Kategoriat
Reseptejä

Sipulikeitto – Ueberbackene Zwiebelsuppe

Ainekset neljälle

  • 4 keltasipulia
  • 1 dl kuivaa valkoviiniä (saksalainen Silvaner käy hyvin)
  • 2 rkl voita
  • 1 litra kasvis- tai kanalientä
  • 1 tl mustapippuria
  • tuoretta timjamia
  • 2 laakerinlehteä
  • 1/2 tl raastettua muskottipähkinää
  • suolaa maun mukaan
  • 4 viipaletta vaalea leipää
  • 1 dl juustoraastetta (Gruyère tai Gouda)

Kuori ja leikkaa sipulit 5 mm siivuiksi. Laita kattilaan voita ja sipulit perään. Ala itkettää sipulia hiljalleen miedolla lämmöllä. Kuullota, älä ruskista. Saksalainen sipulikeitto on hyvin vaalea (toisin kuin ranskalainen).

Kun sipuli on pehmeää, kaada valkoviini kattilaan. Keitä kovalla lämmöllä pari minuuttia. Mausta mustapippurilla, muskotilla, suolalla ja laakerinlehdillä.

Kaada kasvisliemi kattilaan. Jätä kannen alle kiehumaan rauhallisesti. Tee sillä aikaa leivät. Raasta siivujen päälle juustoa ja gratinoi uunissa.

Viimeistele sipulikeitto tuoreella timjamilla, kaada lautasille ja tarjoa juustoleivän kanssa – joko keitossa tai erikseen.

Viinisuositus: Hedelmäinen ja hapokas valkoviini. Saksalainen Silvaner toimii myös palan painikkeena.