Suosituimmat punaiset rypäleet

Spätburgunder (Pinot Noir)

Saksan arvostetuimmasta punaviinirypäleestä saadaan täyteläisiä, pehmeitä viinejä, joiden aromi on aavistuksen verran makea ja hedelmäinen. Saksa onkin Ranskan ja USA:n jälkeen maailman kolmanneksi suurin pinot noir -tuottaja. Tiettävästi rypälettä on viljelty Saksassa jo 800-luvulla. 1200-luvulla se levisi voimakkaasti luostarien toimesta kotiseudultaan Burgundista itään ja pohjoiseen.

Spätburgunderissa on usein pehmeämmät tanniinit, ja siksi se sopii erinomaisesti aasialaisten ruokien, grillatun lohen, lintu- ja riistaruokien sekä ankan seuraksi. 

Frühburgunder

Frühburgunder (Pinot Noir Précose, Pinot Madeleine)

Aikaisin syksyllä kypsyvä Pinot Noir -mutaatio, jota viljellään erityisesti Ahrin alueella. Pienet satomäärät tuottavat ensiluokkaisia viinejä, ja syvää, samettisen punaista viiniä arvostetaan harvinaisuutena. 

Schwarzriesling (Pinot Meunier)

Tunnetaan myös nimellä Müllerrebe (myllärin rypäle), koska sen lehdet ovat ikään kuin jauhojen peittämiä. Nimestään huolimatta se ei ole Rieslingin sukulainen. Schwarzrieslingiä on helppo kasvattaa. Rypäleestä tuotettu viini sopii hyvin arkeen tai täyteläisen makunsa ansiosta lampaan taikka possun seuraksi. Suosittu Württembergissä.

Dornfelder

Vuonna 1955 kehitetty lajike, josta saadaan syvän punaisia viinejä. Nuorekkaat, rehevän marjaiset viinit tarjotaan jäähdytettyinä ja ne maistuvat erinomaisesti vaikkapa piknik-viineinä. Täyteläisemmät, tynnyreissä kypsytetyt ja tanniinisemmat viinit sopivat hienosti tuhdin paistin, riistan ja voimakkaiden juustojen seuraksi.

Portugieser

Väriltään vaaleanpunaiset, matalahappoiset, marjaiset Portugieser-viinit ovat mutkattomia, hurmaavia arkiviinejä. Ne sopivat erinomaisesti kylmien leikkeleiden ja juustojen seuraksi.

Trollinger

Württembergin ylpeys on teeskentelemätön, kevyt ja hedelmäinen punaviini, joka alueella usein saatetaan blendata Lembergerin kanssa. Raikkaan hapokkaan Trollingerin tuoksu muistuttaa kirsikkaa ja punaherukoita.

Lemberger

Württembergin viinialueen toisen lempirypäleen, Lembergerin, suosio on viime vuosina kasvanut. Lemberger tunnetaan myös muilla viinialueilla nimellä Blaufränkisch. 

Runsaan hedelmäiset Lemberger-viinit ovat voimakkaan punaisia ja niiden aromit muistuttavat karhunvatukkaa, kirsikkaa, luumua tai vihreätä paprikaa.