Kevään herkullisin ravintola- ja viinibaaritapahtuma järjestetään tänä vuonna 12.-25.5.2025.
Silloin on tarjolla runsain mitoin raikkaita saksalaisia viinejä yhdistettyinä kevään herkkuihin. Pääosassa ovat luonnollisesti Saksan ikoniset Rieslingit, toki myös muita saksalaisia laadukkaita viinejä tarjotaan monipuolisten makuelämysten luomiseksi.
Vuosi 2025 on perinteisen kevätkavalkadin 15. vuosi. Upeita nautintoja ja mieleenpainuvia tarinoita tarjoavat liki 50 ravintolaa ja viinibaaria 16 paikkakunnalta. Ensimmäiset ravintolat aloittavat viikot jo huhtikuun lopussa ja toiset jatkavat niitä pitkälle kesäkuuhun.
- rieslingviikot.fi – herkkusuille ja elämyksiä janoaville
- Teemaviikot somessa
- Ravintolat paikkakunnittain
- Lisätietoja
- Taustaa – saksalaiset rypäleet
- Viime vuosien viinisadot

rieslingviikot.fi – herkkusuille ja elämyksiä janoaville
Tarjolla on upeita ravintola- ja viinibaarielämyksiä, jotka koostuvat esimerkiksi parsamenuista, tastingeistä, erikoisviineistä ja muusta erikoistarjonnasta.
Kotisivuilta www.rieslingviikot.fi löytyvät osallistuvat ravintolat ja viinibaarit paikkakunnittain sekä mitä erityistä juuri he tarjoavat. Monet ravintolat ovat hankkineet erityisesti viikkoja varten viiniharvinaisuuksia valikoimiinsa esimerkiksi oman maahantuontinsa kautta. Sivuja päivitetään pitkin kevättä.
Tiedossa on siis jälleen oikea makunautintojen kavalkadi. Saksalaisen Rieslingin lisäksi suosiota kasvattavat myös esimerkiksi saksalaiset Weiss- ja Grauburgunderit tai saksalaisittain eksoottinen Sauvignon Blanc sekä Silvaner, joka on perinteisesti ollut saksalaisten parsaviini. Saksalaiset hieman kevyemmät punaiset kuten pehmeä Spätburgunder, eli Pinot Noir, sopivat punaista vaihtoehtoa hamuavalle.
Teemaviikot vahvasti esillä somessa
- Facebookissa: rieslingteemaviikot ja saksanviinit
- Instagramissa @saksanviinit
Kerromme sosiaalisessa mediassa lähemmin ja yksityiskohtaisemmin ravintoloiden tapahtumista ja tarjonnasta. Somessa jokainen voi myös jakaa kokemuksiaan sekä kuviaan käyttäen #rieslingviikot #rieslingviikot2025 #rsviikot2025
Arvonta
Riesling & Co -viikkojen kunniaksi järjestämme @saksanviinit Instagram-tilillä arvonnan, jonka osallistujien kesken arvotaan lahjakortteja Decanter.fi -kauppaan. Sinä ja ystäväsi olette mukana arvonnassa kommentoimalla ihanimman Riesling-muistonne julkaisuun. Arvonta on kulman takana, tästä pian lisää Instagramin puolella!
Onnea matkaan – Prost! 🥂

