Rypälelajikkeet

Suosituimmat valkoiset rypäleet

Riesling min 195x300Riesling

Maailman kuuluisimpiin lukeutuva rypälelajike. Ensimmäiset maininnat Rieslingistä ovat peräisin 1400-luvulta. Saksassa sijaitsee yhä yli puolet Rieslingille omistetusta viljelyalueesta. Mikään muu valkoviini ei paremmin ilmaise uskollisuuttaan alkuperälleen. Riesling tunnetaan eleganssistaan, hapokkuudestaan, kompleksisuudestaan ja säilyvyydestään. Monipuolinen ruokaviini sopii yhtä lailla mausteisten ja hapanimelien aasialaisruokien, latinalaisamerikkalaisten ruokalajien kuin pohjoismaisen keittiön pariksi. Raikas omena ja kypsä persikka sekä jalohomeen mineraalinen tai hunajainen vivahde ovat kaikki Riesling-teeman variaatioita.
Hyvän Rieslingin vanhetessa siitä saattaa löytyä petrolia muistuttava upea, täyteläinen tuoksu, joka asiantuntijoille lupaa suurta nautintoa.

 

Silvaner 195x300Silvaner

Ikivanha lajike, josta saadaan täyteläisiä, mehukkaita, hedelmäiseen vivahtavia ja hienostuneen hapokkaita viinejä. Sopivat neutraaliutensa ansiosta korostamaan kalaruokien, kevyen lihan tai vaikkapa parsan herkkää makua.

 

Rivaner min 195x300 Rivaner (Müller-Thurgau)

Synonyyminsä MÜLLER-THURGAUN kuivempi versio, joka myös sopii tätä paremmin aterioille. Maistuu erinomaisesti yrttipitoisten ruokien, salaattien ja kasvisruokien kanssa. Viinit ovat kukkaisia, kevyesti Muscatiin vivahtavia ja miellyttävän lievästi hapokkaita. Nautitaan nuorena.

 

Grauburgunder min 195x300Grauburgunder (Pinot Gris)

Sulavampi, kuivempi versio synonyymistään RULÄNDERistä. Molemmat ovat vahvoja, suun täyttäviä valkoviinejä, joissa on pyöreää hapokkuutta. Kokeile maukkaiden ruokien, kuten kalan, lampaan ja riistan kera, tai nauti makea Ruländer kypsän juuston seurana.

 

Weissburgunder min 195x300Weissburgunder (Pinot Blanc)

Elegantti, virkistävän hapokas valkoviini, jonka tuoksu muistuttaa ananasta, pähkinää, aprikoosia ja sitrusta. Erinomainen kevyiden lihojen ja äyriäisten kanssa. Tammitynnyrissä säilytetyt viinit sopivat hyvin myös lampaan ja riistan kera nautittavaksi.

 

Kerner 200x300Kerner

Menestyksekäs rypäle on nimetty 1800-luvun svaabilaisen runoilija-lääkäri Kernerin mukaan. Punaisen Trollingerin ja valkoisen Rieslingin risteytys on palkittu ominaisuuksistaan: raikkaasta hapokkuudesta ja rikkaasta, hedelmäisestä luonteesta. Nuori Kerner sopii hyvin nautittavaksi sellaisenaan tai kala- ja kasvisterriinien, salaattien tai kevyiden lihojen kanssa. Täyteläisempi, kypsempi versio on herkullinen siipikarjan tai hedelmäkastikkeessa tarjoillun lihan kanssa.

 

Scheurebe 200x300Scheurebe

Kypsyys on olennaista Scheurebelle luonteenomaisen bukeen esiin saamiseksi: mustaherukan ja greipin alta nousee hieno, mausteinen tuoksu. Kuiva Scheurebe on herkullinen seurusteluviini, makeammat versiot ovat loistavia korostamaan ja tarkentamaan aasialaisen keittiön eksoottista mausteisuutta ja aromeja.

 

Suosituimmat punaiset rypäleet

Spaetburgunder min 195x300Spätburgunder (Pinot Noir)

Saksan arvostetuimmasta punaviinirypäleestä saadaan täyteläisiä, sametinpehmeitä viinejä, joiden aromi on aavistuksen verran makea ja hedelmäinen. Saksa onkin Ranskan ja USA:n jälkeen maailman kolmanneksi suurin pinot noir -tuottaja. Tietojen mukaan rypälettä on viljelty Saksassa jo 800-luvulla. 1200-luvulla se levisi voimakkaasti luostarien toimesta kotiseudultaan Burgundista itään ja pohjoiseen.

Spätburgunderissa on usein pehmeämmät tanniinit, ja siksi se sopii erinomaisesti aasialaisten ruokien, grillatun lohen, lintu- ja riistaruokien sekä ankan seuraksi. 

Spätburgunder Weissherbst on kyseisestä rypäleestä valmistettu hennonvärinen rosé. Viini sopii hyvin esimerkiksi alkuruokien ja kevyiden liharuokien kanssa. Raikas, hyvin viilennetty rosé (9-13 astetta) sopii myös aperitiiviksi tai kesäpäivänä nautittavaksi. 

 

FruhburgunderFrühburgunder (Pinot Noir Précose, Pinot Madeleine)

Aikaisin syksyllä kypsyvä Pinot Noir -mutaatio. Pienet satomäärät tuottavat ensiluokkaisia viinejä, ja syvää, samettisen punaista viiniä arvostetaan harvinaisuutena. 
 

SchwarzrieslingSchwarzriesling (Pinot Meunier)

Tunnetaan myös nimellä Müllerrebe (myllärin rypäle), koska sen lehdet ovat ikään kuin jauhojen peittämiä. Nimestään huolimatta se ie ole Rieslingin sukulainen. Schwarzrieslingiä on helppo kasvattaa. Rypäleestä tuotettu viini sopii hyvin arkeen tai täyteläisen makunsa ansiosta lampaan taikka possun seuraksi. Suosittu Württembergissä.
 

Dornfelder 195x300Dornfelder

Uudempi lajike, josta saadaan syvän punaisia viinejä. Nuorekkaat, rehevän marjaiset viinit tarjotaan jäähdytettyinä ja ne maistuvat erinomaisesti vaikkapa piknik-viineinä. Täyteläisemmät, tynnyreissä kypsytetyt ja tanniinisemmat viinit sopivat hienosti tuhdin paistin, riistan ja voimakkaiden juustojen seuraksi.

 

Portugieser 200x300Portugieser

Väriltään vaaleanpunaiset, matalahappoiset, marjaiset Portugieser-viinit ovat hurmaavia arkiviinejä. Ne sopivat erinomaisesti kylmien leikkeleiden ja juustojen seuraksi.

 

Trollinger 200x300Trollinger

Teeskentelemätön, kevyt ja hedelmäinen punaviini. Raikkaan hapokkaan TROLLINGERin tuoksu muistuttaa kirsikkaa ja punaherukoita. Levinnyt laajasti Württembergin alueelle.

 

Lemberger 200x300Lemberger

Runsaan hedelmäiset LEMBERGER-punaviinit ovat hapokkaita ja tanniinisia. Niiden bukee vaihtelee marjaisasta vihreän paprikan kirpeisiin aromeihin.