Kategoriat
Arkisto

Saksan Spätburgunder/Pinot Noir -viikko 26.10.–1.11.2020

Tiedote 1.10.2020

Vivahteikas ja elegantti Pinot Noir sopii loistavasti kauden riista-aterioille

Saksan Spätburgunder/Pinot Noir -viikolle osallistuu erityistarjonnallaan yhteensä 9 ravintolaa Tampereelta, Turusta ja Helsingistä. Kannattaa käydä kokeilemassa! Voit myös kokata kotona herkullisen aterian kotitila.fi:n lähituottajien tuoreista raaka-aineista ja yhdistää siihen Alkon runsaasta valikoimasta mieleisesi Saksan Pinot Noir. Osallistu kuvakilpailuun ja voita lahjakortti ravintolaan tai kotitila.fi:hin.

Pinot Noir, saksaksi Spätburgunder, istuu kuin nakutettu tämän päivän keittiöön ja on oiva kumppani sesongin riista-aterioille. Nauti antimista Saksan Viinitiedotuksen järjestämälle Pinot Noir -viikolle osallistuvassa ravintolassa Helsingissä, Turussa tai Tampereella. Tampereelta viikolle osallistuu ravintola Tampella, Gastropub Tuulensuu, Henriks ja Aisti. Turusta ovat mukana Ludu, Kakolanruusu ja Viinibaari Vinho/Viinisti. Helsingissä Pinot Noir -ateriaa viinien kera voi nauttia Zinnkellerissä ja ravintola Nokassa.

Tämän lisäksi voit kotona juhlistaa syksyä tarjoamalla ohjelmanumeroksi ja herkullisen riistapadan seuraksi pienimuotoisen tastingin mieleisesi Saksan Pinot Noir -viinejä Alkon tarjoamasta noin 40 vaihtoehdosta. Sekä kuluttajat että ravintolat voivat tilata raikkaita ja tuoreita raaka-aineita esimerkiksi Suomen Pientuottajatukun eli kotitila.fi:n kautta. Näin suht’ läheltä tuodut viinit kohtaavat lähiruoan.

Osallistu kuvakilpailuun #saksanPN2020kilpailu

Kampanjaviikolla pyörii myös suosittu kuvakilpailu, jonka päävoittona on 100 euron lahjakortti kampanjaviikoille osallistuneeseen ravintolaan sekä 50 euron lahjakortti Suomen Pientuottajatukun kotitila.fi:hin. Kilpailuun voi osallistua instagramissa käyttämällä #saksanPN2020kilpailu -hashtagia. Kilpailun säännöt löytyvät saksanviinitiedotus.fi -sivuilta.

Spätburgunder on yhtä kuin Saksan Pinot Noir

Saksa kuuluu nykyään laadukkaiden  ja eleganttien punaviinien tuottajamaihin. Punaviinien osuus koko tuotannosta on yli kolmannes ja 12 000 hehtaarillaan Pinot Noir on punaisista rypäleistä suostuin.  Saksa on kolmanneksi suurin Pinot Noir -tuottajamaa Ranskan ja USA:n jälkeen.

Nykyiset makutrendit sekä skandinaavinen keittiö ovat kevyemmälle, elegantille Spätburgunderille otollisia. Enää ei välttämättä haluta vain tuhteja, tanniinisia punaviinejä, vaan modernin ja kevyemmän keittiön kumppaniksi suositaan usein myös kevyempiä viinejä. Esimerkiksi juuri riistalle Spätburgunder on oivallinen.

Spätburgunderilla on pitkät perinteet Saksan maaperällä, sillä sitä on viljelty Saksassa jo 800-luvulta lähtien kiitos Kaarle III:n eli Kaarle Paksun.

Rypälettä viljellään nykyään kaikilla Saksan 13 laatuviinialueella. Eri alueiden maaperät mahdollistavat omaperäisten, erilaisia makuvivahteita sekä -nautintoja tarjoavien viinien tuotannon ja sitä kautta monipuolistetaan kansainvälistä pinot noir -tarjontaa.

Rypäleenä Pinot Noir on herkkä diiva, ja sitä on vaativampi viljellä, koska se tarvitsee pidemmän kypsymisajan. Kypsyessään rypäle altistuu myös helposti eri sairauksille, sillä se on ohutkuorinen ja sen tertut ovat tiiviitä.

Rypäleen saksalainen nimi on itse asiassa varsin looginen, sillä Spät viittaa myöhäiseen korjuuseen ja Burgunder siihen, että rypäle on alkujaan Burgundista kotoisin. Saksassa käytetyt rypäleet ovat kuitenkin omia mutaatioita. Pinot Noir -nimeä käytetään usein vientimarkkinoille suunnattaessa.

Alan asiantuntijat pitävät saksalaisten viinien hinta-laatusuhdetta loistavana. Vuoden 2019 sato oli laadultaan erittäin hyvä, joskin keskimääräistä pienempi noin 8,4 miljoonalla hehtolitralla. Vuoden 2020 sadon olosuhteet ovat toistaiseksi hyviä ja sadonkorjuu on parhaillaan käynnissä.

Saksassa tuotetuista viineistä noin 66 % on valkoviinejä. Tuotannosta melkein 24 % on Rieslingiä. Saksan koko viinintuotannosta noin 70 % on kuivia tai puolikuivia viinejä.

Lisätietoja:
Saksan Viinitiedotus, Monika Halén, puh. 040-595 5586, monika.halen@zaraband.fiwww.saksanviinitiedotus.fi.

Lisätietoja kampanjasta:
www.saksanviinitiedotus.fi 
facebook.com/saksanviinit
Twitter ja Instagram: #saksan viinit #saksanPNviikko2020 #saksanPN2020kilpailu
Kuvapankkiosoite: https://www.saksanviinitiedotus.fi/kuvapankki

01062020 Kotitila Logo Uusi 1024x337

Kuluttajille suunnattu Kotitila.fi -palvelu saa pian rinnalleen ravintoloille suunnatun Pro Kotitila.fi -palvelun, josta ravintolat voivat ostaa raaka-aineita suoraan pientuottajilta ja rakentaa osaltaan läpinäkyvämpää ruokaketjua.

Palvelu antaa pientuottajille mahdollisuuden myydä tuotteitaan kootusti ja isommalla volyymilla. Ravintoloille ja kaupoille palvelu toimii helppona, aikaa säästävänä ja reaaliaikaisena tilausjärjestelmänä pientuottajien raaka-aineisiin. Tuottajatietoa ei tarvitse etsiä enää useista lähteistä, sillä kaikki tieto on koottu yhteen paikkaan. Valikoima tulee elämään tarjonnan ja esimerkiksi vallitsevan satokauden mukaan.

SV PN2020 basic800x800