Kategoriat
Reseptejä

Valkoviinikakku

Vuoden 2019 Riesling-kakkukilpailun voittaja!

Paula Merikko ja Ossi Raatikainen
www.keittotaiteilua.fi
edit: Tiina Rantanen

4 kananmunaa
4 dl sokeria
2 dl riesling-viiniä
2 dl rypsiöljyä
7 1/2 dl karkeita vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1/2 (luomu)appelsiinin raastettu kuori

Appelsiinisiirappi
1 1/2 (luomu)applesiinin kuori
1 vaniljatanko
2 1/2 dl ruokosokeria
6 1/2 dl riesling-viiniä

Kuorrutus
2-3 dl vispi- tai kuohukermaa
1 rkl sokeria
1 tl kuivattua mesiangervon kukkaa
1 dl pensasmustikoita

1. Valmista kakkupohja. Sekoita kananmunat, sokeri, viini, (appelsiininkuori) ja öljy kulhossa tasaiseksi seokseksi. Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola, lisää munaseoksen joukkoon. Sekoita tasaiseksi taikinaksi, mutta älä yhtään ylimääräistä. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun 35 cm x 23 cm vuokaan. Paista kakku 175-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Kokeile kakun kypsyyttä cocktailtikulla. Kakku on kypsä, kun taikinaa ei tartu tikkuun.

2. Valmista siirappi. Pese ja kuivaa appelsiini hyvin. Kuori appelsiinin oranssi osa kuorimaveitsellä ja pane se kattilaan sokerin ja valkoviinin kanssa. Halkaise vaniljatanko, irrota siemenet ja pane siemenet sekä kuoret liemen joukkoon. Keitä seosta kunnes se on haihtunut puoleen. Siivilöi ja jäähdytä siirappi.

3. Pistele cocktailtikulla kakkuun pieniä reikiä ja valuta 1 1/2 dl appelsiinisiirappia kakun päälle. Anna kakun mehustua mielellään yön yli.

4. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se sokerilla ja hienonnetulla mesiangervolla. Levitä vaahto kakun pinnalle. Leikkaa kakku halutessasi ruuduiksi. Koristele pensasmustikoilla ja appelsiinisiirapilla juuri ennen tarjoilua.