Esimerkkietiketti
Saksalainen viinipullon etiketti on varsin informatiivinen, siitä voit lukea kaiken oleellisen. Etiketistä käy ilmi alue, kypsyysaste, rypälelajike, tyyppi ja klassisessa etiketissä laadun takeena viljelijän tai tuottajan nimi. Näin tiedät, mitä viiniä olet ostamassa.
Pakolliset merkinnät (Qualitätswein- ja Prädikatswein -laatuluokat)
|1| Viinitilan nimi ja osoite (Weingut).
|4| Viinin laatuluokka. Riippuu rypäleiden kypsyysasteesta. Kabinett on laatuluokka, joka viittaa pääsadon aikana korjattuihin kypsiin rypäleisiin.
|7| Määritelty alue, jolta viini on kotoisin. Saksassa on 13 laatuviinialuetta.
|9| Laadunvalvontanumero osoittaa,että viini on läpäissyt kaikilta saksalaisilta laatuviineiltä vaadittavat kemialliset ja aistinvaraiset testit.
|10| Viinin todellinen alkoholipitoisuus % -volyymeissä.
|11| Pakkauksen volyymi.
|12| Sisältää sulfiittia.
|13| Alkuperämaa
|14| Viinien valmistuksessa käytetyt lisäaineet kuten kaseiini (maitoproteiini), albumiini ja lysotsyymi (kananmunaproteiini).
Vapaaehtoiset merkinnät (Qualitätswein- ja Prädikatswein -laatuluokat)
|2| Vuosikerta eli vuosi, jolloin rypälesato on korjattu.
|3| Rypälelajike.
|5| Viinityyppi, tässä kuiva (trocken) viini. Halbtrocken ja Feinherb ovat puolikuivia viinejä. Jos etiketissä ei ole mitään näistä termeistä, viinissä on yleensä jään- nösmakeutta. Prädikatswein-viinit täyttävät erittäin korkeat laatuvaatimukset. Predikaatti-luokituksessa laatutasoja on kuusi, joista ensimmäinen on edellä mainittu Kabinett. Katso myös laatuluokitus-osio.
|6| Tarkempi määrittely, mistä rypäleet ovat peräisin, eli kylä (+”er”) ja viinitarha. Tässä kuvitteellinen esimerkkikylä.
|8| Viinit, jotka viljelijä tai viljelijöiden osuuskunta (Winzergenossenschaft) on tuottanut ja pullottanut, merkitään nimityksellä Erzeugerabfüllung. Viinitilat ja yksittäiset viljelijät käyttävät vaihtoehtoisesti nimitystä Gutsabfüllung. Muut viininvalmistajat ja pullottajat käyttävät nimitystä Abfüller.