Kategoriat
Lehdistötiedotteet

The Other Grapes of Germany – Syyskuussa nostetaan Saksan muut valkoiset rypäleet parrasvaloihin

Hurmioidu Saksan muista valkoisista laatuviineistä ja yhdistä niitä kauden herkkuihin!

Saksa on tunnettu raikkaista rieslingeistään, mutta oletko kokeillut Saksan muista merkittävistä valkoisista rypäleistä valmistettuja viinejä?

Hurmioidu Saksan muista valkoisista laatuviineistä ja yhdistä niitä kauden herkkuihin!

Saksa on tunnettu raikkaista rieslingeistään, mutta oletko kokeillut Saksan muista merkittävistä valkoisista rypäleistä valmistettuja viinejä?

Nyt siihen on loistava tilaisuus, sillä Saksan Viinitiedotus nostaa syyskuussa nämä muut valkoiset rypäleet sosiaalisessa mediassa esille, yhdistettyinä satokauden herkkuihin. Kolmen seuraavan viikon aikana voit tutustua tarkemmin kyseisiin rypäleisiin sekä niiden taustoihin ja historiaan. Yhdistämme viineihin oivia reseptivinkkejä, jotka löytyvät kotisivuiltamme https://www.saksanviinitiedotus.fi/resepteja kotona kokattaviksi

Saksan muut rypäleet – ole hyvä!

Weissburgunder (Pinot Blanc) on elegantti, virkistävän hapokas, kuiva valkoviini. Saksa on itse asiassa tämän Pinot-perheeseen lukeutuvan rypäleen suurin viljelijä maailmassa. Weissburgunder viihtyy viinirinteillä, jotka ovat kasvualustana jo liian lämpimiä Rieslingille. Se tarvitsee myös pitkän kypsymisajan.  Rypälettä kasvatetaan lähinnä Badenissa, Pfalzissa ja Rheinhessenissä. Se on ihanteellinen salaattien, kasvisten, äyriäisten, vaalean kalan ja liharuokien seuraksi.

Grauburgunder (Pinot Gris) -rypäleestä on kehkeytynyt yksi Saksan merkittävimmistä valkoisista rypäleistä ja tänä päivänä Saksa on sen kolmanneksi suurin viljelijä maailmassa, Italian ja USAn jälkeen. Pinot-perheeseen lukeutuvasta Grauburgunderista valmistetaan kuivia, suun täyttäviä, laadukkaita valkoviinejä, joissa on pyöreää hapokkuutta. Saksalainen Grauburgunder -nimi viittaa rypäleen alkuperään, eli ”harmaakuorinen, Burgundista kotoisin oleva rypäle”. Vientiin suunnatut viinit kantavat usein rypäleen kansainvälistä Pinot Gris -nimeä. Viini sopii maukkaiden ruokien, kuten kasvisten, kalan, vaalean lihan ja riistan kera.

Silvaneria on viljelty Saksassa runsaat 360 vuotta ja maailmanlaajuisesti Saksa on sen suurin tuottaja noin 5 % viininviljelyksellään. Saksan 13 laatuviinialueesta Franken ja Rheinhessen ovat merkittäviä Silvaner-tuottajia, ja erityisesti Frankenin laatuviinialue on tunnettu maanläheisistä Silvanereistaan. Varhaisimmat dokumentit Silvaner-viljelmistä Saksassa löytyvät 30-vuotisen sodan jälkeen juuri tältä alueelta, Castellin kylästä Fürstlich Castell’sches Domänenamt -arkistoista, joiden mukaan Silvaneria on viljelty Casteller Schlossbergin rinteillä jo vuonna 1659.

Sauvignon Blancin viljely on Saksassa vielä suhteellisen vähäistä, mutta vuosien varrella se on kuitenkin lisääntynyt, vastauksena kuluttajien muuttuviin makumieltymyksiin. Vuoden 2021 tilastojen mukaan sitä viljellään noin 1800 ha Saksan viininviljelyn kokonaispinta-alan ollessa noin 103 500 ha. 

Sauvignon Blanc viihtyy lämpimässä ilmastossa, ja Saksassa sitä viljellään pääasiassa kolmella viinialueella, eli Rheinhessenissä, Pfalzissa ja Badenissa.

Kuten saksalaiset viinit yleensä, myös Sauvignon Blanc -viinit ovat tunnettuja raikkaudestaan ja hedelmäisyydestään. Saksalaiset Sauvignon Blancit ovat viime vuosina saaneet erittäin hyviä arvosanoja kansainvälisissä tastingeissä. 

Chardonnay lukeutuu Saksassa niin kutsuttuihin ”eksoottisiin” rypäleisiin ja se lisättiin virallisesti sallittujen lajikkeiden luetteloon 1991. Myös Chardonnayta viljellään pääasiassa Saksan eteläisissä ja lämpimissä viininviljelyalueilla, kuten Rheinhessenissä, Pfalzissa ja Badenissa, kokonaispinta-alan ollessa 2 500 ha. Chardonnayn viljelyn kasvaminen Saksassa on osa maailmanlaajuista trendiä. 

Scheurebe lukeutuu Saksan aromikkaisiin rypäleisiin, jonka professori Georg Scheu risteytti 1916. Siitä valmistettiin ennen mielellään makeahkoja viinejä, mutta tänä päivänä markkinoilla on saatavana upeita kuivia versioita. Kyseisiä viinejä on myös meillä Suomessa Alkossa listattuna, joten kannattaa ehdottomasti kokeilla.

Lue lisää rypäleistä sekä ruokasuosituksista https://www.saksanviinitiedotus.fi/rypalelajikkeet/valkoiset-rypaleet/ https://www.saksanviinitiedotus.fi/ruoan-ja-viinin-harmoninen-liitto/

https://www.saksanviinitiedotus.fi/wp-content/uploads/Statistik_2022web.pdf

Lisätietoja: Saksan Viinitiedotus, Monika Halén, puh. 040-595 5586, monika.halen@zaraband.fiwww.saksanviinitiedotus.fi.