Kategoriat
Arkisto

Silvaner-viikko 13.-19.9.2021

Silvaner-viiniviikkoa juhlitaan jälleen herkullisilla sato- ja rapukauden antimilla!

Hienostuneen saksalaisen Silvaner-viinin kunniaksi Saksan Viinitiedotus järjestää jälleen syyskuussa Silvaner-viikon satokauden herkkujen kumppaniksi.

Satokauden antimista Silvanerin kera voi herkutella ravintoloissa Tampereen Henriksissä, Turun Ludussa sekä Helsingin ravintola Hausmanissa ja Finnjävelissä.

Osallistu myös Silvaner-visaan ja voit voittaa 100 euron lahjakortin Silvaner-ravintolaan tai kokoontaitettavan, rypäleaiheisen sateenvarjon.

Juhlallisen sato- ja rapukauden palan painikkeeksi voi nauttia laadukkaista Saksan Silvanereista, joko ravintolassa nauttien tai kotona kokaten. Viikkoon liittyen Saksan Viinitiedotus julkaisee myös satokauden reseptejä kokeiltavaksi. Rapujuhlissa voi myös ohjelmanumerona olla pari erilaista Silvaneria rapujuhliin saksiniekkojen kavereiksi, kala- ja kasvisaterioiden sekä runsaamman salaatin kumppaniksi.

Testaa tietosi ja osallistu tietovisaan kampanjasivulla

Kampanjaviikolla pyörii myös Silvaneriin liittyvä tietovisa. Testaa tietosi viidellä kysymyksellä. Oikein arvanneiden kesken arvomme 100 euron lahjakortin Silvaner-viikolle osallistuneeseen ravintolaan sekä viisi kokoontaitettavaa, rypäleaiheisen sateenvarjon. Kilpailun säännöt löytyvät saksanviinitiedotus.fi -sivuilta.

Saksan Silvaner

Silvaneria on viljelty Saksassa runsaat 360 vuotta ja maailmanlaajuisesti Saksa on sen suurin tuottaja noin 5 % viininviljelyksellään. Saksan 13 laatuviinialueesta Franken ja Rheinhessen ovat merkittäviä Silvaner-tuottajia.

Erityisesti Frankenin laatuviinialue on tunnettu maanläheisistä Silvanereistaan. Varhaisimmat dokumentit Silvaner-viljelmistä Saksassa löytyvät 30-vuotisen sodan jälkeen juuri tältä alueelta, Castellin kylästä Fürstlich Castell’sches Domänenamt -arkistoista, joiden mukaan Silvaneria on viljelty Casteller Schlossbergin rinteillä jo vuonna 1659. Vuonna 1665 istutettiin ensimmäiset Silvaner-köynnökset legendaariselle Würzburger Steinin viinirinteille.

Ennen Frankenin alueen parhaat Silvaner-viinit pullotettiin litteisiin Bocksbeutel-pulloihin. Bocksbeutel (pukinkukkaro) on suojattu ja sitä saa käyttää ainoastaan kyseisen alueen viineihin. Pullon muotoa itse asiassa modernisoitiin hiljattain. Aika moni viiniviljelijä on kuitenkin siirtynyt normaaleihin pullomuotoihin.

Rikkaammissa maaperissä kasvaessaan Silvanerista voi kehittyä erittäin luonteikas ja vivahteikas. Aromeissa voi aistia päärynää, persikkaa ja sitruunaa. Silvaneria luonnehditaan usein hennon hapokkaaksi, mineraaliseksi ja yrttiseksi. Silvaner on oiva viini parsalle ja vaaleille kalaruoille sekä mereneläville.

Saksan viinit ovat tunnettuja raikkaudestaan ja ryhdikkyydestään ja erityisesti Rieslingin menestys on jo monen vuoden ajan ollut nousujohteista. Saksan laadukkaan, kuivan Silvaner-viinin uutta tulemista on povattu jo jonkin aikaa. Hento ja hienostunut Silvaner on jäänyt muitten suosittujen saksalaisten viinien varjoon ja on siksi monelle tuntematon.

Alan asiantuntijat pitävät saksalaisten viinien hinta-laatusuhdetta loistavana. Vuoden 2020 sato oli 8,5 miljoonaa hehtolitraa ja jälleen erittäin laadukas. Vastaavasti vuoden 2019 sato oli noin 8,3 miljoonaa hehtolitraa.

Saksassa tuotetuista viineistä yli 66 % on valkoviinejä. Tuotannosta melkein 24 % on Rieslingiä. Noin puolet maailman Rieslingeistä viljellään Saksassa. Punaviineistä suurin osa valmistetaan Pinot Noir -rypäleestä. Saksan koko viinintuotannosta noin 70 % on kuivia tai puolikuivia viinejä.

Lisätietoja: Saksan Viinitiedotus, Monika Halén, puh. 040-595 5586, monika.halen@zaraband.fi, www.saksanviinitiedotus.fi.

facebook.com/saksanviinit

Twitter ja Instagram: saksanviinit


Kuivat Silvaner-viinit Alkossa – kokeile vaikkapa näitä:

Frankenin alueelta tulevat Silvanerit:

Bürgerspital Würzburger Pfaffenberg Silvaner Trocken, 2019 24,90 €

alueelle ominaisessa Bocksbeutel- eli pukinkukkaropullossa

Juliusspital Würzburger Abtsleite Silvaner trocken 2016, Franken 23,63 €

alueelle ominaisessa Bocksbeutel- eli pukinkukkaropullossa

Winzer Sommerach Someracher Kabinett Trocken Silvaner 2019 17,07 €

alueelle ominaisessa, uudistetussa Bocksbeutel- eli pukinkukkaropullossa

Katzenkopf Supremus Silvaner Spätlese trocken 2018 31,22

alueelle ominaisessa, uudistetussa Bocksbeutel- eli pukinkukkaropullossa

Schloss Sommerhausen Silvaner trocken 2020 0,5 l 10,00 €

Winzer Sommerach Sommerlust Silvaner 2019 12,10 €

Winzer Sommerach Silvaner Trocken 2018 17,50 €

Brennfleck Sulzfelder Sonnenberg Silvaner Alte Reben 2019 16,89 €

Bürgerspital Silvaner 2020 16,99 €

VDP Gutswein

2Naturkinder Silvaner PetNat 2019 31,05 €

2Naturkinder Kleine Heimat 2018 36,97 €

Horst Sauer Escherndorf Am Lumpen 1655 Silvaner Trocken Grosses Gewächs 2018 39,95 €

Muut laatuviinialueet:

Julius Silvaner Westhofener Rotenstein Organic 2020, Rheinhessen 13,99 €

Winzergenossenschaft Herxheim am Berg Silvaner Trocken 2020, Pfalz 12,98 €

X-Berg Organic Silvaner 2020, Rheinhessen 15,98 €