württembergin viinialueen toisen lempirypäleen, Lembergerin, suosio on viime vuosina kasvanut. Lemberger tunnetaan muualla myös nimellä Blaufränkisch.
Tummanpuhuva, myöhään kypsyvä Lemberger vaatii lämpimän ja tuulelta suojatun kasvupaikan. Lemberger on myös oiva viini ikääntymään.
Lue lisää Lembergeristä Ruoka & viini -osiossa.