Saksan viinialueet-2

Ahr       Baden       Franken

Franken

Hessische Bergstrasse

Mittelrhein

Mosel

Nahe

Pfalz

Rheingau

Rheinhessen

Sachsen

Saale-Unstrut

Württemberg

Saksalaiset viiniviljelyalueet

 www.germanwines.de -sivuilta löydät kartan laatuviinialueista, jota voi suurentaa ja tarkastella alueitten yksityiskohtia.

Ahr

Löydä Ahrin aarteet

Saksan punaviiniparatiisin viinitarhat reunustavat Bonnin eteläpuolella Reiniin yhtyvän Ahr-joen laaksoa. Jyrkkien viinirinteiden täyttämät jylhät maisemat ulottuvat idän basalttikallion korkeuksista länteen Bad Neuenahr-Ahrweilerin tyylikkääseen kylpylään. Ahrin pieni alue tunnetaan varsinkin hienoista punaviineistään, eri­tyisesti Spätburgunderista (Pinot Noir) sekä sen varhain kypsyvästä sukulaisesta, harvinaisesta Frühburgunde­rista. Portugieser on täällä myös tärkeä punaviinirypäle.

Lisätietoa: www.ahrtal.de


Baden

Auringon hyväilemä alue

Reinin varrella sijaitseva aurinkoinen Baden on Sak­san eteläisin viininviljelyalue. Se ulottuu Bodensee­järvestä Heidelbergiin ja sen pituus on noin 400 ki­lometriä. Badenin alueella sijaitsevat muun muassa Schwarzwald sekä viiniköynnösten peittämä, tulipe­räinen, massiivinen Kaiserstuhlin tasanne. Baden sijaitsee Ranskan Alsacen sekä Sveitsin naapurissa ja sillä on naapureidensa tapaan pitkät viini- ja ruokape­rinteet. Kuivat punaiset ja valkoiset Burgunder-ruoka­viinit (Pinot) ovat olleet jo pitkään suosittuja alueella.

Lisätietoa: www.badischerwein.de


Franken

Bocksbeutel-pulloja ja barokkia

Franken, Frankfurtista itään sijaitseva kumpuileva seu­tu seurailee mutkittelevaa Main-jokea. Omalaatuiset vii­nit ja Würzburgin barokkirakennukset tekevät seudusta niin taiteen kuin viinin ystävienkin Mekan. Franken erot­tuu muista alueista Bocksbeutelin – litteän, pyöreävat­saisen pullon – sekä ilmastonsa ja kuivahkojen viiniensä ansiosta. Alue tunnetaan ennen kaikkea voimakkaista ja maanlähei­sistä Silvaner-viineistään. Spätburgunder (Pinot Noir) ja muualla harvoin viljeltävä Domina ovat pääasialliset punaviinirypäleet.

Lisätietoa: www.frankenwein-aktuell.de

Hessische Bergstrasse

Saksan kevätpuutarha

Roomalainen vanha kauppareitti Strata Montana (vuo­ristotie) kulkee Reinin suuntaisesti Odenwaldin esivuo­riston juurella Frankfurtista etelään. Alue tunnetaan Saksan kevätpuutarhana, sillä manteli- ja hedelmäpuut kukkivat siellä varhain. Bergstrassen viehättävässä maisemassa linnanrauniot häämöttävät rinteillä kasva­vien viiniviljelmien ja hedelmätarhojen yllä. Useimmat tämän pienen seudun viineistä tuotetaan Bensheimissa ja Heppenheimissa. Riesling on hallitseva lajike, joka vie lähes puolet viininviljelyalasta. Seuraavina tulevat Rivaner (Müller-Thurgau) ja Grauburgunder (Pinot Gris).

