Mitkä punaiset rypäleet sopivat millekin ruoalle?

Saksalaiset viinit ovat raikkaita ja hapokkaita sekä hedelmäisiä, mikä tekee niistä oivia ruokaviinejä. Tietyn rypäleen suositteleminen tietylle ruoalle ei kuitenkaan ole ihan yksioikoista, samasta rypäleestä kun voi tehdä niin monenmoisia viinejä. Samaten eri ruokalajit voidaan valmistaa kovin monella eri tavalla.Tässä kuitenkin joitakin ohjenuoria:

Spätburgunder

tai kansainvälisesti Pinot Noiriksi kutsutusta rypäleestä saadaan usein keskitäyteläisiä, samettisen pehmeitä, raikkaita ja marjaisia viinejä. Pinot Noirista löytyy usein punaisia marjoja kuten kirsikkaa ja vadelmaa. Sitä kuvataan myös mausteiseksi.

Ruokasuositus

Monimuotoisessa Spätburgunderissa on usein pehmeämmät tanniinit, ja siksi se sopii erinomaisesti aasialaisten ruokien, grillatun lohen, lintu- ja riistaruokien sekä ankan seuraksi. Se on myös oiva viini joulupöytään.

Dornfelder

Tämä täyteläinen, vivahteikas viini valloittaa syvänpunaisella värillään ja pehmeillä tanniineillaan. Dornfelderin tyypillinen aromi tuo mieleen kirsikat, mustaherukat ja taatelit.

Ruokasuositus

Nuori Dornfelder maistuu erinomaisesti vaikkapa piknik-viineinä. Täyteläisemmät, tynnyreissä kypsytetyt ja tanniinisemmat viinit sopivat paistin, riistan ja juustojen seuraksi.

Dornfelder tarjoillaan mielellään hieman viilennettynä.

Lemberger

Näissä punaviineissä on runsaasti hedelmäisyyttä, hapokkuutta ja tanniineja. 

Lemberger-viinit ovat voimakkaan punaisia ja niiden aromit muistuttavat karhunvatukkaa, kirsikkaa, luumua tai vihreätä paprikaa.

Ruokasuositus

Kevyt, hedelmäinen Lemberger sopii oivallisesti kesään, kevyelle aterialle tai leikkelepöytään. Tanniininen Lemberger sopii myös esimerkiksi kesän grilliruoille.

Trollinger

Raikkaan hapokkaan, miedosti tannitetun Trollingerin tuoksusta löytyy punaisia marjoja kuten kirsikkaa, mansikkaa ja punaherukoita. Väri on usein rubiinin punainen.

Ruokasuositus

Hiukan viilennetty Trollinger-punaviini sopii mainiosti lämpimän vuodenajan aterioille. Se sopii myös oivallisesti ruokaisalle salaatille, kylmille leikkeleille tai pastalle.