Kategoriat
Rypäleet

Silakkatartar

Resepti: Ravintola Kanavaranta, keittiömestari Eero Mäkelä

Kahdelle hengelle

  • 150-200g silakkaa nahattomana ja ruodottoman
  • 2 tl majoneesia
  • 2 tl smetanaa
  • 2 tl kevytkermaa
  • muutama tippa sitruunan mehua
  • suolaa
  • vastajauhettua valkopippuria
  • hienonnettua tilliä
  • 2 ohutta pitkää viipaletta kesäkurpitsaa
  • 2 viipaletta ruisvuokaleipää
  • 2 tl muikun- tai siianmätiä

Perkaa silakat, fileeraa, vedä nahattomiksi ja leikkaa poikkisuuntaan ohuiksi suikaleiksi (leveys 2 mm).
Suolaa palat, pippuroi ja sekoita joukkoon hienonnettua tilliä, anna olla kylmässä ½ tuntia.
Sekoita majoneesiin smetana, kerma ja sitruunan mehu. Sekoita tämä silakkamassaan, tarkista maku. Seoksen pitää olla löysä ja puuromainen.
Leikkaa kesäkurpitsa pituussuuntaan parin millin paksuiksi lastuiksi, käytä lastut kiehuvassa suolavedessä 10 sekuntia, huuhdo kylmässä vedellä ja kuivaa, halkaise.
Leikkaa ruisleivän viipale 5 x 5 cm:n kokoiseksi ja vielä kulmasta kulmaan kahdeksi kolmioksi. Paista kolmiot voissa.
Muotoile tartar rengasmuotilla halkaisijaltaan 7 cm:n lautaselle noin puolentoista sentin paksuiseksi ja kiedo ympärille kaksi kesäkurpitsan nauhaa.
Laita keskelle silmäksi teelusikallinen mätiä ja yläosaan koristeeksi ruisleipäkolmiot.

Viinisuositus: kuiva Silvaner tai Riesling.