Lisätietoa: www.bergstraesser-wein.de

Mosel

Roomalaisten perintö

Mosel-joen ja sen sivuhaarojen, Saarin ja Ruwerin, laaksot ovat Saksan romanttisinta viininviljelyaluetta. Siellä viiniä on viljelty roomalaisten ajoilta asti. Viiniköynnökset ja metsät peittävät jyrkkiä liuskekivirinteitä, jotka kehystävät Reiniä ja Koblenzin kaupunkia kohti kiemurtelevaa jo­kea. Tämä on erinomaista Riesling-seutua. Viinit ovat verrattoman hienostuneita, voimakkaan tuoksuisia ja hapokkaita, ja niissä tuntuu usein mineraalinen vivahde. Luxemburgia vastapäätä, Trieristä kaakkoon sijaitse­vien viinitilojen erikoisuus on Elbling, maukas ja kevyt valko- tai kuohuviinirypäle.

Lisätietoa: www.weinland-mosel.de

Mittelrhein

Romanttinen Rhein

Mittelrhein on Rein-joen Bonnin ja Bingenin välinen jylhä maasto, joka tunnetaan Reinin solana. Joki on raivannut tiensä savikukkuloiden halki ja kaivertanut syvän, kapean laakson, jonka mikroilmastossa viiniköynnökset ovat kukoistaneet jo kaksituhatta vuotta. Ikivanhojen linnojen rauniot häämöttävät viiniköynnösten peittämi­en vuortenseinämien ja keskiaikaisten kylien yllä. Ta­runhohteinen (Lorelei, Nibelungen) Mittelrhein on pit­kään ollut taiteilijoiden ja viininvalmistajien inspiraation lähde. Raikkaat ja tuoksuvat Riesling-viinit ovat alueen tavaramerkki.

Lisätietoa: www.mittelrhein-wein.com

Nahe

Lounais-Saksan jalokivi

Mosel- ja Rein-jokien laaksojen välissä sijaitseva Nahe on saanut nimensä joesta, joka halkoo metsäistä Hunsrückia matkallaan kohti Reinin varrella sijaitsevaa Bingeniä. Omalaatuiset kalliomuodostelmat, mineraalikertymät ja puolijalokivet todistavat upeasta geologisesta moninaisuudesta. Sama piirre näkyy Nahen laajassa rypälevalikoimassa. Notkea, pikantti Riesling, tuoksuva Rivaner ja voimakas Silvaner ovat jo vanhoja viiniklassikoita. Val­koisten ja punaisten Pinot-viinien, esimerkiksi Grauburgunderin, Weissburgunderin ja Spätburgunderin sekä punaisen Dornfelder-rypäleen suosio on kasvussa.

Lisätietoa: www.weinland-nahe.de

Pfalz

Ylellisiä nautintoja

85 kilometriä pitkä Saksan viini­tie kiemurtelee Bockenheimista Schweigeniin maalauksellisten kylien ja rehevien viinitarhojen läpi. Viiniköynnökset kukoistavat Pfalzin lämpimässä, aurin­koisessa ilmastossa ja tuottavat reheviä, täyteläisiä viinejä. Johtava Riesling-lajike sekä valkoiset Pinot-viinit Weissburgunder ja Grauburgunder ovat hienoimpia valkoviinejä. Spätburgunder (Pinot Noir), Dornfelder ja harvinainen St.Laurent ovat alueen tärkeimmät, huippulaadukkaat punaviinit. Rivaner ja Portugieser ovat suosittuja seurusteluviinejä.

Lisätietoa:
www.pfalzwein.de
www.Deutsche-Weinstrasse.de
www.suedlicheweinstrasse.de

Rheingau

Laadun perinteet

Rheingaun sydän rajoittuu Reiniin, joka kulkee itä-länsisuunnassa Wiesbadenista Rüdesheimiin. Siellä jalot Riesling- ja Spätburgunder (Pinot Noir) -viiniköynnökset peittävät Taunus-vuorten rinteet. Alueen menestys perustuu ihanteelliseen ilmastoon sekä Johannisbergin benediktiiniläismunkkien, Eberbachin luostarin sistersiläismunkkien ja paikallisen aateliston satoja vuosia sitten asettamiin laatuvaatimuksiin. Johannisbergissä vuonna 1775 kehitetty Spätlese (”myöhään korjattu”) loi perustan täyteläisille ja kypsille jalohomeviineille, joista Saksa on kuuluisa.

