Kategoriat
Reseptejä

Savustetut ahvenfileet

Resepti: Ravintola Kanavaranta, keittiömestari Eero Mäkelä

Yhteen annokseen:

  • 4 ahvenfileetä / annos yhteensä n. 140 g*
  • 80 g purjoa
  • 3 rkl kuohukermaa
  • ½ rkl voita
  • 1 rkl vettä
  • suolaa, valkopippuria
    *kotikeittiössä ahventa on hankalampi lähteä savustelemaan. Voit ahvenen sijaan käyttää esimerkiksi savusiikaa tai savumuikkua.

Aseta ahvenfileet viuhkaksi ja pain ne kevyesti yhteen, mausta suolalla ja laita savustuslaatikkoon, jossa on savustuslastuja tai -purua.
Savusta kypsiksi, mutta älä liian tummiksi. Pähkinämäisen ruskea on oikea väri.
Halkaise purjot, pese hyvin ja leikkaa poikittain ohuiksi suikaleiksi.
Laita kasarin pohjalle vesi ja purjot. Kiehuta näitä sekoittaen kunnes vesi on haihtunut. Lisää sitten kerma, keitä kolmisen minuuttia, sekoita joukkoon voi, mausta suolalla ja vastajauhetulla valkopippurilla.
Nosta ahvenviuhka lautasen yläosaan, alaosaan purjot.
keittiömestari huomauttaa, että on tärkeää että purjot kypsennetään aina nopeasti. Näin kaunis väri säilyy, samoin puhdas ja raikas maku.

Viinisuositus: esim. puolikuiva tai jopa puolimakea Riesling.