Kategoriat
Arkisto

Saksan Spätburgunder / Pinot Noir -viikko 24.10.–30.10.2022

Saksan Viinitiedotus järjestää jälleen Saksan Pinot Noir -viikon lokakuun lopussa. Viikolle osallistuu erityistarjonnallaan yhteensä 9 ravintolaa Tampereelta, Turusta, Helsingistä, Espoosta ja Mikkelistä.

Tiedote lokakuu 2022

Saksan vivahteikkaan ja elegantin Pinot Noirin juhlaviikko on jälleen täällä.

Saksan Viinitiedotus järjestää jälleen Saksan Pinot Noir -viikon lokakuun lopussa. Viikolle osallistuu erityistarjonnallaan yhteensä 9 ravintolaa Tampereelta, Turusta, Helsingistä, Espoosta ja Mikkelistä.

Ota tilaisuudesta vaarin, suuntaa Saksan Pinot Noir -viikoille osallistuvaan ravintolaan ja nautti siellä sinua varta vasten loihdituista herkuista. Tampereelta viikolle osallistuu maineikkaat ravintolat Henriks, Aisti ja Gastropub Tuulensuu. Itse asiassa Aisti järjestää koko kuukauden ajan Pinot Noir -viikkoa. Turusta elämyksiä tarjoaa Kakolanruusu, The Tasting Room ja Viinibaari Vinho. Helsingissä makunystyröitä hemmottelevaa Pinot Noir -ateriaa viinien kera voi nauttia ihastuttavassa W30:ssa. Myös Espoon VillaLilla on luvannut hemmotella asiakkaitaan pimeneviin iltoihin sopivilla Pinot Noireilla. Tänä vuonna myös Mikkelin Bistro Holvi osallistuu viikolle.

Pinot Noir, saksaksi Spätburgunder, istuu kuin nakutettu tämän päivän keittiöön ja on oiva kumppani syksyn upeille kotimaisille riista-aterioille. Voit kotona juhlistaa syksyä tarjoamalla ohjelmanumeroksi ja herkullisen riistapadan seuraksi pienimuotoisen tastingin mieleisesi Saksan Pinot Noir -viinejä Alkon tarjoamista vaihtoehdoista. Jos haet uusia makuelämyksiä, säväytä ateriasi aasialaisilla mauilla. Pinot Noirille / Spätburgunderille sopivia reseptejä löydät muun muassa https://www.saksanviinitiedotus.fi/resepteja

Osallistu kuvakilpailuun #saksanPN2022kilpailu

Kampanjaviikolla pyörii myös suosittu kuvakilpailu, jonka päävoittona on 100 euron lahjakortti kampanjaviikoille osallistuneeseen ravintolaan sekä 2 x 50 euron lahjakorttia. Kilpailuun voi osallistua Instagramissa käyttämällä #saksanPN2022kilpailu -hashtagia. Kilpailun säännöt löytyvät kampanjasivulta.

Spätburgunder on yhtä kuin Saksan Pinot Noir

Saksa kuuluu nykyään laadukkaiden ja eleganttien punaviinien tuottajamaihin. Punaviinien osuus koko tuotannosta on noin kolmannes ja 12 000 hehtaarillaan Pinot Noir on punaisista rypäleistä suostuin. Saksa on kolmanneksi suurin Pinot Noir -tuottajamaa Ranskan ja USA:n jälkeen.

Nykyiset makutrendit sekä skandinaavinen keittiö ovat kevyemmälle, elegantille Spätburgunderille otollisia. Enää ei välttämättä haluta vain tuhteja, tanniinisia punaviinejä, vaan modernin ja kevyemmän keittiön kumppaniksi suositaan usein myös kevyempiä viinejä. Esimerkiksi juuri riistalle Spätburgunder on oivallinen. Mikäli kaipaat vaihtelua ja uusia makuja niin kokeile kokata aasialaisittain.

Spätburgunderilla on pitkät perinteet Saksan maaperällä, sillä sitä on viljelty Saksassa jo 800-luvulta lähtien kiitos Kaarle III:n eli Kaarle Paksun.

Rypälettä viljellään nykyään kaikilla Saksan 13 laatuviinialueella. Eri alueiden maaperät mahdollistavat omaperäisten, erilaisia makuvivahteita sekä -nautintoja tarjoavien viinien tuotannon ja sitä kautta monipuolistetaan kansainvälistä pinot noir -tarjontaa.

Rypäleenä Pinot Noir on herkkä diiva, ja sitä on vaativampi viljellä, koska se tarvitsee pidemmän kypsymisajan. Kypsyessään rypäle altistuu myös helposti eri sairauksille, sillä se on ohutkuorinen ja sen tertut ovat tiiviitä.

Rypäleen saksalainen nimi on itse asiassa varsin looginen, sillä Spät viittaa myöhäiseen korjuuseen ja Burgunder siihen, että rypäle on alkujaan Burgundista kotoisin. Saksassa

käytetyt rypäleet ovat kuitenkin omia mutaatioita. Pinot Noir -nimeä käytetään usein vientimarkkinoille suunnattaessa.

Viime vuosien viinisadot

Ilmastonmuutos ja vaihtelevat sääolosuhteet tuottavat viljelijöille usein varsinaista päänvaivaa, näin myös tänä vuonna. Vuoden 2022 satoa korjataan parhaillaan ja kesän kuivuudesta ja kuumuudesta huolimatta siitä povataan laadultaan loistavaa, muistuttaen vuoden 2018 satoa. Samaten vuosi 2021 ei ollut helppo, ja kuitenkin siitä muodostui laadultaan hyvää ja määrältään suhteellisen normaalia, noin 8,7 miljoonaa hehtolitraa. Vuoden 2020 viinisato oli laadultaan erittäin hyvä 8,5 miljoonalla hehtolitrallaan.

Lisätietoja: Saksan Viinitiedotus, Monika Halén, puh. 040-595 5586, monika.halen@zaraband.fi, www.saksanviinitiedotus.fi.

Lisätietoja kampanjasta:

www.saksanviinitiedotus.fi

facebook.com/saksanviinit

Twitter ja Instagram: #saksan viinit

#saksanPNviikko2022

#saksanPN2022kilpailu

Kuvapankkiosoite: https://www.saksanviinitiedotus.fi/kuvapankki