Suosituimmat valkoiset rypäleet

Riesling

Riesling

Maailmanluokan rypälelajikkeen ensimmäiset maininnat ovat peräisin 1400-luvulta.

Saksa on edelleen suurin Rieslingin viljelijä maailmassa ja Saksassa sijaitsee myös maailman jyrkimmät Rieslingille omistetut viljelyrinteet. Mikään muu rypäle ei paremmin ilmaise uskollisuuttaan pohjoiselle alkuperälleen.

Maaperän tyypistä ja mikroilmastosta riippuen Riesling tuottaa hyvin erilaisia viinejä. Ne vaihtelevat hyvin kuivasta herkullisen makeaan, tavallisista laatuviineistä harvinaisiin, korkealaatuisiin keräilykappaleisiin. Sitä käytetään myös paljon kuohuviinintuotannossa.

Riesling tunnetaan eleganssistaan, hapokkuudestaan, kompleksisuudestaan ja säilyvyydestään. Monipuolinen ruokaviini sopii yhtä lailla mausteisten ja hapanimelien aasialaisruokien kuin pohjoismaisen keittiön pariksi. Raikas omena ja kypsä persikka sekä jalohomeen mineraalinen tai hunajainen vivahde ovat kaikki Rieslingin variaatioita. 

Rieslingin vanhetessa siitä saattaa löytyä petrolia muistuttava upea, täyteläinen tuoksu, joka asiantuntijoille lupaa suurta nautintoa.

Silvaner

Silvaneria on viljelty Saksassa runsaat 360 vuotta ja maailmanlaajuisesti Saksa on sen suurin tuottaja noin 5 % viininviljelyksellään. Saksan 13 laatuviinialueesta Franken ja Rheinhessen ovat merkittäviä Silvaner-tuottajia. Laadukkaan, kuivan Silvaner-viinin uutta tulemista on povattu jo jonkin aikaa.

Erityisesti Frankenin laatuviinialue on tunnettu maanläheisistä Silvanereistaan. Varhaisimmat dokumentit Silvaner-viljelmistä Saksassa löytyvät 30-vuotisen sodan jälkeen juuri tältä alueelta, Castellin kylästä Fürstlich Castell’sches Domänenamt -arkistoista, joiden mukaan Silvaneria on viljelty Casteller Schlossbergin rinteillä jo vuonna 1659. Vuonna 1665 istutettiin ensimmäiset Silvaner-köynnökset maailmankuululle Würzburger Steinin viinirinteille.

Rikkaammissa maaperissä kasvaessaan Silvanerista voi kehittyä erittäin luonteikas ja vivahteikas. Tällöin kypsän päärynän ja persikan maut saavat sen sopimaan täyteläisten, maukkaiden aterioiden seuraksi. Hienostunut Silvaner sopii neutraaliutensa ansiosta korostamaan kalaruokien, kevyen lihan tai vaikkapa parsan herkkää makua.

Müller-Thurgau (Rivaner)

Müller-Thurgau -rypäleestä valmistetaan helposti lähestyttäviä, nuorena nautittavia viinejä. Nimensä se on saanut Sveitsiläisestä Thurgau-kantonista kotoisin olevan professori Hermann Müllerin (1850–1927) mukaan, joka vuonna 1882 kehitti rypäleen risteytyksen kautta.  Müller-Thurgau sopii yrttipitoisten ruokien, salaattien ja kasvisruokien kanssa. Viinit ovat kukkaisia, kevyesti Muscatiin vivahtavia ja lievästi hapokkaita. 

Grauburgunder (Pinot Gris)

Pinot-perheeseen lukeutuvasta Grauburgunderista valmistetaan vahvoja, suun täyttäviä, kuivia ja laadukkaita valkoviinejä, joissa on pyöreää hapokkuutta. Saksa lukeutuu tänä päivänä rypäleen johtaviin viljelijämaihin, ja silti kysyntä ylittää tarjonnan. Kokeile maukkaiden ruokien, kuten kalan, lampaan ja riistan kera. 

Weissburgunder (Pinot Blanc)

Elegantti, virkistävän hapokas, kuiva valkoviini, jonka tuoksu muistuttaa ananasta, pähkinää, aprikoosia ja sitrusta. Ihanteellinen kevyiden liharuokien ja äyriäisten kanssa, tai miksei kesäviininä laiturin nokassa. Saksa on myös tämän Pinot-perheeseen lukeutuvan rypäleen suurimpia viljelijöitä maailmassa.

Kerner

Menestyksekäs rypäle on nimetty 1800-luvun svaabilaisen runoilija-lääkäri Kernerin mukaan. Punaisen Trollingerin ja valkoisen Rieslingin risteytys on palkittu ominaisuuksistaan: raikkaasta hapokkuudesta ja rikkaasta, hedelmäisestä luonteesta. Nuori Kerner sopii hyvin nautittavaksi sellaisenaan tai kala- ja kasvisterriinien, salaattien tai kevyiden lihojen kanssa. Täyteläisempi, kypsempi versio on herkullinen siipikarjan tai hedelmäkastikkeessa tarjoillun lihan kanssa.

Scheurebe

Professori Georg Scheu risteytti Scheureben vuonna 1916 Rheinhessenissä. Viime vuosina Saksassa on alettu tuottaa kuivempaa ja varsin aromikasta Scheurebea, joka on saavuttanut suurta suosiota. Viinistä löytyy mustaherukkaa ja greippiä sekä mausteisuutta. Scheurebe-viini on herkullinen kumppani korostamaan ja tarkentamaan aasialaisen keittiön eksoottista mausteisuutta ja aromeja.