Emma Oinonen
Vadelma-valkosuklaa juustokakku 20cm halkaisijan vuokaan
Pohja:
- 170g keksi kaurakeksi
- 60g voi
Vadelmatäyte
- 3dl kuohukerma
- 150g tuorejuustoa
- 200g vadelmaa
- N. 1,2dl sokeria
- 0,5dl vadelmamehua
- 3 liivatelehteä
Valkosuklaa täyte
- 3dl kuohukermaa
- 150g tuorejuustoa
- 0,5dl sokeria
- 120g valkosuklaata
- 0,5dl maitoa
- 2 liivatelehteä
Mehukiille
- 3 liivatelehteä
- 2,5dl marli vitali multivitamiini mehua
Koristeltu valkosuklaalla, vadelmilla, mantelijauheella ja tuoreella rosmariinilla.
Ohje:
Keksipohja:
murskaa keksit hienoksi muruksi joko tehosekoittimella tai käsin pussissa käyttäen lihanuijaa murskaamiseen.
Sulata voi ja sekoita se keksimurskaan.
Painele irtopohjavuokan pohjalle ja laita odottamaan jääkaappii.
Jos vuokasi on matala, voit korottaa reunoja reunakalvolla tai leivinpaperi kaistaleilla. Kiinnistä ne reunaan ruokaöljyn avulla. Sipaise öljyä myös sisäpinnoille niin kakku on helpompi irrottaa.
Vadelmatäyte:
1. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen n. 5-10 minuutiksi.
2. Vatkaa kuohukerma löysäksi vaahdoksi ja lisää siihen sitten tuorejuusto. Vatkaa seos tasaiseksi.
3. Jos käytät pakastevadelmia, sulata ne lähes sulaksi asti ja soseuta niitä hieman. Ulkomaalaiset marjat tulee kiehauttaa ennen käyttöä! Lisää vadelmat tuorejuustomassaan. Mausta sokerilla mieleisesi makuiseksi.
4. . Kuumenna vadelmamehu. Ota pois levyltä kun kiehahtanut. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja lisää kuumaan mehuun koko ajan sekoittaen.
5. Tarkista ettei liivateneste ole tulikuumaa ja lisää se ohuena nauhana juustokakkumassan joukkoon koko ajan sekoittaen.
Valkosuklaa täyte
likoamaan kylmään veteen n. 5-10 minuutiksi.
2. Vatkaa kuohukerma löysäksi vaahdoksi ja lisää siihen sitten tuorejuusto. Vatkaa seos tasaiseksi. Tuorejuusto kannattaa notkistaa ennen kermaan yhdistämistä, näin saat seoksesta helpommin tasaisen, eikä juustosta jää paakkuja massaan.
3. Sulata valkosuklaa esim. mikrossa pienellä teholla ja lisää tuorejuustomassaan koko ajan sähkövatkaimella sekoittaen. Tarkista ennen laittoa ettei suklaa ole liian kuumaa tai se voi muuttua rakeiseksi massaan yhdistettäessä. Lisää sokeri.
4. Kuumenna maito. Ota pois levyltä kun kiehahtanut. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja lisää kuumaan vesitilkkaan koko ajan sekoittaen.
5. Tarkista ettei liivateneste ole kuumaa ja lisää se ohuena nauhana juustokakkumassan joukkoon koko ajan sekoittaen.
6. Kaada massa irtopohjavuokaan vadelmapohjan ja laita hyytymään jääkaappiin. Anna hyytyä useampi tubti tai pakastimessa hyydytettynä tunti ennen kiilteen valmistusta.
Mehukiille
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen ohjeen mukaan 5-10 minuutiksi.
Laita mehu kattilaan ja kuumenna se kiehuvaksi, ota pois liedeltä ja lisää siihen liivatelehdet(purista ylimääräinen vesi pois) koko ajan sekoittaen.
Anna kiilteen jäähtyä kädenlämpöiseksi välillä sekoitellen. Liian kuuma kiille kerros sulattaa alempaa täytekerrosta lisätessä ja kiilteen joukkoon voi nousta kokkareita alemmasta täytteestä!
Lisää kiille jäähtyneenä kakun päälle ja anna kakun hyytyä vielä useampi tunti jääkaapissa. Kiillettä ei kannata hyydyttää pakastimessa, sillä sen pintaan voi tulla jäähilettä, koska se on niin nestemäistä.