Kategoriat
Arkisto

Silvaner-viiniviikkoa juhlitaan sato- ja rapukauden herkkujen merkeissä

Silvaner-viikko 7.-13.9.2020

Tiedote 24.8 2020

  • Hienostuneen saksalaisen Silvaner-viinin kunniaksi Saksan Viinitiedotus järjestää syyskuussa Silvaner-viikon satokauden herkkujen kumppaniksi.
  • Satokauden antimista Silvanerin kera voi nauttia  ravintoloissa Tampereella, Turussa ja Helsingissä.
  • Kotikokit voivat nauttia valitsemastaan Silvaner-viinistä yhdistämällä viini kauden antimiin tilaamalla tuoreet raaka-aineet lähituottajalta kotitila.fi:n kautta.

Juhlallisen sato- ja rapukauden palan painikkeeksi voi nauttia upeista Saksan Silvanereista, joko ravintolassa nauttien tai kotona kokaten. Tampereella ravintolat Gastropub Tuulensuu, Tampella, Henriks ja Winebridge, Turussa maineikas Ludu sekä Helsingissä kotoisa Zinnkeller tarjoavat parasta pöytään laadukkaiden Silvaner-viinien kumppaniksi. Winebridgessä järjestetään myös Silvaner-tasting asiantuntevan viinipastori Juha Rantalan vetämänä.

Tämän lisäksi voi esimerkiksi kotona juhlistaa syksyä tarjoamalla ohjelmanumeroksi pari erilaista Silvaneria rapujuhliin saksiniekkojen kavereiksi, kala- ja kasvisaterioiden sekä runsaamman salaatin kumppaniksi. Sekä kuluttajat että ravintolat voivat tilata raikkaita ja tuoreita raaka-aineita esimerkiksi Suomen Pientuottajatukun eli  kotitila.fi:n kautta. Näin suht’ läheltä tuodut viinit kohtaavat lähiruoan.

Osallistu kuvakilpailuun #silvaner2020kilpailu

Kampanjaviikolla pyörii myös suosittu kuvakilpailu, jonka päävoittona on 100 euron lahjakortti kampanjaviikoille osallistuneeseen ravintolaan sekä 50 euron lahjakortti Suomen Pientuottajatukun kotitila.fi:hin. Kilpailuun voi osallistua instagramissa käyttämällä #silvaner2020kilpailu -hashtagia. Kilpailun säännöt ja tulokset löytyvät Silvaner-kuvakilpailu 2020 -sivulta.

Saksan Silvaner

Silvaneria on viljelty Saksassa runsaat 360 vuotta ja maailmanlaajuisesti Saksa on sen suurin tuottaja noin 5 % viininviljelyksellään. Saksan 13 laatuviinialueesta Franken ja Rheinhessen ovat merkittäviä Silvaner-tuottajia.

Erityisesti Frankenin laatuviinialue on tunnettu maanläheisistä Silvanereistaan. Varhaisimmat dokumentit Silvaner-viljelmistä Saksassa löytyvät 30-vuotisen sodan jälkeen juuri tältä alueelta, Castellin kylästä Fürstlich Castell’sches Domänenamt -arkistoista, joiden mukaan Silvaneria on viljelty Casteller Schlossbergin rinteillä jo vuonna 1659. Vuonna 1665 istutettiin ensimmäiset Silvaner-köynnökset maailmankuululle Würzburger Steinin viinirinteille.

Rikkaammissa maaperissä kasvaessaan Silvanerista voi kehittyä erittäin luonteikas ja vivahteikas. Tällöin kypsän päärynän ja persikan maut saavat sen sopimaan täyteläisten, maukkaiden aterioiden seuraksi. Sitrushedelmien lisäksi Silvaneria luonnehditaan usein hennon hapokkaaksi, mineraaliseksi ja yrttiseksi.

Saksan viinit ovat tunnettuja raikkaudestaan ja ryhdikkyydestään ja erityisesti Rieslingin menestys on jo monen vuoden ajan ollut nousujohteista. Saksan laadukkaan, kuivan Silvaner-viinin uutta tulemista on povattu jo jonkin aikaa. Hento ja hienostunut Silvaner on jäänyt muitten suosittujen saksalaisten viinien varjoon ja on siksi monelle tuntematon.

Alan asiantuntijat pitävät saksalaisten viinien hinta-laatusuhdetta loistavana. Vuoden 2019 sato oli laadultaan erittäin hyvä joskin keskimääräistä pienempi noin 8,4 miljoonalla hehtolitralla.

Saksassa tuotetuista viineistä yli 66 % on valkoviinejä. Tuotannosta melkein 24 % on Rieslingiä. Noin puolet maailman Rieslingeistä viljellään Saksassa. Punaviineistä suurin osa valmistetaan Pinot Noir -rypäleestä. Saksan koko viinintuotannosta noin 70 % on kuivia tai puolikuivia viinejä.

Lisätietoja: Saksan Viinitiedotus, Monika Halén, puh. 040-595 5586, monika.halen@zaraband.fi,  www.saksanviinitiedotus.fi.
facebook.com/saksanviinit Twitter ja Instagram: saksanviinit

Kotitila.fi

Kuluttajille suunnattu Kotitila.fi -palvelu saa pian rinnalleen ravintoloille suunnatun Pro Kotitila.fi -palvelun, josta ravintolat voivat ostaa raaka-aineita suoraan pientuottajilta ja rakentaa osaltaan läpinäkyvämpää ruokaketjua.

Palvelu antaa pientuottajille mahdollisuuden myydä tuotteitaan kootusti ja isommalla volyymilla. Ravintoloille ja kaupoille palvelu toimii helppona, aikaa säästävänä ja reaaliaikaisena tilausjärjestelmänä pientuottajien raaka-aineisiin. Tuottajatietoa ei tarvitse etsiä enää useista lähteistä, sillä kaikki tieto on koottu yhteen paikkaan. Valikoima tulee elämään tarjonnan ja esimerkiksi vallitsevan satokauden mukaan.

Kuivat Silvaner-viinit Alkossa – kokeile vaikkapa näitä:

Frankenin alueelta tulevat Silvanerit:

Bürgerspital Würzburger Pfaffenberg Silvaner Trocken 2018, Franken 24,90€ ominaisessa Bocksbeutel- eli pukinkukkaropullossa

Winzer Sommerach Someracher Kabinett Trocken Silvaner 2018, Franken 16,85€ ominaisessa, uudistetussa Bocksbeutel- eli pukinkukkaropullossa

Winzer Sommerach Sommerlust Silvaner 2019, Franken 14,23€

Juliusspital Würzburger Abtsleite Silvaner trocken 2016, Franken 22,57€ ominaisessa Bocksbeutel- eli pukinkukkaropullossa

Winzer Sommerach Silvaner Trocken 2018, Franken 17,20€

Brennfleck Sulzfelder Sonnenberg 2019, Franken 15,75€

Muut laatuviinialueet: 

Julius Silvaner Westhofener Rotenstein Organic 2018, Rheinhessen 13,99€

Weingut Thörle Saulheimer Probstey Silvaner Trocken 2016, Rheinhessen 31,99€: Helsingin Arkadian Alko

Winzergenossenschaft Herxheim am Berg Silvaner Trocken 2019, Pfalz12,98€