Lisätietoa: kulturland-rheingau.de

Rheinhessen

Tuhat kukkulaa joen mutkassa

”Tuhannen kukkulan maa” sijaitsee Reinin mutkassa, jossa joki virtaa Wormsista kohti Mainzia ja edelleen länteen kohti Bingeniä. Tällä Saksan suurimmalla vii­nialueella tuotetaan runsaasti erilaisia viinejä.

Alue on tunnettu innovatiivisuudestaan. Rheinhessen on muun muassa Scheurebe-rypäleen kotialue. Vuosituhannan alussa, Rheinhessenin jäätyä toisten laatuviinialueiden varjoon, paikalliset Generation Riesling – nuoret viininviljelijät kannustivat toisiaan yhteistyöhön ja tiedon jakeluun alueen laatupotentiaalin esilletuomiseksi. Näin Rheinhessen nostettiin takaisin laatuviinien kartalle.

Lisätietoa: www.rheinhessen.de

Sachsen

Italialaista loistoa Elben varrella

Saksan pienin ja itäisin viinialue sijaitsee Elben joki­laaksossa. Alueen suurimmat kaupungit ovat Dresden ja Meissen, joista ensin mainittua kutsutaan kulttuuri­miljöönsä ja leudon ilmastonsa ansiosta ”Elben Firen­zeksi”. Viiniköynnökset on istutettu useimmiten jyrkille, tasanteisille graniittirinteille. Saksalaisviinien valikoi­ma on laaja. Eniten tuotetaan kuivia Rivaner, Riesling ja Weissburgunder (Pinot Blanc) -viinejä. Alueella tuo­tetaan myös pieni määrä Goldrieslingiä, harvinaista Rieslingin ja Muscatin risteytystä. Tätä erikoisuutta ei tuoteta missään muualla Saksassa.

Lisätietoa: www.weinbauverband-sachsen.de

Saale-Unstrut

Tuhat vuotta viininviljelyä

Saksan pohjoisimman viinialueen tarhat sijaitsevat suunnilleen Weimarin ja Leipzigin puolivälissä. Viini­köynnöstä on kasvatettu jo tuhannen vuoden ajan Saa­len ja Unstrutin jokilaaksojen jyrkillä ja tasanteisilla kalkkikivirinteillä, metsien, poppelilehtojen ja laajojen tasankojen ympäröimässä herkässä kukkulamaisemas­sa. Freyburg, Naumburg ja Bad Kösen ovat suurimmat kaupungit. Tämä pieni viinialue tunnetaan kuivista vii­neistään, joiden bukee on herkän mausteinen. Rivaner, Weissburgunder (Pinot Blanc) ja Silvaner ovat tärkeim­mät lajikkeet.

Lisätietoa: www.weinbauverband-saale-unstrut.de

Württemberg

Punaviinierikoisuuksien koti

Kumpuileva Württembergin maaseutu sijaitsee Bade­nin liepeillä Frankenista etelään. Stuttgart ja Heilbronn ovat alueen viinikeskuksia, mutta useimmat viinitarhat sijaitsevat hajallaan Neckarin jokilaakson peltojen ja metsien keskellä. Punaviinit ovat hallitsevia. Ne vaih­televat kirpeästä ja keveästä Trollingerista – svaabien ”kansallisjuomasta” – värikkäämpiin, tukevampiin ja täyteläisempiin viineihin, esimerkiksi Schwarzriesling­iin (Pinot Meunier) ja Lembergeriin. Riesling on yli­voimaisesti tärkein valkoviinirypäle. Toisella sijalla on Kerner-risteytys, jolla on paljon yhtäläisyyksiä Ries­lingin kanssa.

Lisätietoa: www.weinheimat-wuerttemberg.de