Kategoriat
Arkisto

Viini & Ruoka 2017 -messut Helsingin Messukeskuksessa 26. – 29.10.2017

Tiedote, lokakuu 2017.

viini ruoka logo 2017Saksan Viinitiedotuksen osastolla 5k59 Saksan viinien laaja kirjo kokeiltavana

  • Saksan Viinitiedotuksen osastolla on runsaasti viinejä, joiden kautta voi tutustua maan laadukkaaseen viinituotantoon. Mukana osastolla myös Wineconsalen ja AMKAn edustamat Saksan valikoimat.
  • Osaston teema on Generation Riesling, joka on alle 35-vuotiaitten saksalaisten viinitilallisten verkosto. Ryhmittymä tuo nuorekkaalla ja ennakkoluulottomalla tavalla laadukkaita ja kuivia viinejään maailmankartalle.
  • Lauantaina 28.10. tunnettu viinimestari, ravintola Vinkkelin Antti Uusitalo luennoi Saksan jokilaaksojen viineistä, jolloin hän maistattaa kuutta oivaa esimerkkiviiniä maan monimuotoisesta tarjonnasta.

Saksan Viinitiedotuksen osastolla 5k59 on mahdollisuus tutustua oiviin esimerkkeihin siitä, minkälaisia viinejä maassa nykyään tuotetaan. Tänä vuonna viinien laadukasta raikkautta, hapokkuutta ja hedelmäisyyttä esitellään Generation Riesling -ryhmittymän viineillä.

Dynaaminen Generation Riesling on verkosto, johon kuuluu viinitilojen nuoria, alle 35-vuotiaita viinintekijöitä. Nuoret ovat rohkeasti yhdistäneet voimansa, tukeneet toisiaan sekä yhteistyössä uudistaneet ja tuoneet viinejään uusilla tavoilla esille. Jäseniä on pitkälti yli 530. Ikää jäsenellä saa olla korkeintaan 35 vuotta. Generation Riesling -nuoria löytyy kaikilta 13 viinialueelta, eniten Rheinhessenistä ja Pfalzista. Nuorten naisten osuus verkostossa on noin 30 %.

Saksan Viinitiedotuksen osastolla on mukana myös saksalaisten viinien vientiorganisaatio Wineconsale, joka tutustuttaa messuvieraat Saksan uuden aallon viinitaloihin kuten Jochen Dreissigackeriin ja Axel Neissiin. Kummatkin ovat olleet ehdolla tai valittu Saksan parhaiden viinintekijöiden joukkoon. Molempien viinejä on tarjottu maailman merkittävimmille valtiojohtajille valtiovierailuilla ja G8-maiden kokouksissa.

AMKA edustaa osastolla Schloss Schönbornia ja Weingut Dr. Hermannia. Schönborn lukeutuu Saksan vanhimpiin viinitaloihin, ja se on kuulunut samalle suvulle 27 sukupolven ajan. Tänä päivänä yhtiön omistaa kreivi Paul on Schönborn. Viinitalo aloitti viinintuotannon jo vuonna 1349 ja valmistaa niitä Rheingaun ja Frankenin alueilla. Weingut Dr. Hermann on riesling-tila Moselin laaksossa, joka käsittää 7 hehtaaria viinitarhoja. Tilaa johtaa Rudi Hermann yhdessä poikansa Christianin kanssa. Suku on toiminut viininviljelijöinä jo 1600-luvulta lähtien. Tilan Rieslingit tuotetaan kolmella kuuluisalla tarhalla “Erdener Prälat”, “Erdener Treppchen” sekä “Ûrziger Würzgarten”.

Lisäksi lauantaina 28.10. järjestetään klo 15.30 yleisöluento ”Saksan jokilaaksojen viinit” viinimestari Antti Uusitalon johdolla. ”Saksa on monipuolinen viinimaa. Henkeäsalpaavien kauniissa jokilaaksoissa syntyy kirjava joukko pirskahtelevia kuohuviinejä, raikkaita valkoviinejä ja tänä päivänä myös elegantteja maailmanluokan punaviinejä. Luennon ja tastingin aikana pääsemme tutustumaan Saksaan viinimaana, kuulemaan viinintekijöiden uudesta sukupolvesta sekä maistelemaan värikkään joukon jokilaaksoissa syntyneitä viinejä”, Antti Uusitalo toteaa. Tasting järjestetään Messukeskuksen Kokoustamon puolella kokoustilassa 208 ja se maksaa 4 lipuketta.

Saksalaisten viinien menestys on ollut pitkään nousujohteista. Alan asiantuntijat pitävät viinien hinta-laatusuhdetta erittäin hyvänä.

Saksassa tuotetuista viineistä 65 % on valkoviinejä, niistä suurin osa rieslingejä, ja yli 60 % viineistä on kuivia tai puolikuivia viinejä. Tuotannosta 35 % on punaviinejä, ja niistä suurin osa on pinot noireja.

Lisätietoja: Saksan Viinitiedotus, Monika Halén, 050-4001667, monika.halen@zaraband.fi, www.saksanviinitiedotus.fi fb/saksan viinit