neljälle (potka/ruokailija)
- 4 lampaan- tai karitsan potkaa
- suolaa ja mustapippuria myllystä
- voita ja öljyä ruskistamiseen
- 4 porkkanaa
- 3 sellerinvartta
- 2 sipulia
- 6 kokonaista valkosipulikynttä
- 3-4 laakerinlehteä
- 2 rosmariininoksaa
- tuoretta timjamia
- 3 rkl tomaattipyrettä
- 1/ 2 l laadukasta lihalientä
- 2,5 dl täyteläistä punaviintä
Ota potkat huoneenlämpöön 1-2 tuntia aiemmin. Mausta ja hiero mausteet potkien pintaan. Anna maustua.
Kuori ja paloittele kasvikset.
Ruskista potkat kuumalla pannulla voissa ja öljyssä käännellen niin, että lihan pinta sulkeutuu ja potkat saavat väriä. Siirrä potkat pataan. Lisää liemi, punaviini, kasvikset ja yrtit.
Hauduta kypsiksi 150 asteisessa uunissa noin 3-4 tuntia. Liha on kypsää ja mureaa, kun se irtoaa hyvin luista. Valele liemen yläpuolelle jääneitä potkanosia välillä ja käännä potkat kerran tai pari kypsennyksen aikana. Tarkista myös suolan ja pippurin määrä ja lisää tarvittaessa.
Paistolientä voi käyttää kastikkeena sellaisenaan tai siitä voi keittää kokoon kastikkeen. Joskin mehevä liha ei välttämättä kastiketta kaipaa.
Tarjoa kasvispyreen ja höyrytettyjen ruusukaalien kanssa.
Viinisuositukset
Viiniksi sopii hieman täyteläisempi, kypsän marjainen ja tyylikkäästi tamminen Spätburgunder (Pinot Noir).
Phillip Kuhn Pinot Noir Laumersheimer Reserve, Pfalz, VDP Ortswein
Thörle Saulheim Spätburgunder Kalkstein, Rheinhessen