Hurmioidu Saksan muista valkoisista laaturypäleistä ja yhdistä niitä kauden herkkuihin!
#ogg #saksanviinit #germanwines
Saksa on tunnettu raikkaista rieslingeistään, mutta oletko kokeillut Saksan muita merkittäviä valkoisia rypäleitä?
Nyt siihen on loistava mahdollisuus, sillä Saksan Viinitiedotus järjestää syyskuussa The Other Grapes of Germany eli Suomeksi ”Saksan muut valkoiset rypäleet” -viikon satokauden herkkujen kumppaniksi. Voit kokeilla muita valkoisia joko ravintolassa nauttien tai kotona kokaten. Viikkoon liittyen Saksan Viinitiedotus julkaisee satokauden reseptejä kokeiltavaksi ja saat myös nauttia Wineandbeyond.fi:n blogissaan esittämistä tuntemuksista Saksan muista valkoisista rypäleistä.
Ravintolat tarjoavat herkkujaan
Satokauden antimista Saksan muilla valkoisilla viineillä voi herkutella Tampereen Gastropub Tuulensuussa, Turun ravintola Kakolanruusussa sekä The Tasting Roomissa, Helsingin ravintola Kuussa ja Espoon Villa Lillassa. Seuraa somessa #saksanviinit ja #OGG sekä ravintoloiden omilla kanavilla, mitä herkkuja ja tapahtumia kyseisillä ravintoloilla on tarjottavanaan.
Osallistu leikkimieliseen tietovisaan
https://www.saksanviinitiedotus.fi/ogg-tietovisa/
Testaa tietosi viidellä kysymyksellä. Oikein arvanneiden kesken arvomme 100 euron lahjakortin OGG-viikolle osallistuneeseen ravintolaan sekä kolme rypäleaiheista olkalaukkua. Kilpailun säännöt löytyvät saksanviinitiedotus.fi -sivuilta.
Saksan muut rypäleet – ole hyvä!
Weissburgunder (Pinot Blanc) on elegantti, virkistävän hapokas, kuiva valkoviini. Saksa on itse asiassa tämän Pinot-perheeseen lukeutuvan rypäleen suurin viljelijä maailmassa. Weissburgunder viihtyy viinirinteillä, jotka ovat kasvualustana jo liian lämpimiä Rieslingille. Se tarvitsee myös pitkän kypsymisajan. Rypälettä kasvatetaan lähinnä Badenissa, Pfalzissa ja Rheinhessenissä. Se on ihanteellinen salaattien, kasvisten, äyriäisten, vaalean kalan ja liharuokien seuraksi.
Grauburgunder (Pinot Gris) -rypäleestä on kehkeytynyt yksi Saksan merkittävimmistä valkoisista rypäleistä ja tänä päivänä Saksa on sen kolmanneksi suurin viljelijä maailmassa, Italian ja USAn jälkeen. Pinot-perheeseen lukeutuvasta Grauburgunderista valmistetaan kuivia, suun täyttäviä, laadukkaita valkoviinejä, joissa on pyöreää hapokkuutta. Saksalainen Grauburgunder -nimi viittaa rypäleen alkuperään, eli ”harmaakuorinen, Burgundista kotoisin oleva rypäle”. Vientiin suunnatut viinit kantavat usein rypäleen kansainvälistä Pinot Gris -nimeä. Viini sopii maukkaiden ruokien, kuten kasvisten, kalan, vaalean lihan ja riistan kera.
Silvaneria on viljelty Saksassa runsaat 360 vuotta ja maailmanlaajuisesti Saksa on sen suurin tuottaja noin 5 % viininviljelyksellään. Saksan 13 laatuviinialueesta Franken ja Rheinhessen ovat merkittäviä Silvaner-tuottajia, ja erityisesti Frankenin laatuviinialue on tunnettu maanläheisistä Silvanereistaan. Varhaisimmat dokumentit Silvaner-viljelmistä Saksassa löytyvät 30-vuotisen sodan jälkeen juuri tältä alueelta, Castellin kylästä Fürstlich Castell’sches Domänenamt -arkistoista, joiden mukaan Silvaneria on viljelty Casteller Schlossbergin rinteillä jo vuonna 1659.
Saksassa viljellään myös esimerkiksi vuonna 1916 professori Georg Scheun risteyttämää Scheurebeä, sekä tätä nykyä myös ”eksoottisia” rypäleitä kuten Chardonnayta ja Sauvignon Blancia.
Lue lisää rypäleistä sekä ruokasuosituksista:
valkoiset-rypaleet
ruoan-ja-viinin-harmoninen-liitto
Viime vuosien viinisadot
Ilmastonmuutos ja vaihtelevat sääolosuhteet tuottavat viljelijöille usein varsinaista päänvaivaa, näin myös tänä vuonna. Vuoden 2022 sadosta povataan kuivuudesta ja kuumuudesta huolimatta laadultaan loistavaa, muistuttaen vuoden 2018 satoa. Samaten vuosi 2021 ei ollut helppo, ja kuitenkin siitä muodostui laadultaan hyvää ja määrältään suhteellisen normaalia, noin 8,7 miljoonaa hehtolitraa. Samaten vuoden 2020 viinisato on laadultaan erittäin hyvä 8,5 miljoonalla hehtolitrallaan.
Saksassa tuotetuista viineistä yli 66 % on valkoviinejä. Tuotannosta melkein 24 % on Rieslingiä. Punaviineistä suurin osa valmistetaan Pinot Noir -rypäleestä. Saksan koko viinintuotannosta noin 70 % on kuivia tai puolikuivia viinejä.
Lisätietoja: Saksan Viinitiedotus, Monika Halén, puh. 040-595 5586, monika.halen@zaraband.fi, www.saksanviinitiedotus.fi.
facebook.com/saksanviinit
Twitter ja Instagram: saksanviinit