Kampanjaan osallistuvat ravintolat paikkakunnittain
www.rieslingviikot.fi -sivuilta löytyy kaupungeittain ravintolat ja viinibaarit, ja ravintoloiden alta löytyy linkit heidän ajankohtaiseen tarjontaansa viikolla (tämän vuoden uudet ravintolat lihavoituna).
- Espoo: Bistro O Mat Tapiola
- Forssa: Pore
- Helsinki: Bierhaus München, Bistro O Mat Hakaniemi, Dagmar Bistro & Winebar, Kosmos, Kulma Keittiö & Baari, Moss Cocktail Bar, Penélope, Quartier Bistro & Bar, Ravintola Oiva, Ravintola Zinnkeller, Robusto
- Jyväskylä: Bistro Kirkkopuisto, Verso – Urban Bar & Kitchen
- Kotka: Ravintola Vausti ja Viinibaari Jolla
- Kouvola: Ravintola Holvi, Ravintola Huvilla ja Ravintola Olé
- Kuopio: Musta Lammas
- Lahti: Bistro Kokka, Bistro Popot, Ravintola Roux ja Taivaanranta Grill & Distillery
- Maarianhamina: Telegrafens Vinbar Ab
- Masku: Askaisten Holvi
- Mänttä: Viinitupa Vuorenmaja
- Pori: Vinko
- Porvoo: Ranta-Aitta
- Seinäjoki: Ravintola Juurella
- Tampere: Bistro C, Gastropub Tuulensuu, Ravinteli Haarla, Ravintola Kattila, Ravintola LiV, Ravintola Näsinneula, Ravitsemisliike Aisti, Viinibaari Airo, Viinibaari Vinni, Winebistro 1910.
- Turku: Ravintola Karu, Roster Turku, Veistämö Wine Bar ja Viinibaari Vinho
Lisätietoja: Saksan Viinitiedotus, Monika Halén, puh. 040-595 5586, monika.halen@zaraband.fi, www.saksanviinitiedotus.fi.
Lisätietoja kampanjasta:
www.rieslingviikot.fi
facebook.com/rieslingteemaviikot
facebook.com/saksanviinit
Instagram: @saksanviinit
#rsviikot2025 #rieslingviikot
sekä
Youtube: @saksanviinit
Kuvapankkiosoite: https://www.saksanviinitiedotus.fi/kuvapankki

Taustaa – saksalaiset rypäleet:
Saksalaiset rypäleet ovat tunnettuja raikkaudestaan ja hapokkuudestaan ja sopivat loistavasti skandinaavisen keittiön ja eri aterioiden, kuten esimerkiksi kasvis- ja kala-aterioitten tai aasialaisten ruokien, seuraksi.
Viinintuotannosta valkoviinejä on melkein 70 prosenttia. Kokonaistuotannosta Rieslingejä on noin 24 prosenttia, eli melkein neljännes. Noin 30 prosenttia tuotannosta on punaviinejä, etupäässä Pinot Noireja. Saksan koko viinintuotannosta noin 70 % on kuivia tai puolikuivia viinejä.
Riesling onkin saksalaisten oma rypäle ja käyntikortti maailmalla.
Rieslingin historiaan voit tutustua täältä:
https://youtu.be/mmswLnzC–c
tai https://www.saksanviinitiedotus.fi/rieslingin-historia/
Saksan viinien historia, lyhyt oppimäärä:
https://youtu.be/LdUZgMaOkUg?si=Sq-56-xmTRGH5K9o
Saksalaisia viinejä, tai ”Reinin viinejä”, on tuotu Suomeen, lähinnä Raaseporin ja Turun linnaan, jo 1400-luvulla.
Lue lisää saksalaisista viinirypäleistä: www.saksanviinitiedotus.fi/rypalelajikkeet
Viime vuosien viinisadot
Ilmastonmuutos ja vaihtelevat sääolosuhteet pitkin vuotta tuottavat myös saksalaisille viininviljelijöille murheita. Vuoden 2024 sato on noin 7,8 hehtolitrallaan 10 % pienempi kuin normaali satomäärä. Tähän johtivat epäsuotuisat sääolosuhteet, kuten sateinen kevät, mikä toi sienitauteja mukanaan. Lisäksi myöhäiset pakkaset, rakeet ja myrskyt kurittivat satoa.
Vuoden sato 2023 meni historiaan todennäköisesti nopeimpana sadonkorjuuvuonna ikinä https://www.winesofgermany.com/news-media/news/news/599/turbolese-mit-guten-qualitäten-der-weinjahrgang-2023-in-den-deutschen-anbaugebieten
Vuoden 2022 sadosta muodostui kesän kuivuudesta ja kuumuudesta huolimatta laadultaan erittäin hyvää, muistuttaen vuoden 2018 satoa. Satomäärä oli tuolloin 9 miljoonaa hehtolitraa, mikä on tavallista hieman suurempi.
