Kategoriat
Reseptejä

Kuorrutettu pyörö

Resepti: Ravintola Kanavaranta, keittiömestari Eero Mäkelä

Kuorrutettu pyörö vuohenjuuston ja basilikavoin kanssa

10 hengelle

Taikina*

  • 2,5 – 3 dl vettä
  • 10 g hiivaa
  • suolaa
  • 300 g vehnäjauhoja
  • 100 g grahamjauhoja
  • 100 g perunasosetta
    *pyörön voi korvata myös cocktail- tai karjalanpiirakalla

Täyte

  • 60 g puuroriisiä
  • 0,5 l maitoa
  • suolaa
  • 1 rkl voita

Basilikavoi

  • 80 g huoneenlämpöistä voita
  • 16 hienoksi silputtua basilikan lehteä
  • muutama tippa sitruunamehua
  • hieman vastajauhettua mustapippuria
  • suolaa (jos käytät suolatonta voita)

Vuohenjuusto

  • käytä vain pyöreää, ranskalaista vuohenjuustoa

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää suola ja vaivaa joukkoon jauhot ja perunasose. Peitä liinalla ja anna taikinan levätä huoneenlämmössä noin 1 tunti. Huuhdo riisit hyvin siivilässä juoksevan veden alla. Ravista vesi pois. Kuumenna 2 dl maitoa kiehuvaksi, lisää riisi ja keitä sakeaksi samalla sekoittaen. Lisää loput maidosta sekä suola ja voi ja keitä löysäksi puuroksi. Nosta kattila liedeltä ja jäähdytä. Kokonaiskeittoaika on noin 25 minuuttia.
Vaivaa taikina ja kauli se ohueksi. Anna taikinalevyn sen jälkeen levätä pöydällä 5-10 minuuttia ja ota siitä sitten halkaisijaltaan 10 cm:n kiekkoja. Nosta kiekot leivinpaperilla päällystetylle leivinpellille. Vaivaa puuro hyvin ja levitä sitä taikinakiekkojen päälle tasaiseksi, ohueksi kerrokseksi.

Paista 250-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia tai kunnes pyöröt ovat reunoiltaan kevyesti kullanruskeita.
Vaahdota voi vaaleaksi, lisää basilikasilppu, sitruunamehu ja mustapippuri (ja suola). Sivele pyöröt hyvin basilikavoilla, pane päälle vuohenjuuston viipale ja kuorruta paahtogrillissä, kunnes juusto on pinnaltaan kevyesti ruskistunut.
Tarjoa heti esimerkiksi kylmäsavustetun lohen ja pienen salaatin kanssa.

Viinisuositus: Lohen kera nautittuna pyörön seuraksi soveltuu hyvin Riesling tai Grauburgunder. Kokeile myös kevyen Pinot Noir -viinin kanssa.